Játra

Kořeněná játra
Voňavá játra
Pikantní játra
Marinovaná játra
Falešná husí játra
Kantonská játra
S chilli omáčkou
Játra s cibulkou
Játra s jablky
Játra na jehle


Kořeněná játra

250 g drůbežích jater, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 3/4 lžičky čerstvě mletého č. pepře, 1 lžička soli, 1/2 lžičky papriky, 4 stroužky česneku, 1 lžička citrónové šťávy, 1 až 2 lžíce tuku

Játra omyjeme, očistíme a osušíme. Nakrájíme je na kousky velikosti mandle a ochutíme je směsí koření a prolisovaným česnekem. Vše dobře promícháme a necháme asi 15 minut marinovat. Rozpálíme velkou pánev (o průměru asi 30 cm) a rozpustíme v ní tolik tuku, aby jím bylo pokryto dno. Když je tuk dostatečně rozpálen, vložíme do něj kousky jater. Za stálého míchání je opékáme po všech stranách. Nesmíme je opékat déle než 60-70 sekund, játra musí zůstat křupavá a křehká! Podáváme například se zeleninovou oblohou a chlebem, s rýží či těstovinami. Nahoru



Voňavá játra

400 g jater, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, špetka tymiánu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 100 g šunkového salámu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 velké jablko, 5 rajčat, 1 lžíce worcesterské omáčky, zelená petrželka, mletý pepř, 500 g brambor

Nejdříve si uvaříme dobře oprané brambory ve slupce, oloupeme je, rozkrájíme na čtvrtky a opečeme dozlatova na oleji. Plátky jater (krůtí, kuřecí či vepřová) okořeníme mletým či v hmoždíři utlučeným hřebíčkem a opečeme na másle (oleji). Odložíme je stranou a osolíme (játra solíme vždy až upravená, nikoliv dopředu). Na pánev po opékaných játrech přidáme zbytek oleje a na něm opečeme na kolečka nakrájenou cibuli, utřený česnek a šunkový salám nakrájený na proužky. Přidáme oloupané a nahrubo nakrájené jablko, nasekaná rajčata, tymián, worcesterskou omáčku a asi pět minut podusíme. Do směsi vrátíme opečená brambory, přisolíme, na vrch poklademe plátky jater, přiklopíme a ještě chvíli podusíme. Posypeme krájenou petrželkou a podle chuti ještě opepříme. Můžeme podávat s pečivem nebo chlebem. Nahoru



Pikantní vepřová játra

600 g vepřových jater, 4 plátky slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje,pepř, sůl, cibule, lžička hladké mouky

Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a nakrájíme na silnější plátky. Ty pak mírně naklepeme a podle chuti opepříme. Na pánvi rozpálíme rostlinný olej a na něm po obou stranách opečeme plátky jater. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a okraje zhruba do půlky nařízneme. Jednotlivé plátky pak stočíme do hřebínků, které taktéž prudce opečeme. Játra stačí opékat jen několik minut - měla by být uvnitř krásně růžová. Hotová játra i slaninu vyjmeme z pánve a udržujeme teplé. Oloupeme a na tenká kolečka nakrájíme cibuli, kterou necháme zesklovatět ve zbylé šťávě. Kolečka cibule vyjmeme a šťávu zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme lehce osmahnout. Pak ji zakápneme trochou vody, rozmícháme a necháme chvíli povařit. Játra na talíři osolíme, ozdobíme kolečky osmahnuté cibule, opečenou slaninou a jako přílohu podáváme hranolky nebo brambory. Nahoru



Marinovaná játra

250 jater (lépe vepřových), 1/4 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky papriky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, sojová omáčka, cibule

Do směsi naložíme na kousky nakrájená játra a necháme je uležet minimálně 30 minut. Potom na rozpáleném oleji osmažíme. Jako přílohu lze podávat brambory, rýži nebo hranolky. (Do marinády lze přidat i sojovou omáčku a cibuli.) Nahoru



Falešná husí játra

500 g vepřových jater, 1 šlehačka, 4 vejce, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, sůl, pepř

Játra pomeleme, smícháme se všemi ingrediencemi a dáme péci do tukem vymazané formy (nejlépe do srnčího hřbetu). Po upečení naporcujeme a podáváme s hlávkovým salátem a chlebem. Chutnají jako játra husí a přijdou levněji. Nahoru



Kantonská játra

200 g vepřových jater, 1 bílek, cibule, 1 salátová okurka nebo cuketa, 100 g celeru, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, špetka cukru, pepř, sůl

Játra nakrájíme na dlouhé nudličky, přidáme bílek, sůl, pepř, sojovou omáčku a škrobovou moučku. Směs dobře promícháme a vsypeme do horkého tuku. Zamícháme až po opečení dozlatova. Přisypeme cukr, kousky celeru, okurky a cibulky, osmažíme za stálého míchání. Podlijeme asi 100 ml vody, povaříme, dochutíme a podáváme s rýží. Nahoru



Játra s chilli omáčkou

700 g vepřových jater, pepř, cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 3 lžíce oleje, lžíce chilli kečupu, sůl

Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Po obvodu plátky na několika místech nařízneme. Potom játra lehce naklepeme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a plátky jater na něm z každé strany asi 3-4 minuty opékáme. Vyjmeme z pánve a udržujeme teplé. Do oleje přidáme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme česnek, chilli kečup, sůl, promícháme a podusíme asi 2 minuty. Přidáme 4 lžíce vody, zamícháme a omáčku ještě asi 3 minuty povaříme. Bylinky opereme, vytřepáme a nasekáme. Hotová játra urovnáme na talíře, osolíme a přelijeme omáčkou. Jako přílohu podáváme rýži. Nahoru



Játra s cibulkou

4 plátky vepřových jater (po 150 g), 1 velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 6 lžic oleje, sůl, pepř, lžíce sekané pažitky

Cibuli nakrájenou na kolečka osmažíme dorůžova na dvou lžících oleje. Plátky jater omyjeme a obalíme v mouce. Na zbylém oleji plátky jater 2-3 minuty z každé strany osmažíme. Před koncem smažení je osolíme a opepříme. Hotová játra přizdobíme osmaženou cibulí a posypeme pažitkou. Podáváme s brambory. Nahoru



Játra s jablky

500 g vepřových jater, 6 středně velkých cibulí, 2 lžíce oleje (slunečnicového), 4 menší jablka, pepř, sůl, majoránka

Játra omyjeme a máčíme 30 minut ve studené vodě. Cibule oloupeme a nakrájíme na proužky. Polovinu oleje rozpálíme na pánvi a cibuli v něm osmahneme, až zesklovatí. Vyjmeme ji z pánve a uchováme v teple. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Lehce je osmahneme na pánvi - musí ale zůstat pevná. Také je vyjmeme z pánve a uchováme v teple. Játra nakrájíme na malé kousky, do pánve přilijeme zbývající olej a rozpálíme jej. Játra v něm osmahneme, okořeníme černým pepřem, solí a majoránkou. Na talíř servírujeme osmažená játra s přiloženou osmaženou cibulí a jablky. Jako příloha je vhodná rýže, ale i brambory. Nahoru



Játra na jehle

600 g vepřových jater, špetka soli, špetka pepře, špetka indického koření, 4 lžíce rostlinného oleje, 250 g pikantní klobásy, 12 zelených oliv, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 zelená paprika

Na kolečka nakrájíme klobásu, cibuli, očištěnou papriku. Na pánvi rozpálíme olej a mezitím nakrájíme játra na větší kostky a cca 10 minut opékáme. Pak játra mírně osolíme, opepříme a přidáme špetku indického koření. Vše postupně napichujeme na jehlu nebo špejli (kousek jater, kolečko klobásy, cibuli, papriku a olivu...). Jehly pečeme zhruba 1/2 hodiny. Stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a poklademe je na opečené špízy. Podáváme s hranolkami a zeleninovou oblohou. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ] [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004