Květák

Květáková omeleta
Květákový nákyp se šunkou
Krokety z květáku a brambor
Květákové kynuté lívance
Karbanátky s ovesnými vločkami
Zapečený s palačinkovým těstem
Zapečený se sýrem a uzeninou


Květáková omeleta

250 ml mléka, 2 vejce, sůl, trochu zázvoru, 170 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 20 g tuku, 1 středně velkých květák, 30 g másla

V mléce rozmícháme žloutky, sůl, zázvor a mouku. Zpracujeme jemné hladké těstíčko, do kterého přidáme prášek do pečiva a dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Omeletovou pánev s olejem dobře prohřejeme, nalijeme tenkou vrstvu těstíčka a prudce opečeme po obou stranách dozlatova. Na každou omeletu dáváme květák podušený na másle a omeletu napůl přeložíme. Ozdobíme plátky rajčat nebo kyselou okurkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše. Nahoru



Květákový nákyp se šunkou

1 velký květák, 200 g šunky nebo šunkového salámu, 3 vejce, 250 ml mléka, 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, máslo a strouhanka do pekáčku, sůl

Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze připravit i tak, že syrový květák nastrouháme na hrubším struhadle a osolíme. Květák buď syrový, nebo přede mírně povařený dáme do mísy, přidáme na kostičky nebo na nudličky nakrájený šunkový salám nebo šunku, 3 žloutky, mléko rozmícháme s moukou a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný ze tří bílků. Zapékací mísu nebo pekáč vymastíme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme těsto, které na povrchu poklademe vločkami másla. Zapečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Vhodnou přílohou je bramborová kaše a zeleninový salát. Nahoru



Krokety z květáku a brambor

1 menší květák, 3 větší uvařené brambory, 1 houska namočená v mléku, 2 vejce, 100 g šunkového salámu, sůl, trochu hladké mouky, podle potřeby strouhanka

Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka, rozmačkáme, přidáme najemno ustrouhané brambory, vymačkanou housku, žloutky, sůl, pepř a podle potřeb strouhanku. Na prkénku posypaném hladkou moukou tvoříme krokety, obalíme je v rozšlehaných bílcích a ve strouhance a v rozpáleném oleji je osmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem. Nahoru



Květákové kynuté lívance

2 šálky uvařeného rozmačkaného květáku, 250 ml mléka, 20 g droždí, 1 lžička soli, 2 vejce, 6 lžic hladké mouky, 2 lžíce drobné nakrájené slaniny, olej na opečení

Z trochy vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Slaninu sklovitě rozškvaříme, přilijeme do mléka, přidáme žloutky, sůl, mouku, kvásek, rozmačkaný květák a nakonec lehce zamícháme sníh ušlehaný z bílků. Necháme vykynout a v rozpáleném oleji upečeme lívance. Na talíři obložíme rajčaty a okurkou, příp. hlávkovým salátem. Nahoru



Květákové karbanátky s ovesnými vločkami

1 květák, sůl, majoránka, šálek ovesných vloček, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, olej na smažení

Do horké vody vložíme květák, povaříme asi 10 minut a změklý rozmačkáme a smícháme s ovesnými vločkami, které jsem na několik minut namočili do vývaru z květáku. Přidáme nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, osolíme, okořeníme majoránkou přidáme 1 vejce a můžeme přidat také nasekanou petrželovou nať nebo pažitku. Vše promícháme a necháme 30 minut uležet. Potom lžící vykrajujeme těsto a tvoříme placičky, které po obou stranách usmažíme dozlatova. Nahoru



Květák zapečený s palačinkovým těstem

1 velký květák, 200 g vařeného uzeného nebo anglické slaniny, 2 vejce, 1 šálek mléka, 120 g hladké mouky, sůl, muškátový květen, petrželová nať, 100 g nivy

Květák necháme ve vařící vodě změknout. Zatím rozkvedláme v mléce žloutky, osolíme, přidáme mouku a lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Do vymaštěné zapékací misky skládáme růžičky květáku a mezi ně nasypeme jemně nakrájené uzené maso nebo nasekanou anglickou slaninu. Pokud nepoužijeme slaninu, pokapeme máslem a přelijeme palačinkovým těstem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut. Nakonec povrch posypeme jemně nastrouhanou nivou a podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Nahoru



Květák zapečený se sýrem a uzeninou

1 květák, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 žloutek, sůl, muškátový květe, 100 g uzeniny, 50 g tvrdého sýra, tuk na vymazání formy

Očištěný květák uvaříme v malém množství slané vody, rozdělíme asi na 4 větší díly a vložíme do vymazané zapékací formy. Zalijeme hustou jíškou připravenou z másla nebo tuku a z mouky, povařenou s mlékem a zlepšenou žloutkem, nadrobno nakrájenou šunkou nebo uzeninou osolenou a okořeněnou muškátovým květem. Povrch ještě posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004