Cukroví

Další recepty naleznete v sekcích Vánoční cukroví.
Klikněte na odkaz, pokud hledáte polevy, krémy, marcipán, atp.

Křehké linecké pečivo
Linecké koláčky
Ořechová linecká kolečka
Taštičky s oříškovou náplní
Ořechové kuličky
Tyčinky z lískových oříšků
Zimní květy
Vanilková kolečka
Skořicové hvězdičky
Pudinkové obláčky
Barevné sušenky
Holandské čajové pečivo
Tvarohové růžky
Tlapky
Mandlové rohlíčky
Martinské rohlíky
Vaječné věnečky
Výborné měkké medovníčky
Ořechové medovníčky
Vánoční medovníčky
Vánoční medovníčky-křehké
Slané preclíčky
Nepečené:
Čokoládový salám
Tlačenka
Obalované kuličky
Likérové úly
Vosí hnízda
Čokoláda


Křehké linecké pečivo

150 g másla nebo margarínu, 100 g práškového cukru, 250 g polohrubé mouky, 2 vařené žloutky, 2 syrové žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra

Žloutky oddělíme od bílků a dáme do vymaštěného šálku vařit do vodní koupele. Uvařené pak přetlačíme přes sítko. Změknutý tuk rozetřeme, přidáme cukr, syrové žloutky, vařené žloutky, vanilkový cukr a citr. Kůru. Všechno přidáme do prosáté mouky a vypracujeme těsto. Vyválíme na 3-4 mm. Pokládáme na vymaštěný plech. Pečeme ve střední teplotě. Lepíme marmeládou a zdobíme čokoládou. Nahoru



Linecké koláčky

300 g hladké mouky, 100 g práškového cukru, 200 g másla nebo margarínu, 1 vejce, marmeládu na lepení

Vypracujeme v těsto a necháme 2-3 hodiny odležet v ledničce. Vyválíme, vykrajujeme a na vymazaném plechu při 200°C pečeme 6-7 minut. Nahoru



Ořechová linecká kolečka

300 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 balení prášku do pečiva, 1 žloutek

Vypracujeme těsto, necháme do druhé dne odležet. Vyválíme, vykrajujeme a pečeme v předehřáté troubě. Nahoru



Taštičky s oříškovou náplní

20 dkg hladké mouky, 28 dkg tuku, 1 vejce, trochu vody (asi za jedno vejce), špetka soli. Náplň: 15-20 dkg strouhaných oříšků, citr. kůra, 1-2 lžíce jemně strouhané housky, 1-2 lžíce moučkového cukru.

Zaděláme těsto (tuk nerozpouštíme, ale jen zpracováváme změklý) a dáme nejméně 12 hodin odpočinout v chladu. Potom těsto vyválíme na placku o síle 2-3 mm, rádýlkem uděláme malé čtverečky, přidáme ořechovou náplň a dva rohy proti sobě pevně stiskneme. Pečeme v horké troubě a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Všechny ingredience na náplň rozmícháme, spaříme horkým mlékem a vymícháme na hustotu, se kterou se nám bude dobře pracovat. Nahoru



Ořechové kuličky

75 g másla, 75 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g jemné hořké čokolády, 75 g mletých lískových jader (podle libosti i opražených)

Máslo dáme do mísy a hladce utřeme. Potom k němu přimícháme práškový cukr a vanilkový cukr. Čokoládu nalámeme na kousky, rozetřeme ji v hrnku na horké vodní lázni dohladka a vmícháme k máslu. Odebereme 2/3 mletých lískových jader a přidáme je také k máslu. Z takto připravených přísad zaděláme těsto. Hotové těsto uložíme na čas do chladu. Později něj tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých lískových jádrech. Kuličky skládáme do celofánových sáčků nebo do dobře uzavíratelné skleněné nebo porcelánové dózy. Před podáváním uchováváme v chladu. Nahoru



Tyčinky z lískových oříšků

250 g margarínu, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 200 g rozemletých lískových oříšků, 150 g polevy

Margarín utřeme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, žloutky a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem a rozemletými lískovými oříšky. Těsto dáme do sáčků se středně širokou ozdobnou násadkou, na vymaštěný plech nastříkáme 4-5 cm dlouhé pásky a upečeme. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a ozdobíme s ní vychladlé tyčinky. Pečeme ve střední části trouby při teplotě 200°C 10-15 minut. Nahoru



Zimní květy - 30 ks

375 g hladké mouky, 125 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 200 g másla nebo margarínu, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice

Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a na 2 hodiny uložíme na chladné místo. Vykrajujeme kytičky o průměru 5 cm. Pečeme v předehřáté troubě (elektrická 200°C, plynová 3 stupeň) cca 12 minut. Kytky s otvorem poprášíme moučkou. Rybízovou marmeládu mírně zahřejeme a plné tvary jí potřeme. Na ně položíme pocukrované vršky a mírně přitiskneme. Nahoru



Vanilková kolečka

250 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 125 g maizeny, 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, na ozdobu čokoládová poleva

Do nádoby dáme změklý tuk. Přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, maizenu, 1/3 mouky,prášek do pečiva a dobře promícháme. Nakonec přidáme zbylou mouku, těsto proděláme a rozdělíme na dvě poloviny. Z obou vytvarujeme válečky o průměru asi 3 cm. Poskládáme na vymaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme. Po upečení kolečka rozdělíme na plechu a naskládáme těsto vedle sebe. Štětcem namočeným v čokoládové polevě malujeme proužkovaný vzor. Nahoru



Skořicové hvězdičky

500 g neloupaných mandlí, 250 g moučkového cukru, 3 bílky, 1 vanilkový cukr, 3 lžičky mleté skořice, 6 kapek oleje z hořkých mandlí, 2 lžíce hladké mouky, pečící papír

Mandle umeleme, cukr prosejeme. Bílky ušleháme dotuha za postupného přisypávání cukru. Zhruba 200 g ušlehaných bílků smícháme s mandlemi, vanilkou, skořicí a olejem. Je důležité přesně vážit - jinak se může stát, že bude těsto tekuté. Těsto vložíme mezi dva kusy průsvitné fólie a vyválíme asi 1 cm silný plát. Vykrájíme hvězdičky. Formičkou před každou zlehka obalíme v hladké mouce. Plech vyložíme pečícím papírem, přeneseme hvězdičky. Rovnoměrně rozdělíme zbylý sníh - roztíráme lžičkou nebo štětečkem. Pečeme v mírně předehřáté (elektrická 150°C, plynová 1. stupeň) 15-20 minut. Jakmile se dají lehce sejmout z papíru, jsou hotové. Nahoru



Pudinkové obláčky

25 dkg hladké mouky, 12,5 dkg moučkového cukru, 19 dkg másla, 2 vejce, 2 malinové nebo jahodové pudinky. Máslový krém: 25 dkg másla, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek

Vypracujeme těsto, necháme pod miskou 30 minut odpočinout v chladu. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary. V mírné troubě upečeme. Po vychladnutí slepíme máslovým krémem a postříkáme bílou čokoládou. Nahoru



Barevné sušenky

2 vejce, 60 g moučkového cukru, 40 g rozpuštěného másla, 130 g hladké mouky, 8 polévkových lžic vlažného mléka, 1 polévková lžíce kakaa

Vejce s cukrem do pěny, přidat rozpuštěné máslo, mouku, mléko a vypracujeme těsto. Asi 1 odložíme a obarvíme kakaem. Ze světlého roztíráme pomocí lžičky na vymaštěný plech menší placičky a pomocí druhé vytvoříme různé tvary z kakaového těsta. Pečeme v předehřáté troubě při nižší teplotě. Sušenky bereme z plechu a hned je pomocí vařečky mírně ohneme do obloučku. Uložíme na mastný papír a necháme vychladnout. Nahoru



Holandské čajové pečivo

300 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, sůl, citr. kůra, 400 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva. Poleva: 100 g čokoládové polevy, 20 g kokosového másla, kokosová moučka.

Másla utřeme, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce sůl, citr. kůru. Potom po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto plníme do sáčků se zdobítkem ve tvaru zubaté trubičky a nastříkáme ho na plech tak, aby vznikly tyčinky. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Vychladlé tyčinky slepujeme jahodovou marmeládou. Čokoládovou polevu s kokosovým máslem rozmícháme ve vodní lázni dohladka a tyčinky ponoříme z jedné strany a obalíme v kokosové moučce. Nahoru



Tvarohové růžky

25 dkg tvarohu, 25 dkg Perly, 25 dkg hladké mouky, vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení, cukr do tvarohu. Náplň: 25 dkg tvarohu, vanilkový cukr, vejce, cukr, citr. kůra

Tuk rozdrobíme, přidáme mouku, tvaroh a vypracujeme těsto. Vyválíme plát asi 1 cm silný, rozkrájíme na čtverce, které naplníme připravenou tvarohovou náplní. Protilehlé růžky čtverce přehneme a prsty těsto přitiskneme, aby se při pečení šáteček nerozevřel. Potřeme vajíčkem a upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Nahoru



Tlapky - 40 ks

3 vejce, 125 g cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, 100 g maizeny, 100 g mouky, zarovnaná lžička prášku do pečiva, 125 g másla nebo margarínu

Vejce smícháme s cukrem, vanilkou a citr. Kůrou. Přidáme maizenu, mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme rozpuštěné a vychladnuté máslo. Formičky vymastíme a do 2/3 plníme těstem. Pokládáme na plech a pečeme 12 minut při 200°C. Po upečení vyklopíme a necháme zchladnout. Část namočíme v čokoládě. Nahoru



Mandlové rohlíčky

250 g másla, 250 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 125 g maizeny, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 125 g mletých mandlí, 1-2 balíčky čokoládové polevy

Do mísy vložíme změklý tuk, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, maizenu, 1/3 mouky a mandle. Vše dobře promícháme a přidáme zbylou mouku, těsto propracujeme a dáme do chladna. Plech vyložíme papírem na pečení, těsto naplníme do stříkačky a stříkáme rohlíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě a po upečení klademe na rošt a necháme vychladnout. Poloviny rohlíčku máčíme v čokoládové polevě. Nahoru



Martinské rohlíky

50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg tuku, 2 žloutky, 3 dkg droždí, citr. kůra, vanilku, asi 1 l mléka

Kvasnice rozpustíme ve vlahém mléce, ve kterém jsem rozpustili cukr a necháme vzejít. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu na teplém místě kynout. Vykynuté těsto rozválíme na sílu 1 cm, nakrájíme pruhy 12 cm široké, které rozkrájíme na trojúhelníky. K jejich delším stranám dáme makovou nádivku a svineme do tvaru rohlíků. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péči. Nádivka: umletý mák uvaříme s vodou a mlékem doměkka, přidáme cukr, vanilkový cukr, citr. kůru, skořici, hřebíček a rum. Nahoru



Vaječné věnečky

Na 80-90 věnečků potřebujeme: 30 dkg hrubé mouky, 10 dkg tuku, 12 vajec, zrnko soli. Krém: 1 l mléka, 5 dkg škrobové moučky, 1 vanilkový cukr, 2-3 žloutky, 15-20 dkg cukru

Do půl litru vody dáme tuk a sůl a uvedeme do varu. Vsypeme mouku, odtáhneme na kraj plotny a mícháme spařené těsto dokladka. Přendáme do mísy, mícháme do prochladnutí a postupně přidáme 12 vajec. Dobře promíchané těsto stříkáme trubičkou nebo pytlíkem na vymazaný a vysypaná plech do tvaru věnečků. Všechny ingredience na krém smícháme za studena, potom ve vodní lázni za stálého kvedlání svaříme dohusta. Plněné věnečky můžeme polít citrónovou či rumovou polevou. Nahoru



Výborné měkké medovníčky

1000 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 středně velké vejce, 2 lžičky sody, 3 lžíce perníkového koření

Mouku smícháme s cukrem, sodu a koření a vše prosejeme. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med a rozšlehané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do skleněné nádoby a necháme 2 dny v ledničce. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na potřebnou výšku: na menší tvary stačí 2-3 mm, na větší 3-4 mm. Medovníčky pokládáme na plech potřený tukem a pečeme asi 10 minut při teplotě cca 200°C. Nahoru



Ořechové medovníčky

350 g hladké mouky, 200 g práškového cukru, 2 vejce, 40 g pomletých ořechů, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžíce mleté skořice

Z přísad vypracujeme těsto a necháme odpočinout do druhé dne. Těsto rozválíme na 5 mm a vykrajujeme. Potřeme šlehaným vejcem a upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě. Nahoru



Vánoční medovníčky

60 g másla nebo rostlinného tuku, 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce vlažného medu, 140 g moučkového cukru, na špičku nože mletého hřebíčku, 1 lžička mletého anýzu

Vypracovat těsto, do druhého dne odležet, vyválet, pokládat na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejce, pečeme dozlatova. Nahoru



Vánoční perníčky - křehké

65-70 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 12 dkg medu dkg másla, 4 vejce, 2 lžičky sody, 2 lžičky mletého koření

Mouku a cukr prosejeme na vál a smícháme s kořením a jednou sodou. V mouce uděláme důlek, přidáme vejce, med a změklé máslo. Propracujeme, eventuelně přidáme mouku, pokud se těsto lepí. Vyválíme plát asi 3 mm silný (při vyvalování těsto neobracíme, aby na vrchu navrchu nebylo moučné) a vykrajujeme. Potřeme rozšlehaným vejce, pečeme ve vyhřáté troubě namírno na plechu vymazaném ztuženým tukem (papírem od másla nebo Hery - víc mastné). Při pečení neotvírat troubu asi 3 minuty !!! Ještě horké sundáme z plechu a necháme rozložené vychladnout. Po vychladnutí zdobíme polevou. Nahoru



Slané preclíčky

650 g hladké mouky, 350 g margarínu, 1 vejce, 1 dl šlehačky, sůl dle chuti, žloutek na potření, sýr nebo kmín na posypání

Z přísad tvoříme těsto, vyválíme na 5 mm, potřeme žloutkem, posypeme a vykrajujeme na 5 mm široké a 8 cm dlouhé placičky. Vyformujeme do tvarů preclíků a pokládáme na suchý plech. Pečeme dorůžova. Nahoru



Čokoládový salám

25 dkg moučkového cukru, 2 celá vejce, 2 lžíce rumu, 1 vanilka, 30 dkg piškotů, 1 dkg 100% tuku, 1 balíčku kakaa

Cukr, vejce a rum třeme asi 5 minut. Piškoty nakrájíme na kostičky, pokapeme rumem a zamícháme do utřené hmoty. Tuk s kakaem rozpustíme. Vše smíchat, zabalit do celofánu a nechat vychladit. Nahoru



Tlačenka

3 vejce, 1 vanilkový cukr, 20 dkg moučkového cukru, 6 dkg kakaa, 4-5 lžic rumu, 1 ztužený tuk, 30 dkg kulatých piškotů

Vejce, cukr, vanilk. cukr, kakao a rum třeme 15 minut. Přidáme rozpuštěný tuk a piškoty pokrájené na kostičky a zamícháme. Na vál rozprostřeme mikrotenový sáček, na něm utvoříme šišku, kterou posypeme kokosem nebo oříšky. Šišku zabalíme do mikrotenu nebo alobalu a necháme v ledničce ztuhnout. Podle potřeby vyndáme z ledničky a krájíme jako tlačenku. Nahoru



Obalované kuličky

25 dkg piškotů, 25 dkg másla, 25 dkg moučkového cukru, 2-3 lžíce rumu, 2 žloutky, 2 lžíce kakaa

Vše řádně zpracovat. Tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu nebo strouhané čokoládě. Nahoru



Likérové úly

20 dkg piškotů, 15 dkg moučkového cukru, 8 dkg másla, 3 lžíce rumu, 1 bílku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka. Krém: 6 dkg másla, 5 dkg moučkového cukr, 1 lžíce rumu, 1 žloutek, trochu vanilkového cukru.

Z celkového množství piškotů odpočítáme 36 kusů na dno, ostatní rozstrouháme, přidáme cukr, máslo, rum, bílek, kakao, mléko a vše zpracujeme v těsto. To rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme válečky, které rozřežeme na 9 dílů, takže záleží na velikosti formičky. Z každého dílku uděláme kuličku, kterou obalíme v pískovém cukru, vtlačíme do formičky, prstem v ní vymáčkneme dálek a úlek vyklopíme. Naplníme krémem, který utřeme z výše jmenovaných ingrediencí a přitiskneme na dno piškot. Nahoru



Vosí hnízda

50 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 20 g kakaa, 150 g piškotů, trochu svařeného mléka

Těsto musí odpočívat. Nahoru



Čokoláda

50 dkg ztuženého tuku, 60 dkg moučkového cukru, 5 lžiček bramborové moučky, 12 dkg kakaa 1 lžíce mleté kávy, 5 lžic sušeného mléka

Do většího hrnce s teplou vodou postavíme menší nádobu, ve které rozpustíme ztužený tuk, prosejeme moučkový cukr, přidáme kakao, mletou kávu, opatrně bramborou moučku a sušené mléko (nesmí se udělat hrudky) a vše dobře rozmícháme. Hmota se nesmí vařit. Plníme do připravených nevymazaných formiček a necháme dobře v chladu ztuhnout. Potom vyklopíme. Pokud není čokoláda dobře ztuhlá a ztvrdlá, nevyklápí se dobře. Uchováváme v chladnu, nejlépe v ledničce. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004