Rýže

Studená čínská
Se zeleninou a kari
Nákyp s brokolicí
Nákyp se sýrem a salámem
Omoleta se šunkou
Smažené placičky
Rizoto po čínsku
Rizoto s opečenými játry
Mořské rizoto
Rybí rizoto
Žampiónové rizoto
Zapečená se zelím a smetanou
Kaše s čokoládou
Kaše se švestkami
Lívanečky
Nákyp s mandarinkami


Studená čínská rýže

200 ml mléka, 80 g cukru, 100 g rýže, 2 žloutky, 50 g rozinek. Na přelití: 8 lžic rybízové nebo jiné pikantní zavařeniny, 4 lžíce pálenky nebo likéru (rum, griotka)

Rýži uvaříme v mléce s cukrem a rozinkami na kaši. Po chvíli vmícháme žloutky, směs rozdělíme do tvořítek vypláchnutých studenou vodou a vychladíme. Před podáváním tvořítka krátce namočíme do teplé vody, vyklopíme na talíř a přelijeme horkou zavařeninou ochucenou pálenkou či likérem. Nahoru



Rýže se zeleninou a kari

250 g rýže, 1 svazek polévkové zeleniny, 200 g mrkve, 30 g másla, 650 g masového vývaru, 30 g oleje na smažení, 2 lžíce kari koření, 150 g šunky, 200 g taveného sýra, 2 lžíce nasekané pažitky a kopru, sůl, pepř

Na rozehřátém másle zesklovatíme rýži, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Mrkev nakrájíme na hranolky, ostatní zeleninu na kostičky, vše zesklovatíme na oleji a 5 minut podusíme. Uvařenou rýži osolíme, opepříme, ochutíme kari kořením, přidáme nasekaný kopr, pažitku a tavený sýr. Šunku nakrájenou na plátky přidáme spolu s dušenou zeleninou k rýži a důkladně zamícháme. Před podáváním posypeme petrželkou. Nahoru

Nákyp s brokolicí

250 g rýže, 1 brokolice, 150 g šunky, 200 g eidamu, 50 g másla, 4 vejce, sůl, pepř, lžička vegety, 1 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky

Rýži uvaříme doměkka. Brokolici rozebranou na růžičky povaříme 4 minuty v páře. Sýr nastrouháme, šunku drobně nakrájíme. Máslo utřeme se žloutky přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, osolíme ,opepříme, okořeníme vegetou a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme vymazanou a vysypanou zapékací misku a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 15 minut. Poté nákyp posypeme zbývajícím sýrem a dopečeme. Nahoru



Nákyp se sýrem a salámem

300 g rýže, 150 g míchané mražené zeleniny, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 200 ml mléka, 100 g sýra Eidam, 50 g másla, petrželka, sůl

Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. V zapékací misce osmažíme kostičky salámu, přisypeme zeleninu, vmícháme rýži, mléko, vejce a strouhaný sýr, uhladíme povrch a zapečeme. Podáváme s hlávkovým salátem jako velmi lehké jídlo vhodné pro jarní měsíce. Nahoru



Rýžová omoleta se šunkou

60 g dlouhorznné rýže, 125 g vařené šunky, 1 svazek petrželky, 6 vajec, sůl, pepř, sladká paprika, 2 lžíce oleje

Rýži vaříme pod pokličkou ve 120 ml osolené vody na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nevsákne všechna tekutina. Rozšleháme vejce a vmícháme vařenou rýži, nakrájenou šunku a nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme směs a necháme na mírném ohni ztuhnout. Poté obrátíme a omeletu upečeme po druhé straně. Rozkrojíme a podáváme ozdobené citronem a petrželkou. Nahoru



Smažené placičky

200 g rýže, sůl, pepř, 6 lžic hladké mouky, 4 vejce, 5 lžic pórku, 2 lžíce vegety, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 rajčata, 1 salátová okurka, 1 pórek

Rýži několikrát propláchneme horkou vodou a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařenou rýži dáme do mísy, přidáme hladkou mouku, všechna vejce, pórek, podle chuti okořeníme vegetou, pepřem a solí. Všechny přísady opatrně promícháme a uděláme řidší těsto, které necháme chvíli odležet. Na pánvi rozehřejeme olej. Z rýžového těsta pomocí lžíce vykrajujeme placičky, které na rozpáleném tuku zvolna opékáme z obou stran dorůžova. Placičky podáváme teplé, ozdobené osminkami rajčat, plátky okurky a kolečky pórku. Nahoru



Rizoto po čínsku

250 g rýže, 250 g vepřového nebo uzeného masa, 4 malé cibule, 4 vejce, 4 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, lžička kari koření, petrželka

Opranou rýži zalijeme vodou, osolíme a uvaříme. Na kostičky nakrájené maso podusíme v malém množství vody. V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme do něj kari, rýži a promícháme. Potom přidáme kousky masa. Nakonec vmícháme vejce s nadrobno nakrájenou cibulí a necháme srazit. Na talířích rizoto ozdobíme nasekanou petrželkou. Nahoru



Rizoto s opečenými játry

100 g slaniny, 1 velká cibule, olej, sůl, 2 šálky rýže, 800 ml hovězího vývaru z kostky, 500 g vepřových nebo drůbežích jater, 2 lžíce mouky, lžička sladké papriky, lžička pepře, 100 g strouhaného sýra, citrónová šťáva

Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a krátce opražíme. Promícháme ji, osolíme, zalijeme vývarem a bez pokličky vaříme. Játra očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky. Obalíme je v mouce smíchané s pepřem a paprikou a prudce je opečeme na rozehřátém oleji. Opečené je osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Rýži rozdělíme na talíře, doplníme plátky jater a posypeme strouhaným sýrem. Nahoru



Mořské rizoto

1 šálek rýže, 1 balíček mraženého mořského ovoce, 1 konzerva mušlí, 1 1/3 šálku vývaru, 1/2 šálku sterilovaného hrášku, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, 1 červená, zelená a žlutá paprika, skořice, muškátový oříšek, 1 lžička kurkumy, 1 lžíce kopru, 1 lžíce pažitky, sůl

Plody moře rozmrazíme. Rýži, koření a kurkumu smažíme na lžíci oleje asi 5-7 minut. Přidáme plody moře a mušle i s nálevem, přilijeme horký vývar a pod pokličkou dusíme 10 minut. Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na nudličky, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše vmícháme do připravené rýže, přidáme hrášek a dusíme 10 minut. Nakonec pokrm okořeníme, přizdobíme pažitkou, koprem a podáváme. Nahoru



Rybí rizoto

200 g rýže, 1 cibule, 200 g celeru, 200 g mrkve, 2 lžíce oleje, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 400 g rybího filé, 1 lžíce citrónové šťávy, koření na ryby

Rýži uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky, celer a mrkev nahrubo. Zeleninu osmahneme na rozehřátém oleji. Přilijeme vývar a víno. Vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Rybu omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, pokapeme citronem a posypeme kořením na ryby. Rybu přidáme k zelenině a vaříme dalších 10 minut. Vmícháme rýži a podle chuti přisolíme. Nahoru



Žampiónové rizoto

300 g rýže, lžíce slunečnicového oleje, 250 g čerstvých žampionů, 3 lžíce pórku, špetka pepře, špetka soli, 1 červená paprika, 1 ředkvička

Rýži přebereme, propláchneme, přidáme lžíci tuku a vodu (1 díl rýže a 1 1/2 dílu vody), osolíme a dusíme doměkka. Žampiony očistíme, nakrájíme a orestujeme na másle. Poté přidáme nakrájený pórek a ještě chvíli dusíme. Do uvařené rýže pak zamícháme žampiony, pórek a špetku pepře. Dozdobíme zeleninou. Nahoru



Zapečená rýže se zelím a smetanou

250 g rýže, 500 g kysaného zelí, 1 konzerva klobásové směsi, 1 zakysaná smetana, 1 kostka masoxu, sádlo na vymazání pekáče

Rýži několikrát propláchneme teplou vodou, nakonec studenou vodou a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rýži, kterou prudce osmahneme dorůžova, zmírníme plamen a zalijeme 150 ml vody do které přidáme vegetu podle chuti. Do menšího vymazaného pekáče střídavě klademe polovinu zelí, rýži, prohřátou klobásovou směs, zbylou polovinu zelí a vše zalijeme vývarem z masoxu (50 ml) a nakonec smetanou. Zapečeme 20 minut. Nahoru



Rýžová kaše s čokoládou

250 g rýže, sůl, cukr, 2 dl mléka, 3 lžíce másla, 50 g strouhané čokolády

Přebranou a propláchnutou rýži zalijeme dostatečným množstvím vody a vaříme. Po vyvaření vody přidáme mléko a za stálého míchání vaříme doměkka. Kaši rozdělíme na talíře, přidáme vločky másla, posypeme strouhanou čokoládou a cukrem. Nahoru



Sladká kaše se švestkami

750 ml mléka, 150 g rýže, špetka soli, 400 g švestek, 4 lžíce ovocného sirupu, 4 lžičky cukru moučka, 4 lžičky másla, rozinky

Rýži propláchneme několikrát teplou vodou a necháme na sítu okapat. Pak ji nasypeme do 250 ml vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 5 minut. Potom přidáme mléko a za stálého míchání při mírné teplotě vaříme rýži doměkka. Švestky opláchneme, osušíme, podélně rozkrojíme na čtvrtky a pecky odstraníme. Jestliže použijeme ovoce z kompotu, tak je nejdříve necháme na sítu okapat. Ovocný sirup si zahřejeme. Teplou rýžovou kaši rozdělíme do čtyř hlubokých talířů a ozdobíme čtvrtkami švestek. V hrnku si rozpustíme máslo. Kaši posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Nakonec ozdobíme po okraji věnečkem z rozinek a podle chuti přelijeme ještě teplým ovocným sirupem. Nahoru



Rýžové lívanečky

250 g rýže, 150 g hrubé mouky, 50 g krupice, 1 vejce, badyán, sůl, olej na smažení, povidla, kysaná smetana, skořicový cukr

Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka a ještě teplou ji rozmixujeme. Vmícháme mouku, krupici, špetku badyánu, vejce a vypracujeme těsto, které necháme 6 hodin na teplém místě. Na rozehřátém oleji smažíme lívanečky, které zdobíme povidly, zakysanou smetanou a poprášíme skořicovým cukrem. Nahoru



Nákyp s mandarinkami

150 g rýže, 50 g margarínu, 300 ml mléka, lžíce strouhanky, 2 vejce, 4 lžíce včelího medu,lžička citrónové šťávy, 200 g mandarinkového kompotu

Formu na nákyp důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rýži spaříme a necháme okapat. Zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Necháme vychladnout a vmícháme vejce ušlehané do pěny, med a citrónovou šťávu. Vrstvu této hmoty navršíme do formy a poklademe kompotem, potom přikryjeme další vrstvou rýže a zvolna pečeme v troubě. Na talíři poléváme šťávou z kompotu. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004