Bábovky

Jablková bábovka
Bábovka s bramborem
Kynutá bábovka
Ryba


Jablková bábovka

150 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 dcl oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 dcl mléka, 250 g nahrubo strouhaných jablek, 2 lžičky prášku do pečiva, citrónová kůra, rozinky

Utřeme vejce s cukrem, přidáme citr. kůru, rozinky, olej, mouku, prášek a za stálého míchání přikapáváme mléko. Vše dobře pomísit a vmíchat jablka. Lijeme do hrubou moukou vysypané formy. Pečeme pozvolna do růžova. Nahoru



Bábovka s bramborem

1 kg vařených jemně strouhaných brambor, 13 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citrónová kůra a šťáva, 12 dkg másla,3 vejce, 1 kg hrubé mouky, 1 prášek do pečiva

Smícháme cukr, vanilku, citrón, máslo a žloutek. Z bílku uděláme sníh. Pečeme ve vysypané formě. Nahoru



Kynutá bábovka

500g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 189 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g rozpuštěného másla, 50 g kaše z lískových jader, 6 vajec, 8 lžic vlažného mléka, strouhanka, 30 g kakaa, 60 g nastrouhané hořké čokolády

Mouku promícháme s droždím, přidáme 175 g cukru, 200 g másla, kaši z lískových jader, vejce a 5 lžic mléka. Zpracujeme a necháme vykynout. Prohněteme a 2/3 těsta naplníme do vymaštěné a vysypané formy. Do zbytku těsta přimícháme kakao, zbylý cukr, čokoládu a zbytek mléka. Tmavé těsto navrstvíme na světlé a vidličkou promícháme. Ještě necháme jednou vykynout a pečeme asi 50 minut. Upečenou bábovku ihned potřeme zbylým máslem a posypeme cukrem. Nahoru



Ryba

6 bílků, 18 dkg pískového cukru, 6 dkg másla, 12 dkg hrubé mouky, rozinky, oříšky, mandle

Ušleháme bílky, postupně přidáme pískový cukr a po malých dávkách vlahého rozpuštěného másla. Nakonec lehce vmícháme hrubé mouky, rozinky a rozsekané oříšky nebo mandle. Můžeme pro zlepšení chuti přidat i trochu rozstrouhané čokolády. Formu dobře vymažeme tukem, vysypeme jemnou strouhankou a s těstem pečeme zvolna ve vyhřáté troubě. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Závin - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004