Knedlíky

Slané:
Bramborové
Houskové I.
Houskové II.
Houskové v hrníčcích
Chlupaté
Špekové
Houskovo-bramborový se salámem
Jemný knedlík
Sladké:
Kynuté ovocné I.
Kynuté ovocné II.
Kynuté meruňkové s tvarohem
Švestkové knedlíky
Tvarohové knedlíky I.
Tvarohové knedlíky II.
Meruňkové knedlíky
Ovocné knedlíky - rohlík


Bramborové knedlíky

800 g brambor, 1 vejce, 1 žloutek, 150 g hladké mouky, 100 g hrubé krupice, sůl

Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem. Nahoru



Houskové knedlíky I.

4 šálky hrubé mouky, 3 šálky mléka, 20 g droždí, sůl, 1 žloutek, 80 g žemle

Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na vyválení knedlíků), uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek, osolíme, přidáme žloutek a podle chuti přidáme vlažné mléko a umícháme tužší těsto. Přidáme do něj na kostky nakrájenou housku, posypeme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto rozkrojíme na 2-3 díly a vyválíme z nich polodlouhé šišky. Vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme 20-25 minut. Během vaření je obracíme, aby se uvařily stejnoměrně. Uvařené knedlíky vybereme z vody a nití (aby se nesrazily) je nakrájíme na tenké plátky. Nahoru



Houskové knedlíky II.

300 g housek den starých, 40 g másla, 80 g hrubé mouky, 2 vejce, asi 1/4 l mléka, sůl

Housky pokrájené na drobné kostičky polijeme rozehřátém máslem a lehce promícháme. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, nalijeme na housky, přidáme prosátou mouku, promícháme a necháme chvíli stát. Z těsta uděláme 8 knedlíků, vložíme je do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Při vaření je občas obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, rozkrojíme na půlky a podáváme. Nahoru



Houskové knedlíky v hrníčkách

6 housek, 50 g másla, 2 vejce, 300 ml mléka, 80 g hrubé mouky, sůl, máslo na vymazání hrníčků

Housky pokrájené na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, solí a rozehřátým máslem, lehce promícháme a necháme prosáknout. Do housek vmícháme polovinu dávky mouky, tuhý sníh z bílků a zbytek mouky. Těsto vložíme do čtyř 1/4 litrových hrníčků dobře vymaštěných na dně i po stranách rozehřátým máslem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme pokličkou tak velkou, aby pokryla všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme také pokličkou a vaříme asi 35 minut. Nahoru



Chlupaté knedlíky

350g syrových oloupaných brambor, 150g vařených oloupaných brambor, 250g hrubé mouky, 1/2 vejce, sádlo na pomaštění, sůl

Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte rozšlehané vejce, jemně nastrouhané vařené brambory, sůl a za stálého míchání prosátou mouku. Vše dobře propracujte v hladké těsto. Vykrajujte z něj noky lžící, kterou namáčejte ve vařící vodě, a zavařte je do vařící osolené vody. Vařečkou je opatrně nadzvedněte ode dna a za občasného zamíchání vařte 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky vyjměte a po okapání promastěte rozehřátým sádlem. Chlupaté knedlíky můžete připravit také jen ze syrových brambor, s přídavkem vařených brambor jsou však křehčí a bělejší. Nahoru



Špekové knedlíky

200 g uzeného bůčku, 400 g včerejší veky, 150 g hrubé mouky, sůl, pepř, 2 menší vejce, špetka muškátového květu, několik snítek petrželky nebo 1/2 lžičky sušené, 300 ml mléka

Bůček uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Odstraníme případné kosti a maso nakrájíme na drobné kostičky. Veku také nakrájíme na drobné kostičky. Maso i veku promícháme, vložíme do pekáče a v troubě necháme za občasného promíchání opražit dožluta. Do mísy vsypeme mouku, sůl, pepř, muškátový květ, přidáme jemně pokrájenou petrželku a vejce rozšlehaná v mléce. Směs umícháme dohladka, pak vsypeme osmahlou veku s bůčkem a vše dobře promícháme na hustou hmotu. Lžící vykrajujeme větší kousky, v ruce je zakulatíme a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme podle velikosti 12-15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, překrojíme, omastíme sádlem nebo rozškvařenou slaninou a podáváme s dušeným zelím a prstýnky osmažené cibule. Nahoru



Houskovo-bramborový knedlík se salámem

3 rohlíky, 3 syrové brambory, měkký salám, sůl

Brambory nastrouháme, salám a rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme sůl a vše promícháme. Tvoříme malé knedlíčky a vaříme je 10 minut. Nahoru



Jemný knedlík - 4 porce

140 g hrubé mouky, , 1 rohlík, 1 vejce, 1 l mléka, 1 lžička prášku do pečiva, sůl

Mouku osolíme, přidáme mléko, vejce a připravíme řidší těsto. Rohlík nakrájíme na kostičky a v troubě opečeme na sucho. Přidáme k těstu a promícháme. Vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíky krájíme nití. Nahoru



Kynuté ovocné knedlíky

300 g hrubé mouky, 2 dl mléka, vejce, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 600-700 g ovoce. Na posypání: 100 g cukru,150 g tvrdého tvarohu,100 g rozpuštěného másla

Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, mléko, sůl, vejce a zpracujeme vláčné hladké těsto. Necháme asi půl hodiny kynout, poté těsto rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a děláme kulaté knedlíky. Vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Nahoru



Kynuté knedlíky - ovocné, 16 ks

500 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl. Kvásek: 200 ml vlažného mléka, 1 kostky droždí, 2 lžíce cukru

Těsto je vhodné na rozvařeniny či drobné ovoce. Po vytažení z vody několikrát špejlí propíchnout. Nahoru



Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem

40 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce cukru, sůl. Kvásek: 2 dl mléka, 2 dkg droždí

Z kynutého těsta utvoříme bochánky, zabalíme ovoce. Necháme ještě chvíli kynout, pak vkládáme do vroucí vody, přikryjeme na 5 minut. Až vyplavou otočíme a vaříme dále. Jeden vyzkoušíme tak, že jej vyndáme, vidličkou roztrhneme a podíváme se, zda není uvnitř syrový. Nevaříme dlouho, srazily by se. Podáváme sypané tvarohem s cukrem a polité máslem. Pozor: čerstvě vytažené knedlíky z vody trochu natrhneme, aby vyšla pára. Jinak se srazí nebo ztvrdnou. Nahoru



Švestkové knedlíky

250 g měkkého tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 2 menší vejce, 1 lžička cukru, 50 g másla, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1/2 šálku mléka, čerstvé nebo zmrazené švestky. Na posypání mletý mák s cukrem nebo strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a horké máslo.

Změklé máslo utřeme s vejci a cukrem, vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mléko a vypracujeme vláčné, přiměřeně husté těsto, které necháme chvíli odpočinout. Pak z něj uděláme váleček asi 3 cm v průměru a odkrajujeme dílky, kterými obalujeme švestky. Připravené knedlíky vhazujeme do vařící vody, promícháme je vařečkou ode dna, aby se nepřichytily, a na mírném ohni vaříme 8 minut. Na talíři knedlíky překrojíme, posypeme mletým mákem s cukrem nebo strouhaným tvarohem a cukrem přelijeme horkým máslem. Nahoru



Tvarohové knedlíky

2 vejce, tvaroh, 2 rohlíky

Vejce s tvarohem utřeme a přidáme na kostičky nakrájený rohlík. Knedlíky tvarujeme v dětské krupičce.Necháme 2 hodiny uležet. Vaříme 8-10 minut ve varu a pak zmírníme. Na talíři polijeme máslem a cukrem nebo můžeme podávat s rozmačkanými jahodami a šlehačku (borůvky přelít jogurtem, kiwi a zakysaná smetana). Nahoru



Tvarohové těsto na knedlíky - 11 ks

1 tvaroh, 100 g hrubé mouky, 100 g krupičky, 1 vejce, 1 lžíce cukru, máslo, špetka soli

Tvaroh smícháme s vejcem a přidáme sůl. Postupně přisypáváme mouku s krupicí a také máslo (asi za lžíci). Vaříme 5 minut ve varu. Nahoru



Meruňkové knedlíky

1 kg vařených brambor, sůl, 3 žloutky, polohrubá mouka, 800 g meruněk, kostkový cukr, 150 g másla, 100 g strouhanky, zakysaná smetana, cukr na posypání

Brambory oloupeme a prolisujeme. Z brambor, špetky soli, žloutků a mouky vypracujeme vláčné těsto. Meruňky oloupeme a zbavíme pecek. Místo pecky vložíme do každé meruňky kostku cukru. Potom je pečlivě zabalíme do kousku připraveného těsta. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Na rozehřátém másle dozlatova osmažíme strouhanku. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a poté je dáme do nahřáté mísy. Potřeme zakysanou smetanou a posypeme osmaženou strouhankou. Podáváme posypané cukrem. Nahoru



Ovocné knedlíky - rohlík

3-4 starší rohlíky, 1 vejce, sůl

Rohlíky namočíme ve vodě nebo mléce,vyždímáme a rukama rozmělníme, přidáme vejce, sůl a zaděláme v těsto. Vyválíme váleček průměru 5 cm, nakrájíme na 1 1 cm dílky, ze kterých v ruce vytvoříme placičku, naplníme ovocem, zabalíme a hned vaříme. Těsto může být také bramborové. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004