Buchty

Buchty
Buchty s povidly
Buchty se švestkami
Čokoládové kosty
Hrníčková buchta
Jablečná buchta
Kefírová buchta I.
Kefírová buchta II.
Kefírová buchta III.
Kefírová buchta IV.
Kefírová buchta V.
Bublanina s ovocem
Bublanina s krémem
Buchta z kompotu
Limonádová buchta
Vločková buchta
Zdravá semínková
Pletený věnec - vánočka
Perník
Makovec I.
Makovec II.
Makovec III.
Makovec bez vážení
Hrníčkový makovec
Bramborový makovec
Kakaovník


Buchty

100 g Hery, 100 g cukru moučka, 2 žloutky, 500 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 30 g droždí

Heru ušleháme v elektrickém šlehači s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku, vlažné mléko a kvásek z droždí a trochy mléka. Směs důkladně zpracujeme elektrickým hnětačem a necháme vykynout. Po vykynutí rozválíme na pomoučeném vále, plát těsta rozdělíme na čtverce, plníme nádivkou a zabalíme. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem, v elektrické troubě na 200 °C cca 20 minut. Během pečení potíráme štětcem namočeným v oleji. Při pečení v plynové troubě pečeme zpočátku v mírné troubě, jakmile buchty vykynou, zvýšíme teplotu. Pečeme cca 30 minut. Nahoru



Buchty s povidly

500 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 60 g másla, 2 žloutky, máslo na vymazání pekáče, cukr na posypání, 50 g cukru, 20 g droždí, 1/2 l mléka, špetka soli, citrónová kůra, hladká mouka na vál, povidla

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, rozehřáté máslo, žloutky a zbývající mléko. Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto, dáme je k teplu a přikryjeme ubrouskem. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělíme na 16-20 dílů, které mírně zploštíme, naplníme povidly a uzavřeme. Na pekáč dáme rozehřáté máslo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po upečení buchty z pekáče vyklopíme a pocukrujeme. Nahoru



Buchty se švestkami

50 dkg polohrubé mouky, 3-5 dkg cukru, 7 dkg tuku, 1 žloutek, 2 dkg droždí, 1 dkg soli, asi 1 l mléka, vanilkový cukr, citrónová kůra, tuk na pečení

V míse rozetřeme droždí s cukrem. 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na kašičku. V teple necháme vzejít, přidáme mouku, cukr, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutek. Vše zpracujeme v těsto a necháme vykynout. Potom těsto lehce rozválíme na plát a rozkrájíme na čtverce. Do každé buchty dáme 1-2 švestky, posypeme skořicí a přidáme trochu cukru. Buchty uzavřeme, přendáme na pekáč, který jsem vymastili tukem. Buchty vlažíme mezi sebou a na povrchu, necháme půl hodiny odpočinout a dáme péci. Nahoru



Čokoládové kostky

3 žloutky, 15 dkg tuku, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citr. kůra, 50 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 10 dkg mletých ořechů, 1 l mléka, sníh ze 3 bílků. Poleva: 1 ztužený tuk, 1 máslo, 5 lžic kakaa, 11 lžic vody, 5 lžic cukru. Vše rozpustíme a zamícháme.

Žloutky, tuk, cukr, vanilkových cukr, utřeme do pěny. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechy, mléko a nakonec sníh. Dáme péči na vymaštěný a vysypaný plech. Po upečení nakrájíme kostky, které máčíme v čokoládě a ubalujeme v kokosu. Nahoru



Hrníčková buchta pro nezkušené

2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček práškového cukru, 1/8 másla, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 hrníček mléka, máslo na vymazání, ovoce dle sezóny

Mouku, cukr a mléko mícháme tak dlouho, až vznikne "drobení". Z celého množství oddělíme 2-3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný plech, poklademe ovocem, které nám právě dozrálo na zahrádce, posypeme zbytkem "drobení" a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Moučník je upečený copy dup a není na něm co zkazit ! Nahoru



Jablečná buchta

4 velká jablka, 1 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 4 vejce, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody, 2 lžíce kakaa, ořechy

Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme. Možno polít lehkou polevou. Nahoru



Kefírová buchta I.

400 g hladké mouky, 350 g moučkového cukru, 1 kefír, 3 lžíce kakaa, 1/2 sklenice, oleje, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 vejce

Všechny přísady smícháme, vlijeme do vymazaného, hrubou moukou vysypaného pekáčku a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Upečenou, vychladlou buchtu můžeme rozříznout a namazat buď džemem, nebo jakoukoliv náplní. Povrch můžeme polít polevou. Nahoru



Kefírová buchta II.

1 l kefíru, 2 vejce, 35 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 dcl oleje, 1 prášek do pečiva Nahoru



Kefírová buchta III.

1 l kefíru, 1 vejce, 15-20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1 1 - 3 lžíce kakaa, 1/2 prášek do pečiva Nahoru



Kefírová buchta IV.

1 l kefíru, 1 vejce, 30 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky, 1 1 - 3 lžíce kakaa, 2 dcl oleje, 1 lžička sody Nahoru



Kefírová buchta V.

1 l kefíru, 2 vejce, 35 dkg cukru, 40 dkg hladké mouky, 1 1 - 3 lžíce kakaa, 1/2 dcl oleje, 1/2 lžičky sody Nahoru



Bublanina s ovocem

4 vejce, 250 g cukru, 4 lžíce vlažné vody, 250 g hrubé mouky, balíček vanilkového cukru, cukr na posypání, 600 g ovoce (rybíz, třešně, borůvky ...), máslo a hrubá mouka na pekáč

Vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a vlažnou vodu. Elektrickými metlami šleháme asi 5 minut. Poté do hmoty lehce vmícháme mouku a zlehka promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a povrch posypeme očištěným ovocem. (Aby ovoce nekleslo ke dnu, promícháme ho s moukou.) Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po vychladnutí sypeme cukrem, nakrájíme na čtverce a podáváme. Nahoru



Rybízová bublanina s krémem

500 g rybízu, 180 g másla, 180 g cukru, 1 baliček vanilkového cukru, špetka soli, 4 vejce, 350 g polohrubé mouky, 150 g mletých mandlí, 1/2 balíčku kypřícího prášku. 2 vejce, 30 g cukru, 200 ml smetany ke šlehání

Rybíz přebereme, opláchneme a okapaný ho vidličkou obereme a posypeme lžící mouky. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Jak se cukr rozpustí přišleháme vejce. Mouku promícháme s mandlemi a kypřícím práškem. Vše přimícháme k našlehané pěně. Vymažeme plech, troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto rozprostřeme na plech a navrch rozdělíme rybíz. Žloutky a cukr rozšleháme ve smetaně. Z bílků ušleháme pevný sníh, který přimícháme do žloutkové smetany a rybíz zalijeme. Pečeme asi 40 minut. Nahoru



Buchta z kompotu

40 dkg výběrové mouky, 25 dkg cukru, 1 vanilka, 2 lžíce sody nebo 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1 dl oleje = 10 lžic, 0.7 l kompotu, citrónová kůra

Ve větší míse rychle ale jemně zamíchat. Pečeme ve vysypané formě. Do remosky polovinu dávek Nahoru



Limonádová buchta

0,33 l červené nebo žluté limonády, 10 lžic oleje, 3 vejce, 30 dkg cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva Poleva: 5 dkg másla, 15 dkg cukru, 3 dkg kakaa, 3 lžíce cukru

Množství je určeno na plech. Nahoru



Vločková buchta

1/4 l vloček, 1/4 l mléka, 2 lžíce rozpuštěného tuku, 2 lžíce kakaa, 1 l cukru, 1 vejce, 1 balíčku prášku do pečiva, 1 l polohrubé mouky, skořice, hrst sekaných ořechů

Vločky zalít teplým mlékem a nechat 1 hod bobtnat. Přidat ostatní. Nahoru



Zdravá semínková buchta

1 1 hořčičné sklenice džemu (např. černý rybíz), ne plná sklenice oleje (nebo jiného rozehřátého tuku), 1 sklenice vody, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rozsekaných semen (dýně, sezam, slunečnice), 20 dkg vlašských ořechů, 1 hrst rozinek, 3 lžíce cukru (je-li džem dost sladký, vynecháme), 2 vejce (2 bílky na sníh), 2 1 sklenice polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva

Pečeme pozvolna asi 3 hodiny. Nahoru



Pletený věnec - vánočka

500 dkg hladké mouky, 500 dkg polohrubé mouky, 250 dkg Hera, 200 cukr krystal, 4 žloutky, 2 kostky droždí (10 dkg), 1 l mléka, citrónová kůra, špetka soli, vanilka, rum

Vyválíme jako štrůdl. Hustě posypeme práškovým cukrem, poklademe rozinky, ořechy,… pokapeme rumem nebo roztopenou ramou. Pevně zatočit. V polovině rozpůlit a zamotat. Potřít vejcem. Nahoru



Perník

3 l hladké mouky, 1 l polohrubé mouky, 3/8 l moučkového cukru, 1 prášku do pečiva, 1 prášek do perníku, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 2 dcl oleje, 1 l mléka, oříšky, rozinky

Péct pozvolna ve vysypané formě.. Do remosky polovinu dávek. Nahoru



Makovec I.

150 g cukr moučky, 150 g polohrubé mouky, 150 g mletého máku, 1 vejce, 1 l mléka, 1 prášku do pečiva, citrónová kůra, skořice, rumová příchuť

Všechno smícháme, nalijeme do vysypaného pekáčku a pozvolna pečeme. Nahoru



Makovec II.

200 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 150 mletého máku, 1 vejce, vanilkový cukr, 1 prášku do pečiva, 2 větší strouhaná jablka, necelý 1 l mléka

Mák, vejce, cukr, vlažné mléko a nastrouhaná jablka smíchat a přidat mouku s práškem. Pečeme zvolna asi 30 minut. Pocukrujeme nebo potřeme čokoládovou polevou. Nahoru



Makovec III.

20 dkg jemně strouhaných brambor, 4 dkg jemné krupice, 8 dkg mletého máku, 15 dkg cukru, 1 bílek, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, skořice, hřebíček, vanilka, citr. kůra

Žloutek utřeme s cukrem a mlékem do pěny. Přidáme brambory, mák, krupici, koření prášek a pevný sníh ze 2 bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a zvolna upečeme. Studený makovec mažeme pikantní zavařeninou a můžeme posypat kokosem. Nahoru



Makovec bez vážení

2 1 hrnku hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mletého máku, hrnek vlažného mléka, 1 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva

Všechno smíchat, hrubou moukou vysypaný vyšší plech, pozvolna pečeme. Nahoru



Hrníčkový makovec

1 1 hrnku polohrubé mouky, 1 1 hrnku mletého máku, 1 hrnek pískového cukru, 4 lžíce oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, citrónová šťáva, rum, tuk na vymazání plechu, 1 prášek do pečiva Nahoru



Bramborový makovec

20 dkg nastrouhaných vařených brambor, 15 dkg krystalu, 2 vejce, 4 lžíce vody nebo mléka (dle potřeby více), citrónová kůra, skořice, špetku hřebíčku, 2 lžíce oleje (sádla nebo jiného rozpuštěného tuku), případně 1 lžíze rumu, 1 vanilkový cukr, 8 dkg mletého máku, 1 prášek do pečiva

Z bílku možno utvořit sníh a přidat nahoru. Hotové potřeme ledem - trochu mléka cukr. Dávka je do remosky. Nahoru



Kakaovník

400 g polohrubé mouky, 200 g cukru krystal, 40 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/4 mléka, 100 g másla, 3 vejce, 4 lžíce rumu, rozinky

Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a nalijeme na připravenou směs z mouky, cukru, kakaa, vanilky a prášku do pečiva. Nakonec přidáme vejce, rum, rozinky, popř. nasekané mandle. Vypracujeme těsto, které nalijeme do předem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu nebo pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě 25-30 minut při teplotě 180-190°C. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004