Polévky

Venkovská cibulačka
Čočková
Desetiminutová
Hrachová
Pórková
Pórková s houbami
Pórkovo-sýrová
Rybí
Jemná rybí
Špenátová
Z kyselého mléka
Z uzeného masa
Zelná s klobásou
Bramborová s kapáním
Čínská


Venkovská cibulačka

250 g cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, 1 houska, sýr na strouhání, polévkové koření, sůl

Cibuli nakrájíme na kolečka a na polovině dávky másla ji osmažíme dorůžova. Přisypeme mouku, připravíme světlou jíšku, přimícháme papriku, zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 20 minut. Housku nakrájenou na kostičky osmažíme na zbylém másle. Do jedné misky naservírujeme osmaženou housku, do druhé strouhaný sýr. Každý si přidává do polévky podle chuti. Nahoru



Čočková

150 g čočky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 cibule, sůl, 2 stroužky česneku, 1 1/2 l vody

Čočku propláchneme a den před přípravou polévky ji namočíme. Následující den ji ve vodě, ve které byla namočena, uvaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme strouhanou cibuli, rozetřený česnek, osmažíme, osolíme, dolijeme vodou a povaříme. Potom ji přidáme k vařené čočce a spolu s ní ještě povaříme. Nahoru



Desetiminutová

60 g anglické slaniny, 100 g mrkve a celeru, kousek cibule, lžíce hrubé mouky, 2 vejce, sůl, pepř, kostka masoxu, 1 1/2 l vody, petrželka

Do hrnce vložíme nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a na křenovém struhadle nastrouhanou zeleninu. Krátce ji osmažíme, přidáme hrubou mouku a za stálého míchání restujeme dozlatova. Na mouku vyklepneme 2 menší vajíčka a znovu mícháme, až vznikne vajíčková zásmažka. Tu zalijeme horkou vodou, zamícháme a přidáme kostku masoxu. Podle chuti osolíme a opepříme. Jen krátce povaříme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou. Nahoru



Hrachová

200 g hrachu, 500 ml vody, 30 g mrkve, 30 g petržele, 30 g celeru, 30 g másla, 30 g hladké mouky, špetka majoránky, špetka soli, česnek,špetka pepře, petrželka

Žlutý nebo zelený hrách namočíme před použitím na dvě hodiny do vody. Potom jej v té samé vodě uvaříme doměkka, prolisujeme a rozředíme zvlášť uvařenou zeleninovou polévkou. Povařenou hrachovou polévku zahustíme řídkou jíškou, přidáme sůl, majoránku a ještě chvíli povaříme. Před podáváním polévku okořeníme pepřem, rozetřeným česnekem a nasekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem, rohlíky nebo s nakrájenou osmaženou žemlí. Nahoru



Pórková

300 g pórku, 3 lžíce másla, kostka masoxu, 1 1/2 l vody, 2 rovné lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, žloutek, sůl, 2 dl smetany

Očištěný, omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jí do polévky, rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále vaříme. Do hotové polévky vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a už nevaříme. Nahoru



Pórková s houbami

1 a 3/4 l vývaru z kostky, 250 g pórku,200 g čerstvých hub, 90 g másla, pepř, sůl 60 g hladké mouky na jíšku

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou postupně zaléváme studeným vývarem a za stálého míchání 20 minut povaříme. Do takto připraveného základu vložíme na kolečka nakrájený pórek, na plátky nakrájené a na másle podušené houby. Osolíme, opepříme podle chuti a asi 15 minut povaříme. Před podáváním do polévky vkládáme na kostičky nakrájené a na másle osmažené žemle. Nahoru



Pórkovo-sýrová

4 pórky, 4 mrkve, 2 lžíce oleje, 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce solamylu, 200 g žampionů, 8 lžic taveného sýra, sůl, pepř, 4 snítky petržele

Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté přidáme solamyl rozmíchaný ve lžíci vody. Žampiony očistíme, nasucho otřeme a nakrájíme na plátky. Spolu s taveným sýrem je vmícháme do polévky a ještě chvíli povaříme. Osolíme a opepříme. Hotovou polévku rozdělíme do předehřátých talířů a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou. Nahoru



Rybí

hlava, kosti, ploutve a ocas z jednoho kapra, 30 g mrkve, 30 g celeru, 30 g petržele, 1 cibule, s, stroužek česneku, nové koření, sůl, petrželka

Dobře očištěnou hlavu, ocas, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme. Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme. Nahoru



Jemná rybí

200 g rybího filé, 100 g pórku, 1 palička česneku, 2 lžíce oleje, zelený citron, sůl

Na oleji osmažíme plátky česneku s pórkem, zalijeme litrem vody a povaříme s kousky rybího masa, osolíme. Podáváme s plátky zeleného citronu. Nahoru



Špenátová

450 g mraženého špenátu, 250 g smetany, 4 žloutky, 1 lžíce polévkového koření, muškátový květ, pepř, sůl, smažené perličky

Špenát krátce povaříme v 1/2 litru vody, ochutíme kořením a zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky, čímž polévku zahustíme zjemníme zároveň. Dále nevaříme jen krátce prohřejeme. Na talíře vsypeme smažené perličky, můžeme ozdobit vejcem uvařeným natvrdo nebo ztraceným. Nahoru



Z kyselého mléka

1 l kyselého mléka, 1/4 l kysané smetany, 40 g mouky, 1 vejce, 1/4 l vývaru z brambor, 40 g másla, 200 g brambor, sůl, kmín, petrželka

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme s kmínem a solí. Z másla mouky uděláme světlou jíšku, vmícháme celé vejce a když vejce ztuhne, rozředíme jíšku vodou z brambor a povaříme. Nakonec vmícháme kyselé mléko, smetanu a sekanou petrželku. Mléko v polévce jen prohřejeme. Nahoru



Z uzeného masa

1,5 l vývaru z uzeného masa, 80 g kořenové zeleniny, 20 g másla, 40 g krupice, 0 g másla, 20 g hladké mouky na jíšku, 200 ml mléka, 1 vejce, petrželka, sůl

Vývar z uzeného masa přecedíme, případně ještě trochu přisolíme, přidáme zeleninu nakrájenou na jemné nudličky, máslovou jíšku a zvlášť na másle osmahnutou krupici. Vaříme, až je zelenina měkká. Potom v mléce rozšleháme vejce, nasekanou petrželku a za stálého míchání vlijeme do polévky a již nevaříme. Nahoru



Zelná s klobásou

300 g kysaného zelí, 150 g uzeného bůčku, 100 g klobásy, 1/2 šálku smetany, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, menší cibule, 2 stroužky česneku, sladká paprika, 5 kuliček pepře, bobkový list, sůl

Uzený bůček uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme část mouky, osmahneme, vmícháme papriku, několik lžic vývaru, osmahneme, zalijeme zbytkem vývaru a přivedeme k varu. Do polévky přidáme překrájené kysané zelí, koření a jemně utřený česnek. Když zelí změkne, vyjmeme pepř a bobkový list, polévku zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a povaříme. Podle chuti přisolíme a přidáme na kostičky nakrájený bůček a na kolečka nakrájenou klobásu. Nahoru



Bramborová polévka s kapáním

25 dkg brambor, kořenová zelenina, sůl, pepř Kapání: 1 vejce, 2-4 lžíce mléka, 1 lžíce rostlinného másla, polohrubá mouka

Těstíčko protlačujeme do polévky přes síto s velkými otvory. Dochutíme petrželkou, maggi, majoránkou. Nahoru



Čínská polévka

2 mrkve, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 4 cibule, 2 rajčata, kousek zázvoru, 2 hřebíčky, 12 kousků ravioli, koriandr, sůl, pepř

Oloupanou a nakrájenou mrkve, šalotku, cibuli a česnek necháme pomalu dusit na másle. Přidáme zázvor, na čtvrtky nakrájená rajčata, hřebíček, osolíme a opepříme, zalijeme vývarem nebo vodu a vaříme 20 minut. Osm minut před koncem vaření přidáme ravioli a koriandr. Podáváme s jemně nasekanou šalotkou. Doba přípravy - 30 minut. Doba vaření - 28 minut. Čtyři porce. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004