Kapusta

Zapečená v palačinkovém těstě
Kapusta smažená
Závitky s párky
Kapustové karbanátky
Karbanátky s ovesnými vločkami
Kapustové palačinky
Nákyp se zbylým masem
Nákyp s těstovinami
Kapusta dušená s rýží


Kapusta zapečená v palačinkovém těstě

1 středně velká kapusta, 1 cibule, 1 lžíce tuku, 2 vejce, 2 vařené brambory, tuk na pekáč Těsto: 1 vejce, 125 ml mléka, sůl, hladká mouka

Vařenou kapustu usekáme, přidáme osmaženou cibulku, sůl a vařené nastrouhané brambory. Vložíme do dobře vymaštěné zapékací misky, zalijeme palačinkovým těstem, povrch pokapeme máslem a upečeme dočervena. Nahoru



Kapusta smažená

1 kapusta, sůl , 2-3 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení

Kapustu uvaříme do poloměkka a necháme ji dobře okapat. Vykrojíme košťál a část silných žeber, listy položíme na dva a dva na sebe a okraje ohneme, aby řízky měly dobrý tvar.Obalíme v hladké mouce, v rozšlehaných osolených vejcích a ve strouhance. Smažíme dozlatova v rozpáleném oleji a podáváme s díly citrónu a s tatarskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše. Nahoru



Kapustové závitky s párky

1 středně velká kapusta, 1 lžíce másla, sádla nebo slaniny, 2 dietní párky, 1 cibule, sůl, lžička hladké mouky, petrželová nať

Kapustu očistíme a odloupneme 8 velkých listů nebo větší počet menších. Listy krátce spaříme, složíme vždy 2 na sebe a zabalíme do nich po jedné čtvrtině párku. Závitky naskládáme do vymaštěného pekáčku a dáme zapéci. Zatím vyškvaříme slaninu, osmahneme na ní cibuli, přidáme mouku, ještě osmahneme, zalijeme a povaříme. Omáčkou přelijeme závitky a společně dopečeme. Hotové posypeme nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou. Nahoru



Kapustové karbanátky

1 větší kapusta, 1 cibule, 4 stroučky česneku, 150 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny, 100 g tuku, 1 vejce, sůl, pepř

Kapustu zbavíme zvadlých listů, omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky, vložíme do osolené vřící vody a chvíli povaříme. Pak vodu scedíme, kapustu trochu vymačkáme a na robotu nebo na masovém mlýnku umeleme spolu s uzeným masem nebo salámem. Přidáme jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a zaděláme vejcem. Podle potřeby směs zahustíme trochou jemné strouhanky. Z těsta děláme ploché karbanátky, které smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Podáváme s hlávkovým salátem, plátky rajčat, bramborovou kaší apod. Nahoru



Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami

400 g kapusty nebo polovina kapustu a polovina květáku, 100 g ovesných vloček, sůl, 20 g tuku, 1 malá cibule, česnek, 100 g čerstvých nebo sušených hub, 1 vejce, na obalení hladká mouka, vejce a strouhanka, olej na smažení

Očištěnou kapustu nebo květák s kapustou uvaříme v osolené vodě, ocedíme a umeleme. Vločky uvaříme ve vodě na kaši, necháme mírně prochladnout a přidáme k umleté nebo k drobně nasekané zelenině. Na tuku osmahneme cibulku a dusíme očištěné, na plátky nakrájené houby, které jsme předem namočili v mléce. Houby přidáme k zelenině s vločkami, okořením česnekem a solí, spojíme vejcem a podle potřeby zahustíme strouhankou. Karbanátky obalujeme v mouce, vejci a strouhance a smažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Nahoru



Kapustové palačinky

200 g dušené kapusty, 3 vejce, sůl, 80 g strouhanky, olej na smažení

Do zbylé kapusty vmícháme žloutky, trochu strouhanky a nakonec tuhý sníh. Hmotu rozetřeme do rozpáleného oleje a upečeme palačinky, které podáváme buď jen se zeleninovým salátem nebo se salátem a bramborovou kaší. Nahoru



Kapustový nákyp se zbylým masem

1 větší kapusta, 300 g zbylého sekaného masa, 3 vejce, 100 g másla, sůl, zelená petrželka, 200 g strouhanky, 500 ml mléka

Zbylé pečené nebo dušené maso nakrájíme na menší kousky. Žloutky utřeme se solí a polovinou másla, přidáme koření podle chuti a ve slané vodě ovařenou mletou kapustu. Směs zahustíme strouhankou navlhčenou mlékem a nakonec zamícháme tuhý sníh z bílků. Na tukem vymazanou zapékací misku dáme část těsta, na ně naskládáme kousky masa a zakryjeme kapustovou nádivkou. Zapečeme v troubě asi 30 minut. Nahoru



Kapustový nákyp s těstovinami

1 větší kapusta, 1 balíček jakýchkoliv těstovin, sůl, olej, 1 velká cibule, česnek podle chuti, 2 masoxové kostky, 4 vejce, 200 g uzeného masa nebo uzeniny

Kapustu zbavíme košťálu, očistíme, nařežeme na jemné nudličky uvaříme ji ve slané vodě a dobře ocedíme. Rovněž těstoviny uvaříme podle návodu a přidáme masox. Pekáč nebo zapékací mísu dobře vymastíme sádlem nebo olejem. Do pekáče navrstvíme střídavě vrstvu těstovin, osmažené cibule, na kostičky nakrájeného uzeného masa nebo uzeniny, udušené kapusty . Na závěr zalijeme rozšlehanými vejci a dáme na 20 minut zapéci do trouby. Povrch pokrmů můžeme samozřejmě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem a posypat nasekanou zelenou petrželkou. Nahoru



Kapusta dušená s rýží

500 g kapusty, 150 g předvařené rýže, olej, 1 velká cibule, 20 g mouky , sůl, pepř, česnek, 50 g tvrdého sýra na posypání

Kapustu omyjeme, podusíme v osolené vodě a ocedíme. Na rostlinném oleji osmažíme nasekanou cibuli, přidáme kapustu, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Mírně zahustíme trochou mouky rozmíchané se lžíci studené vody. Přidáme předvařenou rýži a ještě chvíli dusíme, než rýže změkne. Povrch posypeme strouhaným sýrem, pro chuť můžeme přidat ke každé porci i plátek šunky nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004