Hrách

![]() |
Hrachové karbanátky | ![]() |
![]() |
Hrách zapékaný se zelím | ![]() |
![]() |
Hrachová kaše | ![]() |
![]() |
Pikantní hrášek s hovězím masem | ![]() |

Hrachové karbanátky
400 g předvařeného hrachu, 200 g trhaných krupek, 200 g kysaného zelí, 200 g brambor, česnek, majoránka, pepř, sůl
Zvlášť uvaříme hrách (co nejméně vody !) a měkké krupky scedíme. Smícháme spolu se strouhanou bramborou a nasekaným zelím, vše ochutíme kořením dle chuti a utvoříme kulaté karbanátky. Pečeme zvolna na plechu a podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.
Hrách zapékaný se zelím
500 g hrachu, 200 ml rajčatové šťávy, 500 g bílého kysaného zelí, 100 g sýra eidam, 40 g strouhanky, lžíce rostlinného oleje, pepř, sůl
Předem namočený hrách uvaříme do husté kaše. Ke kaši zamícháme rajčatovou šťávu, kysané zelí, sůl a pepř, a směs vlijeme do vymazaného pekáčku vysypaného strouhankou a zapečeme. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem.
Hrachová kaše
500 g hrachu, 2 lžíce sádla, lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, česnek, sůl, majoránka
Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách vaříme ve vodě, ve které byl namočen. Vaření urychlíme v tlakovém hrnci. Na sádle zpěníme trochu mouky, zalijeme mlékem, povaříme, vmícháme prolisovaný hrách, ochutíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s masem, uzeninou, vejcem a zeleninovým salátem.
Pikantní hrášek s hovězím masem
2-3 vrchovaté lžíce hustého rajského protlaku, 1-2 lžičky pasty z pálivých feferonek, olivový olej, 2 cibule, hovězí maso (kuřecí, krůtí), 1-2 větší konzervy sterilovaného hrášku, 2 sladké čerstvé papriky, 2 mrkve, 2 brambory, sůl, pálivá paprika dle chuti
V papiňákovém hrnci rozpálíme olivový olej, na kterém zprudka osmahneme rajský protlak spolu s pastou z pálivých feferonek (prodává se normálně v každém větším supermarketu tam, kde jsou kečupy, hořčice, dresinky), cibulemi nakrájenými na čtvrtky a kostičkami hovězího masa. Když je to vše osmahlé (cca 5 minut), zalijeme to vodou, aby maso bylo zcela ponořené a v papiňáku vaříme 15 minut. Po uplynutí této doby necháme ujít páru, papiňák otevřeme a přidáme sterilovaný hrášek, na proužky nakrájené papriky, oloupané a přepůlené mrkve a brambory nakrájené na kousky. Vaříme dalších asi 15 minut, až je pokrm hotový. Můžeme ještě dosolit, případně dochutit pálivou paprikou. Hrášku přidáme natolik, aby nám nepřebývala omáčka, aby pokrm byl hustší. Uvidíte, že až toto jídlo vyzkoušíte, oceníte jeho chuť a snadnou přípravu.




Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004