Krůtí maso

Krůta po americku
Plněná krůtí prsa
Krůtí stehna na česneku
Krůtí rágu s brokolicí
Krůtí filé
Krůtí stehna se zeleninou
Krůtí rolky se zeleninou
Plněné krůtí stehno
Krůtí medailónky na kari
Svíčková z krůtího masa
Krůtí křídla na víně a zelenině
Krůtí roláda


Krůta po americku

1 malá krůta (tzv.baby asi 2 kg), sůl, pepř, 2 cibule, 20 g margarínu, 5 plátků opečeného toastového chleba, 4 lžíce petrželky, 125 g vinné klobásy, 70 ml slepičího vývaru z kostky, 1 lžička sušené šalvěje, muškátový oříšek, 20 g másla

Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí, petrželkou, náplní vinné klobásy a vývarem. Nádivku okořeníme šalvěji, muškátem, osolíme a opepříme. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme, poklademe vločkami másla a zakryjeme alobalem. Pečeme hodinu, poléváme vypečenou šťávou. Alobal sejmeme a krůtu pečeme další hodinu. Nahoru



Plněná krůtí prsa

4 krůtí prsa, 300 g vepřové kýty, 150 g slaniny, 150 g sterilovaných žampionů, 2 vejce, 100 g žemle, 100 ml mléka, 1 jarní cibulka, špetka pepře, špetka mletého zázvoru, špetka muškátového květu, sůl, špetka petrželky, lžíce koňaku

Krůtí prsa vykostíme a upravíme na plát. Odřezky krůtího masa jemně umeleme spolu s vepřovým masem, na slanině osmaženou cibulkou, petrželkou a mlékem zvlhčenou žemlí. Do umletého masa přidáme vejce, rozkrájené žampiony, koření, sůl a koňak. Promíchanou směs přendáme na plát krůtího masa, zavineme tak, aby vznikl uzavřený úhledný válec, který ve spojích sešijeme nití. Naplněná krůtí prsa zvolna upečeme na másle dozlatova. Můžeme je podávat teplá s brambory dušenými na másle, nebo studená. Nahoru



Krůtí stehna na česneku

3 krůtí stehna, 50 g slaniny, 3-4 stroužky česneku, 50 g cibule, kmín, sůl

Omytá stehna osolíme, vložíme na kostičky vyškvařené slaniny a po obou stranách opečeme. Přidáme kostičky cibule, podlijeme horkou vodou, přidáme rozkrájený česnek a pod pokličkou dusíme doměkka. Občas podlijeme horkou vodou. Poté stehna vložíme do jiné nádoby a šťávu na ně přecedíme tak, aby všechna dřeň přešla do šťávy. Podáváme s bramborovými knedlíky a červenou řepou. Stejným způsobem můžeme připravit kuřecí stehna. Nahoru



Krůtí ragú s brokolicí

1 cibule, 1 stroužek česneku, 3 rajčata, 250 g brokolice, 500 g krůtích prsíček, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 200 ml bílého vína, 300 ml smetany, svazek bazalky

Cibuli a česnek oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vše pokrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozehřátém oleji. Vyjmeme a udržujeme v teple. Na rozehřátém másle necháme zesklovatět cibuli a česnek. Zalijeme vínem a přidáme smetanu. Uvedeme do varu, vmícháme brokolici a několik minut povaříme. Bazalku omyjeme, osušíme, nakrájíme a přidáme k brokolici spolu s rajčaty a opečeným masem. Osolíme a opepříme. Nejlépe chutná s těstovinami. Nahoru



Krůtí filé

4 plátky krůtích prsíček, lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl

Maso opláchneme, osušíme, lehce naklepeme do tvaru listů a poprášíme moukou. Plátky masa smažíme na rozpáleném oleji z každé strany asi 2 minuty. Osolíme až před koncem smažení. Na každou porci masa můžeme položit kousek čerstvého másla Nahoru



Krůtí stehna se zeleninou

4 krůtí stehna, sůl, pepř, sladká paprika, 2 lžíce oleje, 125 ml bílého vína, 500 ml slepičího vývaru, 500 g černého kořene, 2-3 lžíce octa, 375 g růžičkové kapusty, 2-3 bobkové listy, několik snítek tymiánu

Troubu předehřejeme na 200° C. Stehna omyjeme, osušíme a potřeme solí, pepřem a paprikou. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Zalijeme vínem a 375 ml vývaru a dusíme v troubě asi 75 minut. Černý kořen oloupeme, omyjeme, nahrubo nakrájíme a ihned vložíme do octové vody. Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Kapustu a černý kořen vaříme asi 10 minut v osolené vodě a pak scedíme. Zeleninu s bobkovým listem a tymiánem přidáme ke stehnům 30 minut před koncem tepelné úpravy. Přilijeme zbylý vývar a podle chuti osolíme. Podáváme s vařenými brambory. Nahoru



Krůtí rolky se zeleninou

4 naťové cibulky, 1 červená paprika, 125 g kyselých okurek, 200 g eidamu, 4 krůtí řízky, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 4 cibule, 125 ml masového vývaru, 75 g jogurtu, 1 lžička škrobu

Cibulku nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé. Rozpůlíme papriku, očistíme ji a lusk omyjeme. Nakrájíme na nudličky. Kyselé okurky pokrájíme na kolečka a sýr hrubě nastrouháme. Řízky potřeme hořčicí, osolíme a rozdělíme na ně větší část zeleniny. Posypeme 150 g sýra a zarolujeme. Okraje sepneme párátkem. Troubu rozpálíme na 200 °C. Rolky 5 minut opékáme na oleji, potom je vyskládáme do pekáčku, posypeme zeleninou i sýrem a 15 minut zapékáme. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Spolu se zeleninou ji osmahneme na tuku, ve kterém jsme smažili rolky. Podlijeme vývarem a povaříme. Omáčku zahustíme jogurtem se škrobem a povaříme. Nahoru



Plněné krůtí stehno

800 g vykostěného krůtího stehna, 1 cibule, 200 g žampionů, 1 lžíce másla, 2 lžíce sekané petrželky, sůl, pepř, 200 g krůtích jater, 3 lžíce oleje, 250 ml bílého vína, 4 lžíce smetany

Maso omyjeme a velmi lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nastrouháme je. Cibuli osmahneme na másle, přidáme žampiony a orestujeme. Přimícháme petrželku. Maso osolíme, potřeme žampiónovou směsí a do středu dáme na kousky pokrájená játra. Maso překlopíme a okraje sepneme párátkem nebo ovážeme nití. Troubu rozpálíme na 200 °C. Rolky prudce osmahneme na oleji, dáme do pekáčku, podlijeme vínem a asi hodinu přikryté pečeme. Odklopíme a maso 20 minut dopékáme. Rolky vyjmeme, omáčku zjemníme smetanou a povaříme. Nahoru



Krůtí medailónky na kari

6 krůtích medailónků, 4 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, sladká paprika, 4 lžíce oleje, několik stonků pažitky, 1 pórek, 4 lžíce másla, 2 lžičky kari koření, 40 g hladké mouky, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml kokosového mléka

Maso zavineme a ovážeme nití. Citrónovou šťávu smícháme se solí, pepřem, paprikou a maso pokapeme. Necháme 15 minut odležet, pak je osušíme a při střední teplotě opékáme na oleji 15-20 minut. Pórek nakrájíme a orestujeme na másle. Přidáme nakrájenou pažitku, osolíme, opepříme a podusíme. Pak směs poprášíme kari a moukou a krátce zasmahneme. Za stálého míchání zředíme vývarem, smetanou a kokosovým mlékem. Chvilku povaříme a ještě jednou dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží. Nahoru



Svíčková z krůtího masa

vykoštěná krůtí stehna nebo prsa, 80 g slaniny, olej, 40 g másla, 1 dl smetany, 2 mrkve, půl celeru, petržel, 1 cibuli, celý pepř, nové koření, bobkový list, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci karamelu, maizenu, sůl

Krůtí maso prošpikujeme klínky slaniny a proužky mrkve a jemně nasolíme. Celer, mrkev a petržel jemně nastrouháme, cibuli drobně pokrájíme. Potom dva díly zeleniny a jeden díl cibule osmahneme na tuku. Vložíme maso, osmahneme po všech stranách, přidáme koření, zbylou zeleninu, podlijeme a v troubě dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, do omáčky přidáme máslo, hořčici, kramel, zahustíme maizenou, povaříme, propasírujeme, zjemníme smetanou a dochutíme. Podáváme s knedlíkem. Nahoru



Krůtí křídla na víně a zelenině

600 g krůtích křídel, 2 dl červeného vína, 1 menší petržel, 1/2 menšího celeru, 2 mrkve, 1 větší cibuli, koření divočina, celý pepř, nové koření, bobkový list, rybízovou zavařeninu, cukr, olej, sůl

Křídla osolíme a potřeme kořenící směsí na divočinu. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostičky, cibuli nadrobno. Zeleninovou směs vložíme do pekáče, zakapeme olejem, na směs položíme krůtí křídla a také je lehce potřeme olejem. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list, podlijeme vínem a přiklopené pešeme 45 minut. Po stanovené době odklopíme horní nádobu a pečeme ještě 30 minut. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Pečená křídla vyjmeme, do omáčky přidáme 2 lžíce zavařeniny, lžičku cukru, podle potřeby ještě víno a povaříme. Podáváme s omáčkou, doplníme bramborem nebo knedlíkem. Nahoru



Krůtí roláda

600 g krůtího masa z prsou, žemle, mléko, 2 vejce, 200 g uzené vepřové kýtu nebo plece, 50 g sterilovaného zeleného hrášku, máslo, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl

Z masa připravíme plát, lehce jej naklepeme a po obou stranách osolíme. Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky, osolíme, opepříme a necháme nasáknout. Přidáme na drobné kostičky nakrájené uzené maso, hrášek, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, vmícháme sníh z bílků a směsí potřeme připravený plát masa. Svineme do rolády, ovineme nití a vložíme do máslem vymaštěného pekáčku, Mírně podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme v troubě. Podle potřeby podlijeme a přeléváme vypečenou šťávou. Upečenou roládu nakrájíme na plátky a podáváme s bramborem nebo rýží. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na maso



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004