Brambory

Brambory v pánvi
Bramborák
Kynutý bramborák
Karbanátky v bramboráku
Bramboráčky se sýrem
Houbové bramboráčky
Boubínské bramboráčky
Olomoucké bramboráčky
Americké brambory
Francouzské brambory
Selské brambory
Švédské brambory
Řecké brambory
Halušky se zelím
Bramborová kaše
Čtyřbarevná kaše
Zapečená kaše
Bramborový knedlík
Plněné knedlíky
Lepenice
Nočky se sýrem
Bramborové palačinky
Bramborové placky
Škubánky s mákem
Šťouchané brambory
Taštičky
Tatarák
Zapečené se sýrem
Zapečené se šunkou
Zapečené s uzeninou
Zapečené se zeleninou


Brambory v pánvi

1 cibule, 50 g anglické slaniny, 2 pórky, 250 g čerstvých žampionů, 750 g brambor, lžíce rostlinného oleje, pepř, sůl, kadeřávek, 2 lžíce másla, 4 vejce

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a také pokrájíme nadrobno. Pórek očistíme, opereme a posekáme na tenká kolečka. Ta vložíme do vroucí vody a přibližně 4 minuty povaříme. Potom dáme kolečka pórku na síto okapat. Žampiony opláchneme, pečlivě osušíme a přepůlíme. Oloupeme brambory, opereme a rozčtvrtíme. Na suché pánvi rozpustíme slaninu a shrneme na stranu. Do pánve přilijeme olej, který zahřejeme, a při střední teplotě na něm opékáme brambory za stálého obracení zhruba 20 minut. Asi po 10 minutách přidáme k bramborám do pánve houby a za dalších 5 minut pórek. Nakonec směs osolíme a opepříme. Mezitím si ve druhé pánvi zahřejeme tuk a při střední teplotě na něm připravujeme sázená vejce. Vejce posypeme špetkou soli a hrubě mletého pepře. Brambory v pánvi podáváme se sázeným vejcem a ozdobíme kouskem kadeřavé petrželky. Nahoru



Bramborák

800 g brambor, 4 lžíce mléka, 200 g hladké mouky, 4 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, 2 lžičky majoránky, pepř, rostlinný olej na smažení, listy hlávkového salátu a petrželky na ozdobení

Brambory omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu slijeme. Česnek oloupeme a nastrouháme, prolisujeme nebo nakrájíme na tenké lupínky. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a opět důkladně promícháme. Jestliže je těsto příliš řídké přidáme mouku, pokud je naopak husté přidáme trochu mléka. Na pánvičce nebo na lívanečníku rozehřejeme olej, potom na něj lžící rozetřeme těsto a bramboráky prudce z obou stran osmažíme dozlatova. Listy salátu opereme, osušíme a pokrájíme, petrželku opláchneme. Bramboráky přeložíme a podáváme ozdobené hlávkovým salátem a petrželkou. Výborně chutnají také jako příloha k minutkám. Nahoru



Kynutý bramborák

500 g syrových oloupaných brambor, 250 g vařených oloupaných brambor, 250 g polohrubé mouky, sůl, majoránka, pepř, 20 g droždí, 1 vejce, 3 stroužky česneku, mléko, olej na smažení

Ze syrových nastrouhaných brambor vymačkáme rukou vodu, přidáme vařené nastrouhané brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, česnek utřený se solí a pepřem, špetku majoránky. Mléka přidáme tolik, aby vzniklo těsto husté jako na lívance. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme tenké placičky a pečeme je na vymaštěné pánvi. Podáváme se zelným salátem. Nahoru



Karbanátky v bramboráku

1 žemle, 1 cibule, 500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, 500 g brambor, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce oleje

Žemli namočíme do studené vody. Smícháme dohromady mleté maso, 1 vejce, na kostičky nakrájenou cibuli a vymačkanou žemli. Podle chuti osolíme a opepříme. Vytvarujeme 8 větších placiček. Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo a smícháme je s bílkem a hořčicí. Nakonec placičky namáčíme do rozšlehaného žloutku a důkladně na ně přimáčkneme bramborovou hmotu. Opékáme na horkém tuku asi 10 minut z každé strany. Podáváme s dušenou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Nahoru



Bramboráčky se sýrem

800 g brambor, 1 zelená paprika, svazek jarní cibulky, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový květ, 20 g másla, 150 g sýra eidam,svazek petrželky

Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vychladlé je potom oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Omyjeme a očistíme papriku s cibulkou. Papriku nakrájíme na slabé proužky a cibulku i s natí na kolečka. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky a dokřupava je osmahneme. Brambory smísíme s pokrájenou paprikou, cibulkou i s vysmahnutou slaninou. Přimícháme vejce a muškát, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme bramboráčky. Smažíme asi 6 minut z každé strany. Na jemném struhadle nastrouháme sýr. Vždy část jej nasypeme na téměř hotový bramboráček a necháme ho rozpustit. Hotový pokrm na závěr posypeme drobně nasekanou petrželkou a ještě horký servírujeme. Nahoru



Houbové bramboráčky

6 brambor, 2 vejce, 100 ml piva, olej, 4 lžíce hladké grahamové mouky, 4 žampiony, česnek, majoránka, pepř, sůl

Houby namočíme do piva. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, strouhaný česnek, pepř, sůl a drcenou majoránku, spojíme s vejci, houbami i s pivem. Těstíčko ještě necháme odležet a v lívanečníku smažíme na horkém tuku dozlatova. Podáváme s tmavým pivem nebo červeným vínem. Nahoru



Boubínské bramboráčky

1 kg brambor, hrnek mléka, hrnek hrubé mouky, sůl, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 cibule, 2 lžíce másla, palička česneku, hrst čerstvých hub nebo kousek měkkého salámu podle chuti, olej na smažení

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a přebytečnou vodu slijeme. Brambory přelijeme horkým mlékem, vmícháme mouku, jemně krájené houby nebo salám, sůl, majoránku, kmín, osmaženou cibuli a prolisovaný česnek. Na pánvi rozpálíme tuk a sběračkou lijeme těsto. Tvarujeme do tenkých placiček, které pečeme prudce po obou stranách dozlatova. Nahoru



Olomoucké bramboráčky

2 brambory, 1 celer, 1 palička česneku, 4 lžíce hladké mouky, 1 vejce, pepř, česnek, majoránka, drcený kmín,8 koleček tvarůžků, olej na pečení

Jemně nastrouháme oloupané brambory, celer a česnek. Přidáme ostatní přísady a hustotu upravíme přidáním vody. Tvarůžky rozřízneme napůl, z těsta utvoříme na plechu s olejem placičky, na každou dáme plátek tvarůžku a vrstvu těsta. Pečeme v rozpálené troubě dozlatova. Chutnají s kysaným zelím. Nahoru



Americké brambory

1 kg brambor, 5 lžic oleje

Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené brambory)důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více. Na hlubší plech nalijeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolit!! Pečeme asi 15-20 minut. 5-10 minut na prudko a potom zeslabit a dopéct doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tak nelepily. Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení až na talíři solíme. Vhodné jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat. Nahoru



Francouzské brambory

1 kg vařených brambor, 200 g uzeniny nebo uzeného masa, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 velká cibule, sůl, kmín, sádlo na vymazání, šálek mléka, 2 vejce na zalití, rostlinný olej

Uvařené, studené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. V rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájený salám nebo maso a krátce opečeme. Pekáč vymažeme sádlem, na dno dáme vrstvu brambor, kterou posypeme kmínem a osolíme. Další vrstvu tvoří opečená uzenina s cibulí a na kolečka nakrájená vejce. Znovu opakujeme brambory, maso s cibulí a vejce. Poslední vrstvu tvoří brambory. Pak vše pokapeme olejem, osolíme, opepříme a v troubě zapečeme. Asi po 20 minutách zalijeme mlékem a rozšlehanými vejci a ještě asi 20 minut dopékáme. Podáváme s hlávkovým salátem. Nahoru



Selské brambory

5 velkých brambor, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 15 g sádla, 50 g másla, sůl, pepř, 200 g kozího sýra, majoránka

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, slaninu pokrájíme na nudličky, cibuli jemně posekáme. Sádlo a máslo rozehřejeme na těžké pánvi, přidáme slaninu, brambory, cibuli a za časného míchání opékáme asi 40 minut. Osolíme, opepříme. Sýr nakrájíme na drobné kostičky, vmícháme do brambor a krátce opečeme. Posypeme majoránkou a vše dokřupava dopečeme. Nahoru



Švédské brambory

750-1000 g brambor, 50 g másla, 1 lžíce strouhanky, 40 g strouhaného sýra, sůl, petrželka

Syrové brambory dáme na lžíci a nakrojíme až k okraji, tak, že drží pohromadě do výšky asi 3 cm. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, brambory do ní naskládáme naříznutou stranou nahoru. Zbývající máslo rozpustíme a brambory jím potřeme. Dobře osolíme a vložíme do předem středně vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut za občasného polévání šťávou z pečeně. Strouhanku smícháme s nastrouhaným sýrem, po 30 minutách brambory směsí posypeme a pečeme dalších 20 min. Na talíři zdobíme petrželkou. Výborná příloha k pečenému a grilovanému masu, k drůbeži, ale i studeným uzeninám. Také jako lehký pokrm jen se salátem. Nahoru



Řecké brambory

600 g brambor, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička dobromyslu, 1 šálek kysané smetany, máslo

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nakrájíme je na kolečka nebo na osminky vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Osolíme, zakpeme citrónovou šťávou a posypeme dobromyslem. Zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéct. Nahoru



Halušky se zelím

250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 10 lžic mléka, sůl, 2 lžíce oleje

Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové těsto uložíme na hodinu do lednice. Těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do velkého hrnce s vařící osolenou vodou. Když halušky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Takto připravené halušky jsou vynikající přílohou k masu s pikantní omáčkou. S tvarohem, brynzou nebo škvarkami je můžeme podávat jako hlavní chod. Možno podávat s dušeným kyselím zelím. Nahoru



Bramborová kaše

1 kg brambor, 300-400 ml mléka, čerstvou zeleninu a okurky na obložení, snítku petrželky na obložení

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, dosolíme, přidáme polovinu másla a postupně přiléváme horké mléko, přičemž kaši šleháme nebo mícháme, aby byla nadýchaná. Kaši na talíři přelijeme zbylým máslem, obložíme zeleninou a nakládanou okurkou a ozdobíme petrželkou. Nahoru



Čtyřbarevná kaše

800 g brambor, 250 ml mléka, sůl, pepř, 2 žloutky, 4 vejce, 2 lžíce špenátového protlaku, 2 lžíce kečupu, máslo na vymazání

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme, přidáme mléko, sul a našleháme na kaši. Kaši rozdělíme na 4 díly. Do prvního dílu vmícháme žloutky, do druhého špenát, do třetího kečup a čtvrtou necháme bez příchuti. Plochou zapékací misku vymažeme máslem a naplníme čtyřbarevnou kaši tak, aby tvořila hvězdici. Na každý díl rozklepneme vejce, osolíme a opepříme. Dáme do trouby a asi 15 minut zprudka zapečeme. Nahoru



Zapečená kaše

1 kg brambor, 100 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 2 lžičky oleje, 2 lžíce strouhaného eidamu, 2 lžičky másla

Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, zalijeme vývarem a rozmícháme na kaši. Cibuli nasekáme nahrubo. Spařená rajčata zbavíme semen a dužninu pokrájíme na nudličky. Očištěnou papriku nakrájíme na nudličky a opečeme na oleji. Do kaše vmícháme cibuli a rajčata, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymazanou formu naplníme kaší a posypeme sýrem. Pokryjeme vločkami másla a nudličkami opečené papriky. Zapékáme asi 10 minut. Nahoru



Bramborový knedlíky

800 g brambor, 1 vejce, 1 žloutek, 150 g hladké mouky, 100 g hrubé krupice, sůl

Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem. Nahoru



Plněné knedlíky

150 g vařeného uzeného masa, 1,2 kg brambor, 400 g hrubé mouky, 400 g hrubé krupice, 1 vejce, lžíce hladké mouky na posypání válu, 3 lžíce sádla, 2 cibule, 400 g kysaného zelí, kmín, sůl, lžička hladké mouky na jíšku, cukr na dochucení

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme těsto, které necháme chvilku odležet. Potom si připravíme přílohu. Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem. Uzené maso nakrájíme na kousky. Z těsta uděláme váleček, který rozdělíme na stejné dílky, dlaní je roztlačíme na placku a do středu každého dáme kousky masa. Zabalíme a vložíme do vroucí vody. Vaříme přibližně 10 minut. Nakrájíme druhou cibuli a orestujeme ji na zbylém sádle. Knedlíky podáváme s dušeným zelím, přelité smaženou cibulkou. Nahoru



Lepenice

1 kg brambor, 500 g kysaného zelí, 2-3 lžíce mléka, 100 g sádla a cibulka

Oloupané, na půlky nakrájené brambory zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozmícháme, podlijeme vařícím mlékem a přidáme scezené, nakrájené zelí. Kaši dobře vymícháme a podáváme posypanou cibulkou osmaženou na sádle. Hodí se výborně k vepřovému pečenému nebo vařenému masu, ale i ke klobásám nebo ohřáté uzenině. Nahoru



Nočky se sýrem

700 g brambor, sůl, 1/2 lžičky pepře, 250 g hrubé mouky, 50 g másla, 3 vejce, 100 g strouhaného sýra, několik lžic šťávy z pečeně

Uvařené brambory prolisujeme, osolíme, opepříme a s vejci a moukou zpracujeme v těsto. Lžící ukrajujeme nočky, které vaříme v mírně osolené vodě. Scedíme, omastíme máslem a ochutíme šťávou z pečeně. Nakonec posypeme sýrem a podáváme. Nahoru



Bramborové palačinky

500 ml mléka, 400 g vařených brambor, 2 vejce, lžíce cukru, špetka soli, 3 lžíce, polohrubé mouky, tuk na opékání, džem nebo skořicový cukr na posypání

Uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se žloutky, cukrem, osolíme a postupně smícháme s mlékem a moukou. Do připraveného těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto lijeme na tukem vymaštěnou pánev a po obou stranách opečeme dozlatova tenké palačinky. Hotové potřeme džemem nebo je posypeme skořicovým cukrem a stočíme. Podáváme horké. Nahoru



Bramborové placky

1,6 kg brambor, 50 g cibule, 1-2 vejce, 2-3 lžíce hladké mouky, 6 lžic oleje, sůl

Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po obou stranách dozlatova. Usmažené placky mají být tenké a křupavé. Podáváme je teplé. Placky můžeme podávat s houbovou omáčkou, saláty ze syrové zeleniny nebo s masovou nádivkou. Pokud je chceme posypat cukrem nebo potřít džemem, nepřidáváme do těsta cibuli. Nahoru



Škubánky s mákem

1 kg brambor, sůl, 250 g hrubé mouky, 200 g sádla, 150 g setého máku, 200 g cukru moučka

Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem. Nahoru



Šťouchané brambory

500 g brambor, 2 lžíce sádla, cibule, 3 stroužky česneku, sůl

Omyté brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Na sádle orestujeme cibulku nakrájenou na kostičky a nasekaný česnek. Do této směsi rozšťoucháme brambory. Nahoru



Taštičky

500 g brambor uvařených ve slupce, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 1 bílek. Náplň: 1/4 hlávky zelí, 3 jablka, 1 cibule, 1 lžíce tuku, sůl, pepř, 1 lžička cukru. Na posypání:1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, strouhanka

Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na pomoučeném vále, ozdobným tvořítkem vykrojíme kolečka a lžičkou naneseme náplň: Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Na konci dušení přidáme nastrouhaná jablka a cukr. Vydusíme dohusta. Okraje taštiček potřeme rozšlehaným bílkem, přeložíme a přitiskneme. Taštičky vhodíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut podle síly těsta. Poté je vyjmeme, rozdělíme na talíře a sypeme strouhankou osmaženou na oleji s máslem dozlatova. Nahoru



Tatarák

5 jemně nastrouhaných brambor, 1 lžíce červené papriky, 1/2 sklenice kečupu, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 3 lžičky hořčice, 5 stroužků česneku, 2 dl oleje, chilli nebo jiné podobné koření, 2 lžičky sójové omáčky

Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady a necháme uležet v lednici nebo ihned použijeme na topinky apod. Nahoru



Zapečené se sýrem

800 g syrových brambor, 1 l mléka, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 200 g tvrdého sýra, pepř, sůl

Brambory nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky. Ve vrstvách klademe do vymaštěné formy, každou vrstvu opepříme a osolíme. Nakonec polijeme mlékem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 45 minut. Po upečení posypeme nastrouhaným sýrem a ještě na 10 minut dáme do trouby, či pod gril. Chutná vytečně s jakoukoli minutkou. Nahoru



Zapečené se šunkou a sýrem

1,2 kg nových brambor, 2 lžíce másla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 1 svazek petrželky, snítka rozmarýnu, 100 g šunky, 250 g eidamu

Brambory i se slupkou opereme a nakrájíme na tenké plátky. Ve větší pánvi rozpustíme máslo, nasypeme na ně plátky brambor a zhruba 20 minut opékáme. Oloupeme cibuli s česnekem a obojí drobně nasekáme. Brambory osolíme, opepříme a dochutíme paprikou. Přisypeme cibulku s česnekem, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Společně dusíme 15 minut. Opereme petrželku, lehce ji osušíme, otrháme lístky a drobně je nasekáme. Lístky rozmarýnu pouze rozemneme v dlani. Drobně nasekáme šunku a vmícháme ji do brambor. Společně s bylinkami ještě krátce opečeme. Směs nasypeme do vymaštěné zapékací mísy. Nastrouháme sýr, posypeme jím brambory a 5 minut zapékáme. Nahoru



Zapečené s uzeninou

8 brambor, 2 pórky, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, špetka muškátového květu, 100 g rajčat, 200 g pikantní klobásy, 4 vejce, 90 ml mléka, 1/2 svazku pažitky

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka. Pórek omyjeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na silnější kousky. V pánvi rozpálíme olej a rychle na něm opečeme brambory. Přidáme pokrájený pórek, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka asi 8-10 minut. Osolíme a opepříme. Omyjeme a rozpůlíme rajčata. Vykrojíme zbytky stonků. Oloupeme slupku z klobásy a nakrájíme ji na kolečka. Obojí vyrovnáme na brambory. V mléce rozkvedláme vejce, osolíme, opeříme a přidáme muškátový oříšek. Přelijeme přes brambory. Ztlumíme teplotu a pozvolna pečeme. Pažitku omyjeme, osušíme a jemně nakrájíme. Posypeme jí hotový pokrm a ihned podáváme Nahoru



Zapečené se zeleninou

1 kg brambor, špetka soli, lžíce olivového oleje, 2 ks pórku, 4 mrkve, 160 g sýru eidam, 1 kysaná smetana, 4 lžíce mléka

Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek oblanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2-3 minuty. Vyjmeme necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotový pokrm podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004