Čočka

Znojemská čočka
S uzeným masem
Dvoubarevná
Na slanině
Na kyselo


Znojemská čočka

400 g čočky, 40 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list, sůl

Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zalijeme smetanou, jíškou a vsypeme okurky. Za stálého míchání společně povaříme. Podáváme s vařeným uzeným masem, nebo sázeným vejcem, pečivem a salátem. Nahoru



Čočka s uzeným masem

1/2 kg čočky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička papriky, sůl 60 g slaniny, 300 g uzeného masa, 1/2 šálku vývaru, 1 lžíce octa

Opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat ve vodě (nejméně 2 hodiny). Pak ji uvaříme doměkka. Přidáme koření a uvaříme doměkka. Na jíšku na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku, důkladně promícháme, chvíli osmahneme a přidáme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájené opečené uzené maso, zředíme vývarem a dochutíme octem a solí. Nahoru



Dvoubarevná čočka

200 g zelené čočky, 200 g červené čočky, 4 stroužky česneku, 2 menší cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, 100 g slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy

Zelenou čočku přebereme, propláchneme a na hodinu namočíme do studené vody. Poté čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, tři prolisované stroužky česneku a přelijeme vodou zředěným kečupem. Osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme scezenou čočku. Přebranou a propranou červenou čočku namočíme na 30 minut do studené vody a pak uvaříme v téže osolené vodě doměkka. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme citrónovou šťávu, opepříme, přimícháme uvařenou zelenou čočku a vše prohřejeme. Podle chuti přisolíme. Podáváme zajímavě barevně upravenou na míse nebo jen lehce promíchanou, aby vynikly barevné rozdíly. Ozdobíme plátky syrového česneku, kolečky cibule a listy salátu. Můžeme pokapat citrónem. Nahoru



Čočka na slanině

400 g čočky, 120 g slaniny, mrkev, bobkový list, ocet, pepř, sůl, cibule

Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci nebo s ohřátou uzeninou a doplníme zeleninovým salátem. Nahoru



Čočka na kyselo

500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, 1 cibule, sůl

Opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat ve vodě. Pak ji uvaříme doměkka. Na tuku osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky. Dochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku a podle chuti osolíme. Čočku podáváme s kyselou okurkou a se sázeným vejcem. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004