Kuřecí maso


Jablečné kuře s medem a vlašskými ořechy
1 střední nebo větší kuře,jablka, med, sůl, drůbeží vývar nebo voda,jemně strouhané vlašské ořechy, čerstvý zázvor (v nouzi sušený),případně mletá skořice, tuk na vymazání pekáče
Očištěné kuře ze všech stran i uvnitř osolíme a naplníme směsí z jablek nakrájených na plátky, asi 2 lžic medu a asi 2 - 3 lžiček na nudličky pokrájeného zázvoru nebo 1 - 2 lžiček sušeného, lze nahradit 1 lžičkou mleté skořice. Otvor zašijeme nebo uzavřeme jehlou na maso (špejlí) a vložíme do vymaštěného pekáče. Celé kuře ještě obložíme pokrájenými jablky a podlijeme vývarem nebo vodou. Na povrchu poklademe vločkami tuku na pečení a přikryté dáme do vyhřáté trouby péci. Během pečení občas podlijeme výpekem. Asi po 50 minutách zmírníme teplotu v troubě na 120 - 150 stupňů Celsia, kuře potřeme rozehřátým medem a pečeme ještě asi 20 minut za častého polévání vývarem s výpekem a dbáme na to, aby se med nepřipálil. Hotové (až se maso začne oddělovat od kostí) rozporcujeme a podáváme s jablky, medem, zázvorem a jablky, kterými bylo kuře obložené. Nakonec polijeme výpekem a celou porci posypeme strouhanými ořechy. Přílohy: Vařený brambor nebo bílé pečivo. Poznámka: Můžeme zkusit i to, že do jablek, kterými kuře naplníme přidáme kromě medu jen zázvor a jablka na oblohu posypeme skořicí. Záleží na chuti a fantazii. Během pečení podle potřeby doléváme vývar nebo vodu, aby se med stékající z kuřete a jablka kolem kuřete nepřipekly a nespálily.
Kuře Imperial
1 kuře, sůl, pepř, 80 g másla, 200 g hub, vývar z kostky, 4 menší plátky šunky, 4 sázená vejce
Omyté kuře rozkrojíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a v troubě na rozehřátém másle dozlatova po obou stranách opečeme. Před dopečením přidáme plátky hub, pak na porce upečeného kuřete položíme plátek šunky, zalijeme šťávou s houbami. Na šunku položíme sázená vejce a podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Kuře na česneku
1 kuře, 1 palička česneku, 1 lžíce nasekané máty a kerblíku, 100 g másla, 1/2 lžičky solamylu, sůl, 200 ml vývaru z kostky, hlávkový salát na ozdobu
Kuře opláchneme, osušíme a rozdělíme na čtvrtky. Jednotlivé kousky nařízneme v kloubech a paličkou naklepeme. Oloupeme a prolisujeme česnek. Maso osolíme, potřeme česnekem a bylinkami. Necháme asi hodinu odležet v chladničce. Rozehřejeme máslo a kousky kuřete na něm po všech stranách opečeme. Podlijeme trochou vývaru, přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 40 minut. Během pečení maso obracíme, podléváme výpekem a přeléváme vývarem. Asi po 20 minutách pečeme bez pokličky, aby se kůžička propekla dozlatova. Upečené maso vyjmeme. Výpek zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce studené vody. Přecedíme na maso a krátce prohřejeme. Listy hlávkového salátu důkladně omyjeme a osušíme. Talíře vyložíme listy salátu, na které dáme kousky kuřete. Jako přílohu podáváme hranolky, krokety nebo rýži.
Italské kuře
1 kuře, 5 malých cibulek, 2-3 lžíce rajčatového protlaku, 1 1/2 sklenice suchého bílého vína, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, špetka sladké papriky, sůl, pepř
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme a asi 3 minuty zahříváme. Vložíme porce kuřete a na mírném ohni 45 minut dusíme, až maso změkne. Mouku smícháme s malým množstvím vody nebo vína, přidáme sladkou papriku, sůl a pepř. Vlijeme k masu a vše na mírném ohni dusíme ještě 5 minut. K jídlu se výborně hodí zeleninový salát a rýže nebo těstoviny.
Kuřecí prsíčka po provensálsku
600 g kuřecích prsíček, 200 g čerstvé zelené papriky, 200 g čerstvé brokolice, 4 lžíce oleje, pepř, provensálské koření, sůl
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Přichutíme provensálským kořením a pod pokličkou zvolna podusíme ve vlastní šťávě doměkka. Brokolici uvaříme ve slané vodě. Do horkého tuku vložíme papriku nakrájenou na nudličky a uvařenou brokolici. Společně krátce prohřejeme a vkusně upravíme na talíři s pečenými brambory
Kuře smažené v těstíčku
1 kuře, 50 g mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 lžička oleje, 2-3 bílky, sůl
Kuře nakrájíme na čtvrtky, stehna ohneme a sepneme špejlí, křídla zalomíme dozadu, čtvrtky osolíme, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji.
Těstíčko: V hluboké míse smícháme víno, olej a mouku. Těstíčko má mít hustotu jako kapání. Je-li hustší přidáme trošku mléka. Nakonec vmícháme do těstíčka sníh ušlehaný z bílků.
Kuře s rýží, brokolicí a mandlemi
1 kuře (1,5 kg), sůl, bílý pepř, 1 lžička drceného chilli koření, 1/4 lžičky kardamomu, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce šťávy z limetky, 200 g dlouhozrnné rýže, 3 lžíce oleje, 500 g brokolice, 100 g mandlí, 2 tyčinky skořice
Kuře omyjeme, osušíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme, vložíme do dobře vymazaného pekáče a pečeme v horké troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) zhruba hodinu. Chilli, kardamom a muškátový oříšek smícháme se šťávou z limetky, přidáme olej. Posledních 30 minut pečení touto směsí opakovaně kuře potíráme. Rýži vaříme 20 minut v osolené vodě. Brokolici rozdělíme na růžičky, 8 minut povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Rýži, brokolici, mandle a skořici přidáme na posledních 10 minut ke kuřeti a společně dopečeme, podle potřeby podlijeme. Místo rýže můžeme podávat s vařenými brambory.
Zapečená kuřecí prsíčka
600 g kuřecích prsíček, 1 citron, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíce hladké mouky, rostlinný olej, 8 půlek kompotovaných broskví
Na ozdobení: listy hlávkového salátu, 1/2 červené papriky, petrželka
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, rozdělíme na plátky a naklepeme. Potom je osolíme a opepříme. Citron dobře omyjeme v teplé vodě a rozpůlíme. Z jedné půlky citronu vymačkáme šťávu. Kuřecí plátky jí pokapeme a dáme na 15 minut do chladničky. Mezitím nakrájíme na tenká kolečka zbylou půlku citronu. Půlky kompotovaných broskví necháme okapat. Kuřecí prsa vyjmeme z chladničky a lehce je po obou stranách zaprášíme hladkou moukou. V kastrole rozehřejeme trochu oleje a maso opékáme z každé strany asi 3-4 minuty. Na opečené plátky klademe vždy po půlce broskve a ještě přidáme kolečko citronu. Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 15 minut. Na talíře dáme omyté listy salátu. Z červené papriky vykrájíme kolečka a poklademe jimi spolu se snítkou petrželky zapečené maso. Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety.
Ohnivé kuře
1 menší kuře, 6 stroužků česneku, 1/2 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička kari koření, 1/2 lžičky drceného pepře, 1/2 lžičky soli, olej na smažení
Kuře naporcujeme na menší kousky, propícháme vidličkou a důkladně potřeme pastou z uvedených ingrediencí. Pokapeme olejem a necháme několik hodin odležet. Pak maso opečeme na pánvi nebo na grilu ze všech stran doměkka. Podáváme s opečenou zeleninou nebo salátem a pečivem.
Kuřecí kapsy
4 kuřecí řízky, 1 malá sklenička bílého sterilizovaného zelí, slanina, cibule, sůl, vegeta kari, olej
Nálev ze sterilizovaného zelí vymačkáme. Nakrájíme slaninu a cibuli. Slaninu opečeme na oleji a přidáme nakrájenou cibuli. Pak přidáme sterilizované zelí a chvíli prohřejeme. Rozklepané kuřecí řízky osolíme, opepříme a na polovinu řízku dáme sterilizované zelí. Řízky přehneme a okraje zpevníme jehlami. Posypeme kapsy trochou vegety a obalíme je v hladké mouce a dáme na pánev osmahnout. Potom podlijeme horkou vodou (můžeme přidat trochu masoxu) a dusíme doměkka. Příloha: hranolky a zeleninová obloha, bramborová kaše a zeleninový salát.
Kuřecí roláda
1 velké kuře, 40 g másla, sůl, 150 g šunky, 80 g slaniny, 3 vejce, 100 g zmrazeného hrášku
Kuře nařízneme podélně na hřbetě, ostrým nožem odkrojíme maso od kostry tak, abychom je neprořízli, konce křídel odsekneme, stehna a křídla vykostíme a zasuneme dovnitř. Plát masa s kůží osolíme, poklademe plátky slaniny a šunky, potřeme je řídkými míchanými vejci, posypeme je hráškem a pevně stočíme v roládu. Omotáme ji bílou nití, povrch osolíme a upečeme na zbylém másle. Vhodná příloha jsou vařené brambory a zeleninový salát. Roládu můžeme také podávat studenou, nakrájenou na tenké plátky.
Smažené kuře
100 g strouhanky, 1 vejce, sůl, pepř, 1 kuře (asi 1 kg), 4 lžíce hladké mouky, olej nebo tuk na smažení
Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme. Kuře podélně rozpůlíme a každou polovinu obalíme v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. V kastrole rozehřejeme olej, ve kterém kuře pomalu smažíme 10 minut, potom obrátíme a smažíme dalších 10 minut. Podáváme se smaženými hranolky míchaným zeleninovým salátem.
Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu
800 g kuřecích prsíček, 1 dl olivového oleje, 200 g čerstvých žampionů, 200 g rajčat, drcený kmín, šalvěj, sůl
Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvěji. Pokapané necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby se nepřepaloval tuk ani maso, opékáme spolu s hlavičkami žampionů, které rovněž okořeníme. Na talíři podáváme s plátky rajčat a vařenými brambory.
Pivní kuře
1/2 kuřete nebo 4 kuřecí řízky, asi 1/4 l piva, rostlinný olej, sůl, 100 g nivy, 100 g eidamu
Kuře opláchneme, osušíme a osolíme. Na pekáči zahřejeme olej a prudce maso orestujeme. Pak podlijeme pivem, přikryjeme a pečeme doměkka. Těsně před dopečením posypeme kuře nejprve strouhaným eidamem a nakonec strouhanou nivou. Nejlépe chutná s vařenou rýží.
Kuře dušené na rajčatech a cibuli
3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 250 g drobné cibule, 4-8 kuřecích stehen, sůl, pepř, 4 lžíce másla, 1 lžička cukru, 8 menších rajčat, 10 černých vypeckovaných oliv, 1 snítka rozmarýnu, 250 ml drůbežího vývaru
Oloupeme česnek, utřeme jej a smísíme s olejem. Omytá a očištěná kuřecí stehna osolíme a potřeme česnekovým olejem. Oloupeme všechnu cibuli. V kastrolu rozpustíme máslo a po všech stranách dorůžova na něm opečeme kousky kuřete. Vyjmeme je a uložíme stranou v teple. Do vypečené šťávy nasypeme celé cibulky, posypeme je cukrem a necháme 10 minut dusit. Potom do kastrolu vrátíme maso. Troubu rozpálíme na 200 °C. Rajčata křížem nakrojíme, spaříme vřelou vodou, oloupeme slupku a spolu s olivami je přidáme k masu. Otrháme a v dlani rozemneme rozmarýnu. Posypeme jí pokrm osolíme, opepříme a zalijeme horkým vývarem. Kastrol nebo pekáč zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 40 minut dusit. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory nebo celozrnné pečivo.
Kuře Kung Pao
4 kuřecí prsa, 1 lžíce škrobové moučky, 5 lžic oleje, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžíce worchestrové omáčky, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, 80 g pražených arašídů
Maso zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Poprášíme škrobovou moučkou. Rozehřejeme olej a maso na něm prudce opékáme asi 4 minuty. Pak přidáme zázvor, worchestrovou a sójovou omáčku, osolíme a dále opékáme. Směs mícháme a odškrabujeme ode dna. Po odstavení z ohně přidáme arašídy. Podáváme s dušenou rýží.
Kuřecí prsíčka po orientálsku
600 g kuřecích řízků, solamyl, 1 pórek, 1 červená paprika, 2 malé cibule, olej, sůl, bílý pepř, 8 lžic sójové omáčky
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky. Osolíme, obalíme v solamylu a dáme na chvíli do ledničky. Pórek i se zelenou částí nakrájíme na tenká kolečka, očištěnou papriku na nudličky, cibuli rozkrájíme na čtvrtky a rozebereme na jednotlivé plátky. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji maso za neustálého obracení opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Na výpeku za stálého míchání osmažíme zeleninu tak, aby zůstala křehká. Maso přidáme k zelenině, zalijeme trochou sójové omáčky a promícháme. Jako příloha jsou vhodné vařené skleněné nudle. Zbylou omáčku podáváme zvlášť.
Kuřecí řízky gyros
kuřecí řízky, koření gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud je šťáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu. Jako příloha se hodí smažené neloupané brambory,
Maďarské kuře s nádivkou
1 kuře, sůl, majoránka, 2 housky, mléko, játra z jednoho kuřete, 100 g hub, 3 lžíce oleje, 1 cibule, pepř, zázvor, 2 vejce, petrželka, 50 g másla, 1 lžíce strouhanky
Kuře očistíme, kůži na prsou oddělíme od masa, uvnitř kuře osolíme a vetřeme majoránku. Housky namočíme do mléka a po prosáknutí důkladně vymačkáme. Kuřecí játra rozetřeme, houby pokrájíme na malé kousky. Na oleji zpěníme nastrouhanou cibuli, přidáme játra a houby, osolíme, opepříme, posypeme trochou majoránky a zázvoru. Když směs vychladne, přidáme vymačkané housky, vejce, nasekanou petrželku a promícháme. Takto připravenou směsí naplníme kuře uvnitř i v uvolněných otvorech, vložíme je do máslem vymaštěného alobalu a ve středně vyhřáté troubě na mřížce nebo na pekáči pečeme asi 30 minut. Poté alobal na povrchu rozstřihneme, kuře potřeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou, upečeme dočervena a podáváme.
Kuře na víně se zeleninou
8 kuřecích stehýnek, 4 kuřecí stehna, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 lžička majoránky, 200 ml suchého bílého vína, 200 ml kuřecího vývaru, 500 g mrkve, 500 g fazolových lusků, svazek petrželky, 20 g másla
Křidélka i stehna opláchneme a osušíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku přepůlíme. Na rozehřátém oleji maso za stálého obracení důkladně opečeme. Přidáme cibuli, česnek a krátce podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, podlijeme vínem a kuřecím vývarem. Přivedeme k varu a dusíme asi 25 minut. Mrkev očistíme nakrájíme ji šikmo na plátky. Fazolky očistíme a nařežeme na kousky. Vložíme je do vařící osolené vody a vaříme asi 15 minut. Asi po 10 minutách přidáme mrkev a dovaříme. Petrželku nasekáme a pár lístků schováme na ozdobení. Zeleninu necháme na sítu okapat. Zahřejeme tuk, ve kterém zeleninu s bylinkami promícháme. Směs rozložíme na mísu a na ni upravíme kousky kuřete se šťávou. Ozdobíme petrželkou. Podáváme s bagetou.
Kuřecí křidýlka po čínsku
16 kuřecích křidýlek, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, šálek oleje, 1 menší cibule, 2 lžičky sardelové pasty, 1 lžíce sádla, 1/2 l vývaru, 1 lžička škrobu
Křidýlka potřeme sójovou omáčkou a mírně je osolíme a opepříme. Smažíme je na rozpáleném oleji asi 15 minut. Na jiné pánvi osmahneme na sádle drobně nakrájenou cibuli. Přidáme křidýlka, sardelovou pastu, zbytek sójové omáčky a vývar. Chvíli podusíme. V trošce vody rozmícháme škrob a zahustíme. Podáváme s rýží.
Kuřecí prsíčka na červeném víně
600 g kuřecích prsíček, 500 ml červeného vína, 100 g karotky, 4 stroužky česneku, 5 lžic oleje, 150 g slaniny, 150 g cibulek, 250 g žampionů, 1/2 lžičky solamylu, sůl, bobkový list, tymián, pepř, červená paprika a petrželka na ozdobu
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme. Karotku očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme červeným vínem a olejem, přidáme sůl, koření a česnek nakrájený na plátky. Směs krátce povaříme a necháme vychladnout. Pak prsíčka vložíme do marinády a necháme na chladném místě asi 8 hodin odležet. Poté maso vyjmeme a marinádu přecedíme. Slaninu nakrájíme na proužky, očištěné cibulky přepůlíme. Slaninu, cibulky a maso krátce orestujeme. Potom zalijeme trochou marinády a pod pokličkou dusíme doměkka. Ve zbylé marinádě rozetřeme dohladka solamyl. Asi po 20 minutách přidáme pokrájené žampiony a zalijeme je marinádou se solamylem. Prsíčka upravíme na míse a ozdobíme petrželkou a proužky červené papriky. Podáváme s rýží.
Kuře s masovou nádivkou a žampiónovou omáčkou
1 kuře, 1 malá plechovka žampionů ve slaném nálevu, 150 g uzeného bůčku, 1 cibule, 1 malá vařená brambora, 100 g másla, sůl, pepř, 200 g mletého masa, 1 vejce, hladká mouka
Smícháme mleté maso, 1/2 plechovky nakrájených žampionů, vejce, sůl, 50 g nakrájeného uzeného bůčku, nakrájenou cibuli, nastrouhaný brambor a touto směsí naplníme osolené kuře. Otvor zašijeme, kuře poklademe vločkami másla, podlijeme a pečeme asi 90 minut. Poté kuře vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme zbytek na kostičky nakrájeného bůčku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme zbytek nakrájených žampionů a provaříme. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s brambory nebo rýží.
Kuřecí prsa se žampiony
4 kuřecí prsa, špetka soli, 2 vejce, 1 lžíce solamylu, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce másla, 100 g čerstvých žampionů, lžička kari, 40 g hořkých mandlí
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, mírně naklepeme, osolíme, obalíme ve vejcích rozšlehaných se škrobovou moučkou a po obou stranách opečeme na rozehřátém tuku dozlatova. Zvlášť na másle podusíme nakrájené žampiony, přidáme kari a spařené, oloupané mandle. Pokrm podáváme s rýží a přeléváme podušenými žampiony.
Kuře po indicku
1 kg drůbežího masa, 1 kelímek bílého jogurtu, 6 stroužků česneku (utřených), sladká paprika, cayenský pepř, sůl, 2 lžičky kari koření
Maso nakrájíme na ploché kousky. Kousky kuřete namažeme směsí z výše uvedených ingrediencí a v misce necháme uležet 24 hodin. Grilujeme na 250 °C nebo opečeme na pánvi na horkém oleji. Zakápneme vodou nebo smetanou, aby vznikl hustší přeliv.
Kuřecí stehna na bramborách
1 kg brambor, 50 g másla, 250 g žampionů, sůl, pepř, 200 ml smetany, 8 kuřecích stehen, svazek petrželky
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Pekáček vymastíme lžící másla a vložíme do něj brambory. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme na brambory. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Stehna očistíme, omyjeme, osušíme a narovnáme do pekáčku na žampiony. Opepříme, osolíme a omastíme máslem. Pečeme asi 50 minut. Upečená stehna posypeme nasekanou petrželkou.
Kuře na soli
1 menší kuře(1kg), 1 kg soli
Kuře omyjeme,osušíme a vnitřek osolíme. Do pekáče nasypeme 1 kg soli a necháme v troubě chvilku nahřát. Kuře položíme na sůl a pečeme 1 1/2hod. V půlce pečení kuře obrátíme(přebytečnou šťávu slijeme na okraj soli). Pak už jenom kuře naporcujeme, podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Plněné kuřecí řízky
4 kuřecí řízky, sůl, 4 stroužky česneku, hořčice, 4 kolečka debrecínky, 4 proužky slaniny, vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny. Přehneme, upevníme jehlou na závitky nebo párátky a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Kuřecí řízky v hermelínu
4 kuřecí řízky, 5 lžic rumu, 5 lžic sójové omáčky, 1 velké jablko, několik koleček trvanlivého salámu, Hermelín, 1 šlehačka, grilovací koření, sůl, pepř, olej
Řízky mírně naklepeme, osolíme a okořeníme. Vložíme do olejem velmi slabě vytřeného pekáčku, na každý řízek položíme asi 3 kolečka salámu, 2 plátky jablka. Posypeme nahrubo strouhaným sýrem Hermelín a zalijeme šlehačkou, ve které jsme rozmíchali rum a sójovou omáčku. Pečeme velmi zvolna v troubě. Podáváme s hranolky nebo bramborovou kaší.
Plněné kuřecí řízky
4 kuřecí řízky, sůl, 4 stroužky česneku, hořčice, 4 kolečka debrecínky, 4 proužky slaniny, vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny. Přehneme, upevníme jehlou na závitky nebo párátky a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Kuřecí prsa s ananasem
400g kuřecích prsíček, olej, 2 bílky, 1 lžička škrobu, 1 lžička cukru, 100 g ananasu i se šťávou, 50 g mandlí, 1/2 lžičky wei-su, sůl, 1 lžíce vína, vývar, 50 g barevného kompotu na zdobení
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a smícháme s bílkem, ve vodě rozpuštěným škrobem a solí. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a maso osmažíme dorůžova. Vyjmeme z pánve a necháme odkapat. Asi polovinu oleje odlijeme a na zbylém orestujeme na kousky nakrájený ananas i se šťávou. Přidáme spařené oloupané mandle a mírně zalijeme vývarem. Krátce podusíme, přidáme zpět maso, ochutíme vínem, špetkou cukru, wei-su a solí. Hotové zdobíme sekanými mandlemi a barevným kompotem.
Nadívaná kuřecí prsíčka
2 krajíce toastového chleba, 2 lžíce oleje, 1 balíček mražené polévkové zeleniny, 1 lžička estragonu, sůl, pepř, 4 dvojité kuřecí řízky, 100 g játrového salámu, 2 lžíce másla, 100 ml slepičího vývaru, 3 lžíce smetany, 1 lžíce citrónové šťávy
Z chleba odkrojíme kůrku a najemno jej rozdrobíme. Na rozpáleném oleji chléb a zeleninu zprudka opečeme. Okořeníme. Řízky omyjeme, osolíme, opepříme. Potřeme játrovým salámem a navrch dáme zeleninovou náplň. Přeložíme a spíchneme párátky. Maso opékáme na rozehřátém ohni z každé strany asi 5 minut. Poté je vyjmeme a odložíme. Šťávu zředíme vývarem a smetanou, povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Omáčku podáváme zvlášť. Jako příloha se hodí dušená zelenina a těstoviny.
Kuřecí prsa v rumu
600 g kuřecích prsou, 200 g třené nivy, 2 lžíce loupaných mandlí, 2 lžíce rozinek, 2 kolečka ananasu, 5 cl rumu, 50 g másla, pepř, sůl
Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém másle je z obou stran opečeme. Maso vyjmeme a do pánve vlijeme rum, přidáme sýr a prošleháme. Vsypeme rozinky namočené v rumu, kousky ananasu a plátky mandlí. Maso přeléváme touto pikantní šťávou a podáváme s těstovinami.
Grilované kuře
1 kuře, 2 lžíce medu, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pikantního kečupu, sůl, 2 lžíce oleje
Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli odležet. Grilujeme v troubě nejprve prsy dolů nebo napíchnuté na stojánku. Během pečení potíráme zbytkem marinády. Výborně chutná se zeleninou a pečivem.
Zapečené kuře
1 kuře, 3 sladkokyselé okurky, 100 g žampionů, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 citron, 1/8 l bílého vína, 1 lžička sardelové pasty
Očištěné kuře uvaříme doměkka. Vykostíme ho a rozkrájíme na větší kostky. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Okurky nakrájíme na kostičky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z kuřete, vínem, a povaříme do husté omáčky. Zapékací misku vymažeme máslem, naplníme kuřecím masem, okurkami a žampiony. Vše zalijeme omáčkou smíchanou se sardelovou pastou a v troubě zapékáme asi 25 minut.
Kuře na kari
1 kuře, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce mleté kurkumy, 1/2 lžíce zázvoru, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce mletých hořčičných semínek, 1/2 lžíce chilli, řídké kokosové mléko, 1 lžíce hustého kokosového mléka, sůl, citrónová šťáva, olej
Na rozehřátém oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme všechno koření a kousky kuřete a smažíme zhruba 5 minut. Vlijeme kokosové mléko tak, aby zakrylo kuře a dusíme doměkka. Nakonec přidáme lžíci hustého kokosového mléka a dochutíme.
Nejrychlejší kuře
1 kuře, mouka hladká, sladká paprika, sůl, pepř, tuk na smažení
Kuře omyjeme, osušíme, naporcujeme asi na 6 porcí, osolíme, opepříme. V misce rozmícháme hladkou mouku se sladkou paprikou až vznikne růžový prášek. V této směsi obalíme porce kuřete a smažíme ve fritovacím hrnci dokřupava (při 170 °C). Nejlepší příloha je chléb nebo pečivo, mísa zeleninového salátu a dressing podle chuti.
Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
4 kuřecí nebo krůtí řízky, 10 stroužků česneku, sůl, grilovací koření, 3 větší jablka, máslo
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka. Upečeme doměkka. Potom rozpečená jablka a česnek rozmačkáme vidličkou do šťávy.
Moravské kuře
1 kuře, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 nožička moravské klobásy, 6 žampionů, 4 rajčata, 4 kapie, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, koření na kuře
Očištěné kuře osolíme, okořeníme, podlijeme trochou oleje a horkou vodou a v troubě upečeme po obou stranách dočervena. Během pečení kuře potíráme rozehřátým máslem. Upečené kuře vyjmeme z pekáčku a udržujeme v teple. Zbylý tuk z výpeku doplníme máslem, na něm podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tence nakrájenou klobásu, houby a osmahneme. Vhodíme osminky rajčat, nudličky kapie a tenké plátky česneku. Společně dodusíme doměkka. Kuře naporcujeme, ke každé porci přidáme malou sběračku zeleninové směsi a podáváme s vařenými brambory nebo hranolky.
Kuřecí řízky s nivou
2 kuřecí řízky, 1 cibule, kousek špeku, 150 g sýra niva, 1 kelímek kysané smetany, sůl, bazalka
Na oleji osmahneme cibulku a trochu špeku, přidáme na kostičky nakrájené kuřečí řízky - propečeme. Do této směsi nadrobíme nivu a necháme roztavit, zalijeme kysanou smetanou - necháme prohřát a přidáme trochu bazalky. Podáváme s těstovinami.
Vídeňské kuře
kuře, sůl, pepř, hladká mouka, špetka sladké papriky, 1 vejce, špetka petrželky, strouhanka, rostlinný olej na smažení, lžíce másla, 1 citrón
Připravené kuře rozdělíme na 8 kusů (2 na jednu porci), zbavíme kůže, částečně vykostíme, stlačením zploštíme a mírně naklepeme. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce ochucené paprikou, ve vejci s nadrobno nakrájenou petrželkou a ve strouhance. Smažíme volněji v rozehřátém tuku. Usmažené kousky necháme okapat na papírovém ubrousku a potom je pokapeme máslem. Rozdělíme na nahřáté talíře a ozdobíme plátkem citronu a kouskem petrželky. Podáváme s vařenými brambory a s dušeným hráškem.
Kuře na citronech
2 kuřata, 2 balíčky směsi koření na pečené kuře, 100 ml olivového oleje, 2 svazky pórku, 4 chemicky neošetřené citrony, sůl
Kuřata omyjeme, osušíme a vložíme do velké zapékací formy. Předehřejeme troubu na 200 °C. Směs koření promícháme s olejem a potřeme jí kuřata. Pečeme v troubě asi hodinu. Očištěný pórek pokrájíme šikmo na špalíčky. Citrony omyjeme horkou vodou a rozkrájíme na osminky. Obojí přidáme ke kuřatům asi po 35 minutách pečení. Můžeme také vymačkat šťávu ze dvou citronů a kuřata polít. Dopečeme a hotové vyjmeme z trouby. Podáváme s pečenými brambory.
Kuře na víně
1 kuře, 1 středně velká cibule, 60 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l bílého vína, strouhaný muškátový oříšek, špetka tymiánu, majoránka, sůl
Očištěné a omyté kuře osolíme, potřeme máslem a podlijeme trochou vody. Přidáme překrojenou cibuli a v předehřáté troubě upečeme dočervena, za občasného polévání vypečenou šťávou. Upečené kuře vyjmeme na nahřátý talíř. Do šťávy přidáme mouku, zasmahneme ji, zalijeme vínem a vaříme 10 minut, až je omáčka hladká. Okořeníme muškátovým oříškem, tymiánem a majoránkou. Kuře naporcujeme, vložíme do omáčky a prohřejeme. Podáváme s těstovinami a hlávkovým salátem.
Nadívané kuře
1 kuře, sůl, 80 g másla Nádivka: 60 g másla, petrželka, kuřecí játra a žaludek, sůl, na špičku nože mletého muškátového květu, 2 žloutky, 80 g žemlí, 2 lžíce sladké smetany, 2 bílky, 20 g strouhanky
Nádivka: Na troše másla podusíme nasekanou petrželku, nasekaná játra a žaludek. Zbytek másla utřeme se solí a žloutky, přidáme koření, vychladlá podušená játra a žaludek, na kostičky nakrájenou žemli (zvlhčenou smetanou), sníh ušlehaný z bílků, podle potřeby strouhanku a vše společně důkladně promícháme.
Kuře očistíme a nadzvedneme opatrně kůži od volete až k prsíčkům. Otvor naplníme nádivkou a zašijeme silnou bílou nití. Na pekáči rozpustíme máslo, vložíme na něj připravené osolené kuře, povrch potřeme máslem a v troubě upečeme z jedné strany dozlatova. Potom kuře obrátíme a za častého potírání máslem a podlévání vývarem nebo vodou je upečeme také z druhé strany.
Kuřecí salát
100 g majonézy, 1 lžička hořčice, 2 hlávkové saláty, 2 rajčata, maso z 1/2 vařeného kuřete, 1 salátová okurka, 2-3 vejce uvařená natvrdo
Do majonézy vmícháme hořčici, přidáme hlávkový salát nakrájený na nudličky, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájené rajčata a vše zlehka, ale důkladně promícháme. Salát urovnáme na mísu a ozdobíme kolečky salátové okurky a vajec.
Minutková kuřecí směs
300 g kuřete, 100 g šunky, 100 g drůbežích jater, 100 g čerstvých žampionů, 1 cibule, 30 g zeleného hrášku, 3 lžíce slunečnicového oleje, špetka pepře, špetka soli, petrželová nať, červená paprika
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého míchání směs podusíme asi 3 minuty. Směs doplníme žampiony pokrájenými na plátky a šunkou pokrájenou na nudličky, podusíme 2 minuty, vmícháme odkapaný hrášek, sůl, pepř, drobně rozsekanou petrželku a podusíme minutu. Na talířích ozdobíme proužky papriky a podáváme s rýží. (Směs připravujeme najednou jen v malých dávkách, aby byla na pánvičce jen v nízké vrstvě.
Budapešťské kuře
400 g papriky, 1 cibule, 40 g slaniny, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, mletá paprika, oregano, 1 kuře, 1 lžíce jíšky, 1 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce kysané smetany
Papriky zbavíme jadérek a nakrájíme na větší kousky. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji orestujeme. Přidáme papriku, koření a vše asi 5 minut podusíme. Šťávu vydusíme na tuk. Kuře uvnitř i na povrchu potřeme paprikou, osolíme, opepříme, naplníme zeleninou a otvor sepneme špejlí. Troubu předehřejeme na 250 °C. Kuře pečeme asi 25 minut, poté je obrátíme a pečeme dalších 25 minut. Během pečení podléváme výpekem. Výpek doplníme vodou, přidáme jíšku, protlak, zakysanou smetanu a dochutíme. Podáváme s rýží nebo knedlíky.
Pečené chilli kuře
1 kuře, 4 lžíce másla, 4 stroužky česneku, špetka chilli koření, sůl, pepř
Do opláchnutého a osušeného kuřete vetřeme utřený česnek se solí, pepř a chilli koření. Takto připravené kuře vložíme do pekáče na rozehřáté máslo, podlijeme trochou vody a pečeme zakryté vrchním dílem pekáče nejprve ve více, potom v méně vyhřáté troubě. Při pečení přeléváme kuře šťávou a podléváme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Kuřecí stehýnka po myslivecku
1200 g kuřecích čtvrtek neb o stehýnek, 50 g oleje, 120 g cibule, 1-2 stroužky česneku, 4 bobule jalovce, 5 celých pepřů, 3 kuličky nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, špetku tymiánu, sůl, 3 dcl vývaru nebo vody, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80 g strouhaného sýra, zelenou petrželku
Kuřecí čtvrtky opečeme krátce po obou stranách na horkém oleji, přidáme drobně nakrájenou cibuli a hrubě sekaný česnek, osmahneme, vložíme koření, trochu zalijeme teplým vývarem nebo vodou, bílým vínem, osolíme a dusíme pod poklicí doměkka. Během pečení porce obracíme a podléváme teplou vodou. Před koncem dušení přidáme rajčatový protlak a vývar nebo vodu, dochutíme a chvilku podusíme. Vyjmeme koření a na talíři posypeme porce strouhaným sýrem a sekanou petrželkou. Podáváme s rýži, těstovinami nebo opečenými brambory.
Kuřecí závitek s kysaným zelím
600 g větších kuřecích prsíček, 250 g kysaného zelí, 50 g slaniny, 60 g cibule, sůl, pepř, 40 g oleje, 1 lžíci másla, 80 g cibule, 3 stroužky česneku, 20 g hladké mouky, 30 g tuku, 3 dcl vývaru nebo vody
Z prsíček nakrájíme řízky a jemně naklepeme do šíře. Kysané zelí promícháme se slaninou nakrájenou na kostičky, deobně krájeno cibulí a troškou soli a pepře. Takto upravené zelí klademe na naklepané řízky, pevně zatočíme, sepneme párátky, osolíme a opepříme. V kastrůlky na horkém oleji s máslem osmahneme nakrájenou cibuli a drobně sekaný česnek, vložíme závitky opečeme ze všech stran, podlijeme troškou teplé vody a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení závitky obracíme a podléváme teplou vodou. Měkké závitky vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou z tuku a mouky, zalijeme vývarem, promícháme provaříme, dochutíme, šťávu přecedíme na závitky a prohřejeme. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovým knedlíkem
Pečené kuře po selsku
1 celé kuře, sůl, 2 stroužky česneku, mletou papriku, 40 g rostlinného tuku, 30 g uzené slaniny, 1 lžičku solamilu, 2 dcl vývaru nebo vody, 40 g másla
Omyté kuře mírně osolíme, potřeme utřeným česnekem na povrchu i zevnitř, poprášíme mletou paprikou (grilovacím kořením), vložíme do tukem vymazaného pekáčku, posypeme drobně nakrájenou slaninou, podlijeme troškou vody a pečeme ve vyhřáté troubě pod pokličkou doměkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou. Asi 15 minut před dopečením kuře obrátíme a dopékáme bez poklice. Pečené kuře vyjmeme, výpek zalijeme vlažným vývarem nebo vodou rozmíchanou s troškou solamylu, přidáme máslo, krátce povaříme, dochutíme a procedíme. Šťávou přelijeme porce kuřete. Podáváme s vařenými brambory, rýži a zeleninovým salátem.




Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004