Králičí maso

Králík na slanině
Na sójové omáčce
Králík na cibuli
Králík na zelenině I.
Králík na zelenině II.
Králík na víně
Králík s nivou
Králík po Beskydsku
Králík po Cikánsku
Pečený na česneku
Pečený s ananasem
Smažený králík
Králík na kari


Králík na slanině

1 králík, 200 g másla, 200 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 1 citron, 150 g slaniny, 40 g rajského protlaku, 5 kostek cukru, 3 dl červeného vína, 40 g hladké mouky, špetka nového koření, celý pepř, sůl

Králíka přes noc namočíme do studené vody a poté odblaníme. Porce prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a posypeme novým kořením. Nastrouhanou zeleninu, cibulku, plátky citronu a maso opečeme na másle. Přidáme rajský protlak a pod pokličkou dusíme nebo v troubě pečeme doměkka. Králíka vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, přilijeme víno, dochutíme cukrem a dobře povaříme. Omáčku rozmixujeme nebo přecedíme na maso. Podáváme s opékanými bramborami nebo knedlíkem. Nahoru



Králík na sójové omáčce

1 kg králičího masa, 3 lžíce oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sladké papriky, 6 stroužků nasekaného česneku, 2 cibule nakrájené nadrobno,sůl

Vše smícháme a nalijeme na naporcovaného králíka a necháme 24 hodin uležet. Podlijeme trochou vody a pečeme přikryté v troubě nebo na pánvi. Příloha - rýže, brambor. Nahoru



Králík na cibuli

hřbet a zadní běhy z mladého králíka, 80 g slaniny, chlebová kůrka, pepř, tymián, sůl, cibule, 200 ml piva

Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na slanině, přidáme porce králíka, osolíme, přidáme ostatní koření a králíka po všech stranách opečeme. Potom mírně podlijeme vodou a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou v pivu a ještě povaříme. Z hotové šťávy odstraníme bobkový list. Porce rozdělíme na talíře a přeléváme šťávou. Podáváme s brambory. Nahoru



Králík na zelenině I.

1 králík, sůl, pepř, mrkev, 1 řapík celeru, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 250 g rajčat, 1 baklažán, 1 paprika, špetka oregána, 150 ml bílého vína, hladká mouka

Králíka rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji podusíme mrkev, celer s cibulí - vše pokrájené na plátky. Přidáme porce králíka, které lehce po obou stranách opečeme, podlijeme vínem, vložíme do trouby a pod poklicí dusíme. Po chvíli přidáme spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, oregano a ke konci dušení, oloupaný a na kostičky pokrájený baklažán s nudličkami paprikou. Během dušení podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, sejmeme poklici a dopékáme. Podáváme s různě upravenými brambory. Nahoru



Králík na zelenině II.

Porce králíka proložit zeleninou - cibule na kolečka, paprika, rajčata, trochu omastku, sůl, podlít trochu vody. Pečeme do změknutí masa a podáváme s bramborem. V zimě místo čerstvé zeleniny použijeme malé lečo bez klobásy, kde se zelenina rozvaří a vytvoří omáčku, tu nezahušťujeme. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem. Nahoru



Králík na víně

8 porcí králíka (asi 2 kg), sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 2 snítky čerstvé majoránky, 2 bobkové listy, 1/4 l suchého bílého vína, 1/4 l vývaru z kostky, 170 ml kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky

Omyté porce králíka potřeme solí a pepřem. Na rozehřátém oleji maso opečeme, přidáme majoránku, bobkový list, podlijeme vínem a vývarem. Dusíme pod pokličkou asi hodinu. Smetanu rozmícháme s moukou, vmícháme do výpeku a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s brambory. Nahoru



Králík s nivou

500 g zadního králičího masa, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, hladká mouka, 2 lžíce oleje, 50 g slaniny, 2 cibule, 100 ml vývaru, 100 ml bílého vína, 4 lžíce kečupu, 100 g sýra Niva

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a potřeme rozmačkaným česnekem. Poté maso obalíme v mouce a na rozpáleném oleji zprudka osmažíme. Vyjmeme z hrnce. V oleji rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli, osmaženého králíka, kečup a vše zalijeme vývarem a vínem. Dusíme asi 20 minut. Nakonec králíka posypeme strouhanou nivou a pod pokličkou dusíme,dokud se sýr částečně nespojí s omáčkou. Nahoru



Králík po Beskydsku

1 kg králičího masa, 200 g tučného uzeného masa, 3 cibule, 3 stroužky česneku, bobkový list, 1/2 lžičky pepře, sůl, 6 lžic oleje, 2 lžíce hladké mouky

Králíka rozdělíme na porce, omyjeme, osušíme, potřeme prolisovaným česnekem a necháme přes noc odležet. Uzené maso nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme dorůžova. Přidáme porce masa, okořeníme, osolíme a osmahneme. Podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme. Když je maso měkké, vyjememe ho, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, opražíme, zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Na talíři porce králíka poléváme šťávou a podáváme s houskovým knedlíkem. Nahoru



Králík po Cikánsku

1 králičí hřbet a zadní běhy, 2 lžíce sádla, 1 lžička papriky, 4 feferonky, sůl, 200 g klobásy, sterilované lečo, 100 g slaniny, 4 brambory, 1 pórek

Králíka prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme sádlo, nakrájený pórek a feferonky. Chvíli podusíme, přidáme papriku, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Do vařící směsi přidáme naporcovaného králíka. Dusíme téměř doměkka. Přidáme nakrájenou klobásu, brambory, zalijeme lečem a v troubě dopečeme doměkka. Podáváme s opečenými brambory. Nahoru



Pečený králík na česneku

zadní maso z králíka, 60 g slaniny, 40 g másla, 5-6 stroužků česneku, 10 g hladké mouky, sůl

Odleželého králíka protkneme proužky slaniny a mírně osolíme. Na pekáč dáme máslo, přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek, osmahneme, vložíme králíka, trochu podlijeme a upečeme. Měkkého králíka vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, krátce osmahneme, podlijeme a důkladně povaříme. Podáváme se špenátem a opečenými brambory. Nahoru



Pečený králík s ananasem

4 porce králíka, 100 g anglické slaniny, 670 g marinovaného zelí, 200 g ananasu, rozmarýn, sůl, bílý pepř, 200 ml bílého vína

Římský pekáč namočíme na 10 minut do studené vody, aby nasákl vodu. Zelí scedíme, přesypeme na dno pekáče, poklademe kousky ananasu a podlijeme vínem. Maso okořeníme a položíme na zelí, poklademe plátky anglické slaniny a přiklopíme poklicí. V troubě pečeme na nejvyšším stupni asi hodinu. Podáváme s houbovými lívanečky nebo knedlíkem. Nahoru



Smažený králík

1 králičí zadek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, vejce, hladká mouka, strouhanka, rostlinný olej na smažení

Maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Rozmixujeme cibuli, česnek a sůl. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet (asi hodinu). Pak jednotlivé plátky obalujeme v mouce rozšlehaném vejci a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší. Nahoru



Králík na kari

Na cibulce do skleněna opečeme porce králíka po všech stranách. Můžeme přidat špek. Posypeme solí a kari, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Omáčku zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě. Do hotové omáčky přidáme dle sezóny zeleninu, kolečka cibule, paprika, rajče, sterilovaná okurka, hrášek, mrkev Pro obměnu můžeme kari nahradit hořčicí. Podáváme s těstovinami. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004