Jehněčí maso


1 hlava, 2 krk, 3 tlusté žebírko, 4 plec, 5 ledvina, 6 kotleta, 7 pupek, 8 nohy, 9 kýta

Jehněčí se zeleninou
Jehněčí na česneku
Kotlety po Srbsku
Kotlety s brokolicí
Kotlety se žampiony
Plněná kýta


Jehněčí se zeleninou

800 g jehněčího masa (kýta, plec), 3 stroužky česneku, sůl, 20 g mouky, 50 g másla, 2 rajčata (2 lžíce rajčatového protlaku), 1 mrkev, půl celeru, petrželka

Jehněčí maso vykostíme, potřeme česnekem a mírně osolíme. Na rozehřátém másle prudce opečeme, podlijeme a dusíme pod pokličkou v troubě. K téměř hotovému masu přidáme prolisovaná rajčata (nebo rajčatový protlak) a jemně nakrájenou zeleninu a maso dodusíme. Šťávu zahustíme moukou (stačí moukou poprášit, promíchat a nechat trochu prohřát). Podáváme s vařenými brambory, posypanými jemně nakrájenou zelenou petrželkou. Nahoru



Jehněčí na česneku

600 g jehněčího masa (kýta,plecko), 60 g česneku, 50 g sádla, 100 g cibule, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Jehněčí maso zbavíme loje, odblaníme a dobře opereme. Očíitěné a osušené maso potřeme po celém povrchu prolisovaným česnekem smíchaným se solí a opepříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme dorůžova na rozpáleném sádle. Na opečenou cibuli dáme připravené maso, podlijeme vlahou vodou, přikryjeme pokličkou a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme mírně, občas maso kontrolujeme, v případě potřeby podléváme vodou a maso poléváme vypečenou šťávou. Když je maso upečené, vyjmeme je, základ vysmahneme do tuku, zaprášíme lžičkou hladké mouky a zalijeme vodou. Necháme provařit. Takto připravenou šťávu přecedíme přes sítko a polijeme jí porce masa na talíři. Šťávu můžeme také rozmixovat. Jako příloha jsou vhodné bramborové knedlíky a dušený špenát. Nahoru



Kotlety po Srbsku

600 g jehněčích kotlet, 1 větší cibule, 3 rajčata, 3 zelené papriky, 50 g sádla, 4 lžíce oleje, worchestrská omáčka, 50 g rajčatového protlaku, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Z kotlet odkrojíme kosti, každou kotletu na okraji na několika místech nakrojíme (asi 1 cm), naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a pomoučíme. Na rozpuštěném másle je zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme. Na oleji zpěníme na plátky pokrájenou cibuli, pokrájená omytá rajčata a na proužky nakrájenou papriku. Přidáme rajčatový protlak, podlijeme malým množstvím vody, přichutíme několika kapkami worchesterské omáčky a přisolíme. Do takto připravené směsi vložíme znovu opečené kotlety a dusíme pod pokličkou doměkka. Podáváme horké (u jehněčího je to důležité!) a opečenými brambory nebo s rýží. Nahoru



Kotlety s brokolicí

8 jehněčích kotlet s kostí, 500 g brokolice, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička zrnek zeleného pepře, 250 ml suchého červeného vína, 2 lžičky jíšky (máslo, hladká mouka)

Brokolici očistíme, omyjeme, rozebereme na růžičky a vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Scedíme ji přes síto, necháme okapat a udržujeme ji v teple. Cibuli pokrájíme na kolečka, česnek na plátky. Kotlety omyjeme a osušíme. Na tučném kraji je nařízneme a opečeme je na oleji po obou stranách. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zrnka pepře a krátce společně osmahneme. Přilijeme červené víno a dusíme společně asi 5 minut. Potom kotlety vyjmeme z omáčky a udržujeme je v teple. Do omáčky přidáme hotovou jíšku, omáčku mícháme a jíšku dobře prohřejeme. Podle potřeby dosolíme. Kotlety servírujeme polité omáčkou a s vařenou brokolicí. Nahoru



Kotlety se žampiony

800 g jehněčích kotlet, sůl, 2 malé cibulky s natí, pepř, mleté hořčičné semínko, 8 větších žampionů, 30 g másla, 4 vejce, 80 g šunky, 2 lříce hladké mouky,70 g rostlinného oleje,100 ml vývaru z masoxu, koření Podravka

Kotlety omyjeme, osušíme, opepříme a posypeme mletým hořčičným semínkem. Necháme asi 30 minut v chladu odležet. Mezitím očistíme žampiony, nožičky odřízneme a odložíme. Cibulky okrájíme najemno i s natí a orestujeme na másle. Šunku a nožičky žampionů nakrájíme na kostičky. Přidáme k cibulkám, opečeme, zalijeme vejci a necháme srazit. osolíme, opeříme. Kotlety poprášíme moukou a vložíme do rozpáleného oleje. Opékáme dozlatova. Maso vyjmeme, výpek zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme vývarem, 20 minut povaříme. Šťávu scedíme, vložíme kotlety a ještě 10 minut dusíme. Nakonec zjemníme máslem. Žampionům seřízneme vršky kloboučků a naplníme je vaječnou směsí. Přiklopíme seříznutými vršky a vložíme do kastrolu. Podlijeme trochou vody s rozmíchanou Podravkou a dusíme na mírném ohni 10 minut. Omáčku podáváme zvlášť. Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety. Nahoru



Plněná jehněčí kýta

1 kg vykostěné jehněčí kýty, 60 g másla, 20 g slaniny, 3 vejce, 150 g žampionů, 3 lžíce sterilovaného hrášku, 1 sterilovaná kapie, 1 lžíce hladké mouky, sůl, vývar z masoxu

V odblaněné jehněčí kýtě nařízneme střední otvor pro plnění. Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme drobně pokrájené žampiony a po osmahnutí zalijeme vejci rozšlehanými se solí. Umícháme řídkou nádivku, sejmeme ji z plotýnky, vmícháme odkapaný hrášek a drobně pokrájenou kapii a naplníme otvor v mase. Uzavřeme jej jehlou na masové závitky, kýtu osolíme a upečeme na polovině dávky másla. Při pečení maso obracíme a poléváme šťávou a podléváme vývarem. Asi čtvrt hodiny před dohotovením vmícháme do šťávy mouku rozetřenou se zbývajícím změklým máslem. Podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004