Polevy, krémy, marcipán, atp.

Polevy
Bílková poleva na perníčky
Bílá poleva
Bílková poleva
Čokoládová poleva
Čokoládová DIA poleva
Kávová poleva
Kakaová poleva
Rumová poleva
Citrónová poleva
Máslová poleva
Kokosová poleva
Pomerančová poleva

Krémy
Ořechový krém
Bílý ořechový krém
Kokosovo-ořechový krém
Kávový krém
Kokosový krém
Čokoládový krém
Kakaový krém
Máslový kakaový krém
Máslový krém
Jahodový krém

Marcipán
Ořechové nepečené těsto
Nepečené těsto
Marcipán
Náhražka marcipánu
Falešný marcipán
Oříšková hmota

Ostatní
Ořechový sníh
Tvarohová nádivka
Karamelová nádivka
Maková nádivka
Ořechová nádivka


Bílková poleva na perníčky

I) Utřeme dohladka 1 bílek, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosetého.

II)Utřeme 1 bílek s 6 dkg moučkového cukru (2x prosetého) a 2 kapkami jedlého oleje. Nahoru



Bílá poleva

Utřeme do hladké polevy 2 bílky s 25 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. Nahoru



Bílková poleva

1 bílek - 12 deka cukru - lžička citrónové šťávy

Bílek s práškovým, prosetým cukrem a citrónovou šťávou chvíli třeme; když poleva zhoustla rozetřeme ji nožem na dort a necháme v chladnu ztuhnouti nebo jí krášlíme různé cukrovinky a podobně. Nahoru



Čokoládová poleva

I) V mixéru nebo elektrickým šlehačem ušleháme 1 vejce, 20 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg tuku, 3 lžíce kakaa.

II) Nad párou necháme rozpustit 5 dkg másla, 5 dkg ztuženého tuku, vmícháme 25 dkg moučkového cukru prosetého se 3 lžícemi kakaa a 3 lžíce horké vody a vymícháme dohladka.

III) 10 dkg čokolády na vaření a 10 dkg ztuženého 100% tuku Iva rozpustíme nad párou.

IV) V troubě necháme změknout 3 tabulky čokolády na vaření, třeme s 20 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru a trochu teplé vody.

V) Nad párou rozehřejeme 12 dkg čokolády na vaření a 6 dkg ztuženého tuku.

VI) Do 12 dkg rozpuštěného tuku dáme 20 dkg moučkového cukru, 1 vrchovatou lžíci kakaa, 1 lžíci rumu a 1 žloutek. Dohladka vymícháme. Nahoru



Čokoládová DIA poleva

30g ztuženého tuku, 50g dia čokolády

Do rozpuštěného tuku přidáme na malé kousky rozlámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. Nahoru



Kávová poleva

I) 15 dkg kostkového cukru a 1/8 l černé kávy s cikorkou svaříme na nit. Do misky prosejeme 10 dkg práškového cukru a za stálého míchání přiléváme svařený cukr. Třeme tak dlouho, až se poleva leskne a kryje vařečku. Nalijeme na dort, nakloníme, aby se poleva stejnoměrně rozlila a necháme v klidu až do ztuhnutí polevy.

II) Utřeme 20 dkg moučkového prosetého cukru s potřebným množstvím horké silné černá kávy.

III) Zalijeme 2 lžícemi horkého mléka 25 dkg moučkového cukru a třeme. Přidáme 1-2 lžíce silné vařené instantní kávy a dohladka utřeme. Nahoru



Kakaová poleva

5 bílků s 25 dkg moučkového cukru, vmícháme kakao. Nahoru



Rumová poleva

I) 20dkg moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 2 lžíce rumu, 1 malá lžička oleje. Cukr alespoň 2x prosijeme, zalijeme vařící vodou, přidáme rum a olej. Umícháme hustou lesklou polevu.

II) Do zbělení třeme 2 lžíce citrónové šťávy, trochu rumu, 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce vody.

III) 15 dkg kostkového cukru a 1/8 l vody svaříme na nit. Do misky prosejeme 15 dkg práškového cukru a za stálého míchání přilijeme svařený cukr. Dle chuti a hustoty přidáme rumu a třeme tak dlouho, až se poleva leskne.

IV) Prosejeme dvakrát 20 dkg moučkového cukru, zalijeme 1 lžíci vody a 2 lžícemi rumu. Přidáme 1 malou lžičku oleje a utřeme hladkou hustou polevu. Nahoru



Citrónová poleva

20 deka cukru - 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Do práškového cukru zamícháme plnou lžíci horké vody a vylisovanou citrónovou šťávu. Polevu třeme až zahoustne a pak jí poléváme dort.. Nahoru



Máslová poleva

10 deka cukru - 8 deka másla - 2 žloutky

Máslo třeme do pěny, přidáme žloutky, cukr. Polevu třeme 10 minut a pak rozetřeme na dort. Nahoru



Kokosová poleva

5 bílků s 25 dkg moučkového cukru, vmícháme 14 dkg kokosové moučky. Nahoru



Pomerančová poleva

I) 10 deka cukrové moučky - 1 lžíce horké vody - 1 lžíce pomerančové šťávy Cukrovou moučku třeme v míse s vodou, přidáme pomerančovou šťávu a mícháme, až je poleva lesklá a hustá. Pak ji rozetřeme kulatou špičkou nože na pomerančový závin.

II) 20 deka cukru - 1/6 l vody - 3 lžíce pomeranč. šťávy. Cukr s vodou necháme vařit. Při vaření sbíráme z cukru vyvařenou, nečistou pěnu. Když ponoříme vařečku do cukru a tekutina stéká z ní zvolna, vláknovině, vylijeme svařený cukr do chladné, studenou vodou vypláchnuté mísy, ve které jej mícháme až bělí. Pak přilijeme pomerančovou šťávu, zamícháme a polevou ihned potřeme dort. Podobně připravujeme citrónovou vařenou polevu. Místo pomerančové dáme pak do svařeného, zčištěného cukru šťávu citrónovou. Nahoru



Ořechový krém

Utřeme 25 dkg másla s 3 lžícemi moučkového cukru, 2 vanilkovými cukry, do utřené směsi přidáme 15 dkg mletých ořechů spařených 5 lžícemi horkého mléka. Nahoru



Bílý ořechový krém

21 dkg jemného krystalu, 25 dkg másla, 3 bílky, 7 dkg mletých ořechů

Máslo utřeme dopěny. Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni dohusta a necháme vychladit. Máslo vyšleháme s ořechy a studeným sladkým bílkovým sněhem do lehké pěny. Nahoru



Kokosovo-ořechový krém

Mléko promícháme s máslem, vanilkovým cukrem a kokosem, nakonec vmícháme mleté ořechy. Nahoru



Kávový krém

Utřeme 25 dkg másla s 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutkem a 1 lžíci silně černé uvařené kávy. Nahoru



Tvarohový krém

25 dkg tvarohu, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 2,5 dl mléka, 1 vanilkový pudink

V troše mléka rozmícháme puding a nalijeme do zbytku vařícího mléka. Mícháme, povaříme dohusta a necháme za občasného zamícháni vychladnout. Tvaroh utřeme s cukrem (i vanilkovým) a žloutkem. Vmícháme po částech vychladlý pudink. Zvlášť utřeme do pěny 20 dkg změklého tuhu (Hera) a 20 dkg moučkového cukru. Přidáme do tvarohové hmotu a společně vymícháme do hladkého krému. Místo vanilkového pudinku můžeme uvařit puding čokoládový nebo jiných příchutí. Krém je vhodný na řezy, dorty a rolády. Nahoru



Čokoládový krém

I) Do 3/4 l mléka dáme 3 tabulky čokolády, 6 dkg kostkového cukru a zvolna uvedeme do varu. Do vroucího nalijeme 1/4 l mléka, ve kterém jsme rozmíchaly 2 žloutky, 3 dkg bramborové moučky Solamyl a mícháme na plotně, až zhoustne. Chceme-li míti krému více, zamícháme do horkého ze 2 bílků tuhý sníh.

II) 100 g čokolády na vaření, 4 vejce, 1 lžička krystalového cukru, šlehačka na ozdobení.

Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme do ní žloutky a cukr, dobře promícháme a zlehka vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Krém nalijeme do poháru a necháme hodinu v chladu.

III) V kastrolku rozmícháme stejné váhové množství nastrouhané hořké čokolády a zakysané smetany. Na mírném ohni přivedeme do varu, hned ostavíme, zamícháme a nalijeme do pohárků. Dáme do chladničky ztuhnout. Nahoru



Kakaový krém

I) Našleháme 15 dkg másla s 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutkem, 2 lžícemi kakaa nebo změklé čokolády.

II) Utřeme 10 dkg másla s 10 dkg moučkového cukru, 3 lžičkami kakaa a 1 nastrouhaným žloutkem. Nahoru



Máslový kakaový krém

V páře šleháme 2 vejce s 20 dkg moučkového cukru. Zvlášť našleháme do pěny 25 dkg másla, po částech zašleháme vychladlou směs a přidáme kakao. Nahoru



Máslový krém

I) Utřeme do pěny 25 dkg máslo s 10 dkg moučkového cukru. Zvlášť uvaříme v 1/2 litru mléka 2 vanilkové nebo banánové pudinky a necháme je vychladnout. Po lžících přidáme do máslového krému a společně prošleháme.

II) Utřeme 10 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, citrónová šťáva.

III) Utřeme 25 dkg Hery nebo másla utřeme s moučkovým cukrem podle chuti.

IV) Nad párou ušleháme do zhoustnutí 25 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, necháme vychladnout, potom zašleháme 25 dkg másla. Nahoru



Jahodový krém

Ušleháme do pěny 25 dkg másla a 15 dkg moučkového cukru. Obsah 1 jahodového kompotu (jahody rozmačkáme) smícháme s 1 lžící škrobové moučky (Solamylu nebo jahodového pudinku) a uvaříme dohusta. Necháme vychladnout a po částech zašleháme do máslového krému. Nahoru



Ořechové nepečené těsto

Utřeme 30 dkg moučkového cukru se 2 lžícemi másla, 1 bílkem, trochu rumu a 10 dkg mletých ořechů. Zpracujeme hladké těsto, které válíme na pocukrovaném vále. Nahoru



Nepečené těsto

I) Vypracujeme hladké těsto z 37 dkg moučkového cukru, 1 syrového žloutky, 1 lžíce másla, 7 dkg kokosové moučky, vanilkového cukru a lžičky rumu.

II) Smícháme 20 dkg mletých piškotů s 15 dkg mletých ořechů, 5 dkg másla, 2 žloutky, 10 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. Nahoru



Marcipán

I) Smícháme 15 dkg sušeného mléka s 20 dkg moučkového cukru, 4 dkg másla a 3 lžícemi vlažné vody. Bílý marcipán můžeme také obarvit potravinářským barvivem.

II) 6 lžic sušeného mléka, 6 lžic práškového cukru, 1 lžičku maizeny, 1 lžičku bílku, tuk ve velikosti lískového ořechu, pár kapek oleje a vody, potravinářské barvy. Všecky suroviny smícháme a důkladně zpracujeme na pomstěné umakartové nebo mramorové desce na hustotu plastelínu - pomáháme si vodou. Desku posypeme práškovým cukrem a marcipán tvarujeme. Když marcipán zbude, můžeme ho navlhčený uchovat v mikroténovém pytlíku - před použitím ho nastrouháme nebo nalámeme a přimícháme s troškou vody.

III) 100 g mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 bílek. Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

IV) 350 g moučkového cukru, 1 bílek, 110 g sušeného mléka, 110 g másla, 2 kávové lžičky mandlové tresti nebo 20 g namletých či jemně nasekaných mandlí. Moučkový cukr prosijeme, přidáme bílek, sušené mléko, měkké máslo a trest. Směs důkladně promísíme a necháme ztuhnout. Vytvořený marcipán pak tvarujeme pro další použití. Je možné ho obarvit potravinářskými barvami. Nahoru



Mléčná hmota - náhražka marcipánu

100 g sušeného mléka, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, trocha oleje, vanilkové nebo mandlové aroma, potravinářské barvy nebo kakao k přibarvení na potřebné odstíny

Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do igelitového obalu, aby neosychala. Necháme 1/2-1 hodinu odpočinout. Poté z hmoty tvarujeme cokoliv podle vlastní fantazie. Nahoru



Falešný marcipán

30dkg cukru moučky,15dkg sušeného mléka, 10dkg másla, 1 bílek, lžíce mandlové tresti

Z výše uvedených surovin připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek. U dětí mají velký úspěch "berušky", které S vytvoříte pomocí formičky na ořechy a po vyjmutí je zdobíte čokoládou. Nahoru



Oříšková hmota

21 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 14 dkg strouhaných ořechů, 3 bílky. Nahoru



Ořechový sníh

Do sněhu ze 3 bílků postupně zašleháme 15 dkg mletého cukru a 7 dkg mletých oříšků. Nahoru



Tvarohová nádivka

Utřeme 50 dkg tvarohu s 1 sklenkou moučkového cukru a 25 dkg másla. Přidáme 2 lžíce rumu a 1 vanilkový cukr Nahoru



Karamelová nádivka

Do mísy dáme 2 balíčky rozemletých piškotů, pokapeme hodně rumem a zvlhčíme svařeným kakaovým mlékem (1/4 litru mléka a 2 lžíce kakaa). Ušleháme do pěny 20 dkg másla, přidáme po lžících den předen v tlakovém hrnci uvařené (1 hodinu) 1 slazené zahuštěné mléko. Nahoru



Maková nádivka

Utřeme do pěny 5 dkg másla, 17 dkg moučkového cukru, přidáme 2 dl vlažného mléka, 14 dkg hrubé mouky, proseté s 1/2 práškem do pečiva, 17 dkg mletého máku a ušlehaný sníh ze 2 bílků. Nahoru



Ořechová nádivka

Umeleme nebo válečkem na nudle rozdrtíme 1 a1/2 balíčku dětských piškotů. Smícháme s 12,5 dkg změklého másla, trochou rumu a sekanými ořechy. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004