Fazole

Salát s červenou řepou
Se slaninou a vejci
V bílé omáčce
Na paprice
Zapékané fazole
Zadělávané fazolky
Fazolky na smetaně


Salát z červené řepy s fazolemi

300 g červené řepy, 400 g bílých fazolí (konzerva), 2 kvašené okurky, 1 malý pórek, 3 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce sekané petrželky, špetka cukru, sůl, pepř

Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citrónové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Fazole scedíme, okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek podélně rozpůlíme a zešikma nakrájíme na plátky. V míse smícháme olej, ocet, cukr, sůl, pepř a petrželku. Přidáme ostatní suroviny promícháme a odložíme na hodinu na chladné místo. Nahoru



Bílé fazole se slaninou a vejci

500 g bílých předvařených fazolí, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 větší pórek, sůl, pepř, 600 g anglické slaniny, špetka cukru, ocet, 2 snítky kopru na ozdobu

Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a uchováváme teplé. Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na 9 silnějších plátků. Osm plátků nakrojíme z jedné strany a opečeme na suché pánvi dokřupava. Zbylý plátek nakrájíme na tenké nudličky, které opečeme a vmícháme do fazolí. Fazole rozdělíme do misek, poklademe je rozkrájenými vejci a přidáme slaninu. Každou porci ozdobíme kouskem kopru. Nahoru



Fazole v bílé omáčce

400 g velkých fazolí, 3 lžíce oleje, 40 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, 1 lžíce vinného octa, cukr

Fazole propláchneme, zalijeme horkou vodou a 10 hodin máčíme. Pak je ve stejné vodě asi 2 hodiny vaříme. Ke konci vaření je ochutíme špetkou soli a cukru. Na oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme mouku, připravíme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem z fazolí. Přidáme fazole a povaříme. Dochutíme solí, octem a karamelem (10 g cukru mícháme na mírném ohni se 3 lžícemi vody, až se cukr rozpustí a získá hnědou barvu). Nahoru



Fazole na paprice

300 g fazolí, 60 g másla, 30 g cibule, sůl, sladká paprika, 1/4 l vody, 1/8 l kysané smetany

Fazole přebereme, opereme a namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme doměkka. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme papriku, necháme ji zpěnit, přisypeme mouku a smažíme asi 2 minuty. Potom vše zalijeme vodou, necháme 15 minut povařit, přidáme fazole a nakonec přilijeme rozkvedlanou smetanu a osolíme. Nahoru



Zapékané fazole

225 g sušených fazolí pinto, 1 bobkový list, 6 lžic rostlinného oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, strouhaný sýr

Fazole na noc namočíme do studené vody nebo je 10 minut povaříme a necháme je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Vyměníme vodu, přidáme bobkový list, přivedeme fazole k varu a dalších deset minut vaříme. Pak je přiklopíme a další dvě hodiny zlehka vaříme, aby změkly. Slijeme je a trochu slité tekutiny si ponecháme. Bobkový list vyhodíme. V pánvi s těžkým dnem zahřejeme olej, přidáme fazole - asi dvě třetiny rozmačkáme vidličkou, zhruba třetinu necháme vcelku. Při pečení přitlačujeme fazole ke dnu, ale tak, aby se nepřipalovaly. Dbáme na to, aby byly opečeny z obou stran. Pak přidáme sýr a necháme ho rozpustit. Podáváme se salátem, teplými tortillami nebo s tortillovými chipsy. Tip: Pokud spěcháte, lze použít fazole z konzervy, ale nedosáhne se pak autentické chuti tohoto pokrmu. Nahoru



Zadělávané fazolky

500 g hovězího masa, sůl, 60 g másla, 30 g hladké mouky, 500 g fazolových lusků, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, bílý pepř, cukr, ocet

Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak je vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny doměkka. Uvařené maso vyjmeme a vývar si ponecháme. Z másla mouku připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Fazolky omyjeme a konce odkrojíme. Na rozehřátém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme fazolky, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem z masa. 100 ml vývaru si necháme na rozředění jíšky, kterou dobře prošleháme a přidáme k poloměkkým fazolkám. Na mírném ohni ještě 20 minut povaříme. Fazolky ochutíme cukrem, octem, dobře promícháme a přidáme kostky masa. Vše společně krátce prohřejeme. Teplé fazoly s masem rozdělíme na talíře a podáváme s opečenými nebo vařenými bramborami. Nahoru



Fazolky na smetaně

1 kg fazolek, sůl, 3 lžíce másla, 3 lžičky polohrubé mouky, středně velká cibule, šálek kysané smetany, 1/2 lžičky mleté papriky

Propláchnuté fazolky zbavíme dlouhých vláken a šetrně nakrájíme na dílky. Vložíme je do kastrolu s vroucí, mírně osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Nálev scedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme do ní nakrájenou cibuli, mírně ji osmahneme, zalijeme částí nálevu, rozšleháme a dobře povaříme. Potom do ní vlijeme smetanu rozkvedlanou se lžičkou mouky, vložíme fazolky, ochutíme paprikou a prohřejeme. Podáváme s hovězím masem a vařenými brambory. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004