Kachní a husí maso

Kachna na roštu
Pomerančová kachna
Kachna po staročesku
Husa po staročesku


Kachna na roštu

1 mladá kachna, olej, pepř, citrónová šťáva, špetka rozmarýnu, 50 g slaniny, sklenka bílého vína, sůl, petrželka

Kachnu naporcujeme, odstraníme kůži a vykostíme. Porce protáhneme nudličkami slaniny, potřeme směsí oleje s citrónovou šťávou, pepřem a drceným rozmarýnem. Maso naskládáme do misky, zakapeme olejem a necháme do druhého dne v chladu rozležet. Porce rozložíme na pomaštěný rošt a opékáme z obou stran. Při otáčení potíráme zbylým olejem s kořením, který jsme rozředili vínem. Při podávání jednotlivé porce touto směsí ještě pokapeme a obložíme čerstvou zeleninou. Podáváme s rýžovým salátem. Nahoru



Pomerančová kachna

1 kachna, 2 lžíce oleje, sůl, 1 lžička tymiánu, 4 pomeranče, 2 jablka, 2 bobkové listy, hrst petrželky, 1 sklenice bílého přírodního vína, šťáva a kůra z pomeranče

Kachnu očistíme, potřeme olejem, osolíme a posypeme tymiánem. Do kachny vložíme dílky jednoho pomeranče a obou jablk, bobkový list a sekanou petrželku. Takto připravenou kachnu pečeme ve vyhřáté troubě dočervena. Když je téměř měkká, podlijeme ji vínem. Do šťávy přidáme trochu strouhané pomerančové kůry a šťávy. Kachnu rozporcujeme a obložíme kolečky pomerančů. Nahoru



Kachna po staročesku

kachna, láhev kysaného zelí, 2 dl bílého vína, 2 cibule, kmín, sůl

Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku oddělíme a podusíme na něm cibuli, zalijeme vínem, přidáme kysané zelí, porce kachny, přelijeme výpekem a společně dodusíme doměkka. Podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedlíky. Nahoru



Husa po staročesku

1 husa, sůl, mletý zázvor, celý kmín, 6 stroužků česneku

Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem, podlijeme a zvolna pečeme nejprve pod pokličkou, aby změkla, potom pomalu dopékáme odkrytou. Při pečení podléváme a poléváme šťávou, aby byla kůžička křupavá. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na maso



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004