Rybí maso

Kapr na černo
Kapr s kysaným zelím
Kapr s česnekem
Kapr smažený se sýrem
Kapr ve víně se žampiony
Kapr na paprice
Smažený kapr
Pikantní kapr
Kapr v pivním těstíčku
Kapr na zbojnický způsob
Rybí filé v těstíčku
Dušené rybí filé v hořčičné omáčce
Rybí filé po provensálsku
Filé na zelenině
Zapečené filé po cikánsku
Rybí filé v pivním těstě
Rybí filé na roštu
Zapečené rybí filé
Zapečené filé na špenátu
Zapečené filé se sýrem
Filé na kari
Mořský pstruh se sýrovou omáčkou
Pstruh s mandlemi
Štika ve vinné omáčce
Mořská štika zapečená v pórku
Krevety na česnekovém másle
Krevety s pikantní omáčkou
Krevety v těstíčku


Kapr na černo

6 porcí kapra, 1 lžíce octa, 1 menší cibule, několik zrnek pepře a nového koření, malý kousek bobkového listu, špetka tymiánu, 50 g másla, 100 g kořenové zeleniny, necelý 1/2 litr vývaru z kapra, 2 mírně navršené lžíce strouhaného chleba, 40 g strouhaného perníku, 1 lžička karamelu, 2-3 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, citrónová šťáva

Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky vložíme rybí porce, a jakmile se začne opět voda vařit, zmírníme teplotu a vaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně děrovanou lopatkou vyjmeme na talíř. Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Ještě krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle chuti citrónovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějších dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem. Nahoru



Kapr s kysaným zelím

100 g šalotky, 2 pomeranče, 1 1/2 lžíce másla, 600 g kysaného zelí, 250 ml pomerančové šťávy, 4 kuličky nového koření, sůl, pepř, cukr, 4 porce kapra (po 160 g)

Šalotky nakrájené na čtvrtky necháme v širokém kastrolu zesklovatět na másle. Přidáme zelí, pomerančovou šťávu a nové koření. Osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Přikryté zvolna dusíme zhruba 45 minut. Přimícháme dílky pomerančů. Naporcovaného kapra omyjeme, osušíme a rozložíme na zelí. Přikryté dusíme dalších asi 15 minut. Rybu a zelí s pomeranči rozdělíme na talíře a posypeme lístky kerblíku. Nahoru



Kapr s česnekem

4 větší porce kapra, citrónová šťáva, máslo, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce hladké mouky, olej na pokapání a na pečení, petrželka

Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme moukou a pečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Pečeného kapra podáváme s vločkami másla, pokapaného citrónovou šťávou a posypaného nadrobno posekanou petrželkou s vařenými brambory. Nahoru



Kapr smažený se sýrem

800 g kapra, citrónová šťáva, sůl, pepř, hladká mouka, 2 vejce, 100 g sýra eidam, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce másla

Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Potom je osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných se sýrem a v rozehřátém oleji usmažíme dozlatova. Kapra pokapeme rozehřátým máslem a podáváme s brambory. Nahoru



Kapr ve víně se žampiony

6 porcí kapra, citrónová šťáva, 3 lžíce rostlinného oleje, 80 g másla, 300 g čerstvých žampionů, 150 ml bílého vína, sůl, hladká mouka

Očištěné porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme 1/4 hodiny odležet. Pak je osolíme, poprášíme moukou, vložíme do pekáčku s rozehřátým olejem a polovinou dávky másla a pečeme. Po chvilce porce přelijeme vínem a vypečenou šťávou a dopečeme doměkka. Na zbylém másle podusíme žampiony pokrájené na plátky a ke konci pečení přidáme k porcím kapra. Podáváme se smaženými hranolky a zeleninovým salátem. Nahoru



Kapr na paprice

4 porce kapra, 250 g slaniny, 250 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 4 dl smetany, sladká paprika, sůl

Opláchnuté a osušené porce kapra protáhneme klínky slaniny a osolíme. Na rozehřátém oleji porce kapra zvolna opečeme. Kapra vyjmeme, olej z pánve slijeme, v pánvi rozpustíme máslo a zaprášíme moukou a paprikou. Mírně osmahneme a zalijeme 1 dl vody a smetanou. Směs rozmícháme a za stálého míchání provaříme. Osolíme, vložíme zpět porce kapra a krátce podusíme. Podáváme s rýží nebo brambory. Nahoru



Smažený kapr

800 g kapra, sůl, lžička koření na ryby, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej, 1/2 hlávkového salátu, 1 rajče, 1 citrón

Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme oprané listy hlávkového salátu, dílky rajčete a citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra. Nahoru



Pikantní kapr

kapr, směs koření (houbové koření, klobásové koření, grilovací koření), mletý kmín, sůl, křen, niva, kečup, olej, citron, 1 dcl červeného vína, 1 lžička medu

Očištěného a rozporcovaného kapra osolíme, mírně posypeme mletým kmínem, okořeníme směsí koření, naskládáme na pekáč - zapékací mísu apod., na který dáme trochu oleje. Porce kapra naskládáme těsně k sobě a pokapeme citronem. Podlijeme červeným vínem s medem. Necháme asi 1 hodinu uležet v chladnu. Nastrouháme syrový křen a nivu. Porce kapra pokapeme ostrým kečupem, posypeme strouhaným křenem a nakonec posypeme strouhanou nivou. Dáme do trouby a pečeme při teplotě 150-200 °C asi 40 minut. Při pečení maso neobracíme. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Doporučená příloha: chléb, brambory, restované čerstvé houby, pivo, víno. Nahoru



Kapr v pivním těstíčku

4 porce kapra (kdo nemá rád kůži, tak stažené), sůl, tuk na smažení
Těstíčko: 5 lžic 10 % piva, 1 vejce, sůl, 1/4 lžičky pálivé papriky, 1 lžíce oleje, hladká mouka dle potřeby

Kapra osolíme, namáčíme v těstíčku a volně smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Po usmažení obkládáme dílky citrónu. Těstíčko: Všechny přísady promícháme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou, až vznikne zahoustlé hladké těstíčko. Nahoru



Kapr na zbojnický způsob

4 větší porce kapra, česnek, 1 dl bílého vína, 1 kg cibule, 100 g anglické slaniny, 100 g žampiónů, sůl, pepř, paprika i pálivá

Kapra osolíme a potřeme utřeným česnekem, pokapeme vínem a necháme hodinu odležet. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na nudličky, žampióny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Mírně vše osmahneme na oleji, lehce opepříme, přidáme sladkou a špetkou pálivé papriky. Alobal potřeme olejem, položíme na něj porce kapra a navršíme podušenou směs, navrch dáme plátky másla a pořádně uzavřeme. Pečeme v rozpálené troubě 25 minut. Nahoru



Rybí filé v těstíčku

rybí filety, 2 lžíce hořčice, 150 ml mléka, 2 vejce, 100 g hladké mouky, sůl, pepř, olej

Filé osolíme, opepříme, potřeme po obou stranách hořčicí a necháme v chladnu asi hodinu proležet. Z rozšlehaných vajec, mléka, mouky a soli připravíme řidší těstíčko, ve kterém namáčíme filé a smažíme po obou stranách v horkém oleji. Nahoru



Dušené rybí filé v hořčičné omáčce

400 g pórku, sůl, 4 kousky rybího filé, 1 bobkový list, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce pikantní hořčice, pepř, 1 lžička citrónové šťávy, kerblík, hrubě mletý pepř na posypání, plátky citronu na ozdobení

Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na kousky. Povaříme jej ve 300 ml osolené vody přibližně 8 minut. Necháme okapat a vývar si zachytíme. Mezitím omyjeme filé. Do kastrolu vlijeme menší množství osolené vody, přidáme k ní bobkový list a ocet a přivedeme k varu. Pak vložíme kousky ryby a při nízké teplotě je v nálevu zhruba 8-10 minut dusíme. Na rozehřátém tuku osmahneme mouku. Za stálého míchání přilijeme smetanu a pórkový vývar. Přivedeme k varu a při nízké teplotě přibližně 5 minut vaříme. Potom vmícháme hořčici. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a prohřejeme v ní pórek. Na míse filé posypeme lístky kerblíku a hrubě mletým pepřem. Přelijeme omáčkou a ozdobíme plátky citronu. Nahoru



Rybí filé po provensálsku

300-400 g rybího filé, 1 pórek, provensálské koření, 3-4 tavené sýry, olej, kostka bujónu, citrónová šťáva

Filé posypeme provensálským kořením a jemně pokapeme citrónovou šťávou. Orestujeme na oleji, maso vyjeme, přidáme trošku oleje a orestujeme kolečka pórku. Po chvíli přidáme sýry a necháme je roztavit, podlijeme vodou a přidáme provensálské koření. Na mírném ohni vaříme asi 3-5 minut. Poté do omáčky rozdrobíme kostku bujónu, chvíli povaříme, přidáme filé a dusíme 5-7 minut. Filé podáváme přelité omáčkou s brambory nebo hranolky. Nahoru



Filé na zelenině

2 mrkve, 2 cukety, 2 jarní lahůdkové cibulky, 2 lžíce másla, 250 ml smetany, sůl, pepř, kari koření, 4 porce filé, šťáva z 1 citronu, snítka estragonu, 2 lžíce strouhanky

Zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev a cukety nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Opékáme asi 5 minut na másle. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem, okořeníme. Zeleninu se smetanou vložíme do formy. Porce filé omyjeme a osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme k zelenině do formy. Troubu předehřejeme na 180 °C. Posekaný estragon smícháme se strouhankou a rybu posypeme. Pečeme asi 15 minut. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a podáváme s vařenými brambory. Nahoru



Zapečené filé po cikánsku

600 g filé z tresky, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 125 ml smetany, 1 sklenice cikánské omáčky, 5 lžic eidamu

Filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, které pokapeme citrónovou šťávou. Nízkou zapékací formu vymažeme, vysypeme a vložíme do ní nakrájené filé. Troubu předehřejeme na 225 °C. Smetanu našleháme a opatrně do ní vmícháme hotovou cikánskou omáčku. Směsí přelijeme kousky ryby a vše uhladíme. Pokrm posypeme sýrem a pečeme v troubě zhruba 20 minut. Nakonec můžeme posypat nasekaným koprem. Nahoru



Rybí filé v pivním těstě

400 g rybího filé, 2 vejce, 120 g mouky, 4 lžíce piva, sůl, 200 g oleje

V misce rozšleháme žloutky s pivem, z bílků ušleháme tuhý sníh. Osolíme, lehce promícháme se žloutky a moukou. Filé nakrájíme na slabší plátky, namáčíme v těstě a smažíme v rozehřátém oleji. Podáváme s bramborovou kaší nebo salátem. Nahoru



Rybí filé na roštu

600 g rybího filé, 2 lžíce rostlinného oleje, špetka pepře, sůl

Rybí filé rozmrazíme, osolíme, opepříme. Jednotlivé porce lehce potřeme olejem, vložíme na rošt a grilujeme asi 4 minuty. Pak porce obrátíme a grilujeme po druhé straně 4 minuty. Podáváme s opečenými brambory sypanými zelenou petrželkou, s tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem Nahoru



Zapečené rybí filé

rybí filé, cibule, grilovací koření s česnekem, olej na smažení, sůl

Filé posypeme grilovacím kořením, osolíme a lehce po obou stranách osmahneme na rozehřátém oleji. Na dno pekáče poklademe kolečka cibule na ni dáme filé a na povrch znovu cibuli. V troubě zapečeme. Nahoru



Zapečené filé na špenátu

500 g špenátu, 2 cibule, lžíce másla, sůl, pepř, 800 g rybího filé, 1/4 l vývaru ze zeleniny, 100 ml bílého vína, 3 rajčata, 1 citrón, 250 g sýra gouda, rostlinný olej, špetka tymiánu

Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a dusíme v horkém tuku, až zesklovatí. Přidáme špenát, sůl i pepř a přiklopené asi 6 minut dusíme. Filé nakrájíme na kousky. Zeleninový vývar povaříme s vínem a v prochladlém nálevu necháme ryby asi 8 minut uležet. Rajčata a citron omyjeme a spolu se sýrem nakrájíme na plátky. Špenát scedíme, necháme okapat a vložíme ho do olejem vymazané ohnivzdorné misky. Filé a zbývající přísady rozložíme na špenát a posypeme tymiánem. V předehřáté troubě asi 5 minut zapékáme. Nahoru



Zapečené filé se sýrem

300 g filé, 200 g rajčat, 100 g nízkotučného taveného sýra, 1 vejce, citrónová šťáva, muškátový květ, 50 g tvrdého sýra), olej, strouhanka

Filé uvaříme v malém množství vody, rozdělíme na kousky (odstraníme případné kosti) a zakápneme citrónovou šťávou. Tavený sýr pokrájíme na kostičky, rajčata na osminky. V míse smícháme filé, rajčata, kousky sýra, vejce, osolíme a okořeníme muškátovým květem. Vše dáme zapéct do ohnivzdorné misky vymazané olejem a vysypané strouhankou. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem, který necháme rozpustit. Vhodná příloha - vařené brambory a zeleninový salát. Nahoru



Filé na kari

500 g rybího filé, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, kari koření, 2 lžíce hladké mouky, olej na smažení, mletý zázvor, šálek smetany, špetka cukru

Filé nakrájíme na kousky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Potom je osolíme, posypeme kari kořením a obalíme v mouce. Na rozehřátém oleji smažíme po všech stranách dozlatova. Poté filé vyjmeme a necháme v teple. Do oleje po smažení nasypeme zázvor, cukr, vmícháme smetanu a promícháme. Filé podlijeme šťávou a podáváme s brambory. Nahoru



Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

250 ml rybího vývaru, 375 ml bílého vína, 1,2 kg mořského pstruha, 250 g mrkve, 2 pórky, sůl, lžíce másla, pepř, 50 g žervé, 2 žloutky

Svaříme rybí vývar s vínem (2 lžíce odložíme stranou). Pstruha omyjeme a vložíme do horkého vývaru. Ztlumíme teplotu a vaříme asi 20 minut. Očistíme a omyjeme pórek, nakrájíme na špalíky a rozdělíme na kroužky. Oloupeme mrkev a podélně ji nakrájíme na plátky. Přelijeme je horkou osolenou vodou a 3 minuty blanšírujeme. Slijeme, omastíme máslem a odložíme do tepla. Maso vyjmeme z vývaru a také odložíme. Do omáčky rozdrobíme sýr a úplně jej rozpustíme. Asi po 5 minutách přilijeme zbylé víno s rozkvedlaným žloutkem. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Plátky masa rozdělíme na talíře, přidáme zeleninu a přelijeme sýrovou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory a petrželkou. Nahoru



Pstruh s mandlemi

4 pstruzi, sůl, bílý pepř, hladká mouka, citrónová šťáva, rostlinný olej, 50 g másla, 80 g mandlí, petrželka a citron na ozdobu

Rozmražené pstruhy osolíme, opepříme, obalíme v mouce, pokapeme citrónovou šťávou a na oleji po obou stranách opékáme doměkka. Oloupané mandle rozsekáme nahrubo a na másle dozlatova osmahneme. Upečené pstruhy rozdělíme na talíře a posypeme mandlemi. Z pánve slijeme olej, přidáme máslo, ve kterém jsme osmahly mandle a nalijeme na pstruhy. Zdobíme petrželkou a dílkem citronu. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory a zeleninový salát. Nahoru



Štika ve vinné omáčce

4 filety ze štiky, 4 plátky slaniny, 2 šalotky, 250 g žampionů, 4 lžíce másla, 200 ml rybího vývaru (z kostky), 200 ml růžového vína, 2 lžičky tymiánu, 2 lžíce kysané smetany, sůl, pepř

Filety omyjeme, osušíme a obalíme slaninou. Na kostičky nakrájené šalotky zesklovatíme na dvou lžících másla. Přidáme filety a krátce opečeme. Přilijeme vývar a víno, přidáme tymián a asi 7 minut vaříme na mírném ohni pod bodem varu. Vyjmeme a udržujeme v teple. Vývar svaříme na polovinu a propasírujeme. Rozehřejeme dvě lžíce másla, na něm krátce osmahneme na plátky nakrájené žampiony a zaprášíme moukou. Přilijeme vývar a necháme přejít varem. Vmícháme kysanou smetanu a ochutíme solí a pepřem. Štičí filety upravíme s houbovou omáčkou a podáváme s rýží. Nahoru



Mořská štika zapečená v pórku

400 g filet z mořské štiky, 2 větší pórky, 200 g brambor, 100 g mrkve, 0,5 dl bílého vína, sůl, drcený kmín, rozmarýn, 3 lžíce másla, hrubá mouka

Ve vařící osolené vodě necháme krátce spařit spodní části z pórků, které podélně nařízneme. Když se jednotlivé plátky začnou odlupovat, pórek vyjmeme a necháme okapat. Filety nakrájíme na kostky. Brambory a mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Přidáme k rybímu masu a promícháme s drceným kmínem, rozmarýnem a solí. Vzniklou nádivkou naplníme plátky pórku a závitky naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy. Zastříkneme bílým vínem a v troubě zvolna asi 30 minut zapékáme. Hotové závitky necháme na teple, šťávu zaprášíme hrubou moukou a necháme chvíli povařit. Doplníme dvěma lžícemi čerstvého másla a závitky šťávou přelijeme. Servírujeme bez přílohy a dle chuti můžeme ozdobit čerstvou zeleninou. Nahoru



Krevety na česnekovém másle

500 g větších krevet, 4-6 stroužků česneku, 1 chilli paprička, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř

Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách osmažíme. Osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Před podáváním sypeme petrželkou. Nahoru



Krevety s pikantní omáčkou

16 obřích krevet, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 snítky rozmarýnu, 1/2 svazku tymiánu, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzerva loupaných rajčat nebo 800 g čerstvých rajčat, sůl, pepř

Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku pokrájenou na kolečka a bylinky. Poté ze všech stran opečeme krevety. Opatrně je vyjmeme a udržujeme v teple. Rajčata necháme na sítu okapat, nahrubo je rozmačkáme, přidáme na pánev a asi 15 minut dusíme. Osolíme, opepříme. Krevety upravíme na talíře spolu s rajčatovou omáčkou. Nahoru



Krevety v těstíčku

krevety, česnek, hladká mouka, vejce

Připravené krevety potřeme ze všech stran česnekem. Poté obalíme v těstíčku připraveném z hladké mouky a vejce. Smažíme a ihned podáváme. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004