Silvestrovské recepty

Nakládaný Hermelín
Marinované žabáci
Rybí utopenci
Játrový srnčí hřbet
Silvestrovské houbáčky
Silvestrovská prasátka
Pečená žízeň
Špekové rohlíčky
Smažené sýrové kuličky
Sýrové ovesné čtverečky
Kolečka z Nivy
Kuličky z Nivy
Rokfórové slané pečivo
Sýrové tyčky
Slané tyčky v kabátku
Slané tyčky
Slané žervé kuličky v kokosu
Slané tvarohové roličky
Slané čajové pečivo
Muchomůrky
Slané roládky
Uherská roláda
Ostrá sýrová roláda
Ševcovský knajp
Rychlé silvestrovské pohoštění
Pomazánka na jednohubky
Pikantní chuťovky
Chlebíčky s cikánskou pochoutkou
Rokfórová pomazánka
Pomazánka z Hermelínu
Tvarohová pomazánka s česnekem
Pomazánka z Nivy
Sardelová pomazánka
Sýrový salát se žampióny
Ovocný salát se sýrem
Ovocný salát s Nivou
NÁPOJE:
Káva po indicku
Káva žlutá s bílou
Káva karamelová
Káva mražená
Vaječný rumový likér
Vaječný koňak z „Ledovek“
Silvestrovký kávový punč
Ananas v ginu
Vánoční punč z bíloho vína
Citrusové překvapení


Nakládaný Hermelín

Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme vrstvou cibule, drobně nakrájeného česneku, feferonkou, přidáme nové koření, trochu soli, lehce zakápneme olejem a nalévem z Moravanky. Necháme 2-3 dny uležet. Na Silvestra je to vynikající chuťovka. Nahoru



Marinované žabáci

1 kg špekáčků, 50 dkg cibule, 4-5 barevných paprik, bobkový list, 1 balíček Deko, ½ litru 8% octa

Oloupané špekáčky podélně nařízneme, vložíme plátek cibule, kousek papriky a sepneme párátkem. Připravené škepáčky naskládáme do 3litrové slenice a prokládáme plátky cibule, nudličkami nakrájených paprik a bobkovým listem. Zalijeme vlažným nálevem z Deka a necháme v teple uležet 5 dnů. Nahoru



Rybí utopenci

1 kg rybího filé, 4 namočené housky, 4 lžíce strouhanky, 4 celá vejce, 2 stroužky prolisovaného česneku, 3 menší cibule, sůl, mletý pepř

Filé umeleme a spojíme s vymačkanými houskami, přidáme ostatní suroviny. Z hmoty usmažíme na oleji po obou stranách malé karbanáky, které vložíme do vychladlého nálevu – svaříme 6 sklenic vody, 3 sklenice octa, 6 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, trochu soli. Do vychadlého nálevu rozmícháme podle chuti trochu hořčice a vložíme usmažené rybí karbanátky. Připravujeme alespoň 2 dny před Silvestrem. Nahoru



Játrový srnčí hřbet

50 dkg vepřových jater, 10 dkg strouhanky, 1 dl oleje, 3 vejce, 1 malá lžička Vegety, 15 dkg zakysané smetany, sůl

Játra umeleme a smícháme s ostatními přísadami. Formu srnčího hřbetu vymažeme silně tukem (sádlem, máslem) a vysypeme strouhankou. Směs naložíme do formy a upečeme v mírné troubě asi 30 minut. Vychladlou směs vyklopme na prkýnko, krájíme na řezy. Podáváme s brambory a zeleninovými saláty nebo na obložené míse. Nahoru



Silvestrovské houbáčky

25 dkg žapiónů, 2 1/2 dl mléka, 4 vejce, 2 dkg polohrubé mouky, sůl, pažitka, máslo

Očíštěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žlutků, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Chutnají teplé, ale i studené po silvestrovkém přípitku. Nahoru



Silvestrovská prasátka

20 dkg hladké mouky, 13 dkg strouhaného sýra Niva, 10 dkg másla, 1 vejce, špetka soli, ½ lžičky mleté papriky

Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou prasátka. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme. Nahoru



Pečená žízeň

listové těsto, 60 dkg mletého masa, olej, kečup, sůl, 2 vejce, sladká i pálivá paprika, česnek, hladká mouka

Maso orestujeme, přidáme papriku, kečup, česnek. Do vychladlého zapracujeme vejce a trochu mouky, osolíme, okořeníme. Z listového těsta vyválíme dvě placky, potřeme masovou směsí, zavineme a upečene. Za tepla krájíme na silnější řezy. Nahoru



Špekové rohlíčky

25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli

Mouku prosijeme s práškem do pečiva, osolíme a s ostatními surovinami vypracujeme těsto. Tence vyválíme, podle dezertního talířku vykrajujeme kola. Každé koko rozdělíme na 8 dílků jako dort. Na každý díl položíme plátek anglické slaniny a stáčíme ke šipčce. Klademe na lehce vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti (sůl, sezamové semínko, mák, kmín). Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Nahoru



Smažené sýrové kuličky

8 bílků, sůl, pepř, 25 dkg strouhaného sýra

Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabydou. Podáváme jako zákusek k vínu nebo aperetivu. Nahoru



Sýrové ovesné čtverečky

6 dkg hladké mouky, 25 dkg ovesných vloček, 15 dkg jemně nastrouhaného sýra, 8 dkg tuku, 5 lžic mléka, sůl, špetka sladké papriky, ½ prášku do pečiva

Vločky zvlhčíme mlékem, přidáme sýr, tuk, mouku prosetou s práškem do pečiva a mletou paprikou. Vypracujeme těsto, vyválíme plát a potřeme rozšlehaným bílkem nebo mlékem. Posypeme hustě strouhaným sýrem, nakrájíme na čtverečky a upečeme v rozpálené troubě Nahoru



Kolečka z Nivy

30 dkg polohrubé mouky, 12½ dkg másla, ½ skleničky mléka, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce soli. Náplň: 12½ dkg másla utřeme s 20 dkg nastrouhané Nivy

Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a rozdělíme na 4 obdélníky. Placky potřeme náplní, stočíme do rolád a do druhého dne necháme uležet v chladu. Z rolád nakrájíme tenká kolečka, na každé dáme půl mandle a upečeme. Kolačka jsou dobrá k vínu a pivu. Nahoru



Kuličky z Nivy

12 dkg strouhané Nivy, 10 dkg másla, ½ sýr Lučina

Změklé máslo a Lučinu utřeme dohladka, přidáme nastrouhaný sýr. Směs necháme ztuhnout, pak tvarujeme malé kuličky, do každé vmáčkneme lískový oříšek a obalíme ve strouhaných ořeších. Uložíme do papírových košíčků nebo napíchneme na párátko Nahoru



Rokfórové slané pečivo

50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tuku (Hera, Perla), 15 dkg strouhaného Rokfóru (Niva), 1 žloutek, 2 dl vlažného mléka, 2 dkg droždí, 1 lžíce cukru

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek a nalijeme kvásek. Přidáme změklý tuk, nastrouhaný sýr, žloutek a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vyválíme placku o tloušťce 5 mm, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. sezamovým semínkem, kmínem, mákem, ořechy. Vykrajujeme různé tvary a upečeme ve vymazném plechu v předehřáté troubě dorůžova. Nahoru



Sýrové tyčky

15 dkg hladké mouky, 10 dkg strouhaného sýra (Čedar, Ementál, Eidam, apod), 10 dkg másla, 1 vejce, 5 dkg loupaných strouhaných mandlí, špetka pepře, papriky, 1 lžíce bílého vína

Na vál dáme mouku, strouhaný sýr, mandle, koření. Do mouky nakrájíme máslo a zaděláme vejcem a vínem. Necháme 30 minut odpočinout. Pak tence vyválíme, vykrajujeme čtverečky nebo tyčky, potřeme vejcem zředěným vodou a jemně sypeme solí a nadrobno nakrájenými mandlemi. Upečeme dozlatova. Nahoru



Slané tyčky v kabátku

1 sýr Lučina, 1 lžíce jemně strouhaného křenu, plátky šunky (moravské uzené, rostbif, kladenská pečeně, anglická slanina apod.)

Sýr rozšleháme s křeneme a potřeme tence nakrájené plátky uzeniny. Navineme na dlouhé koupené slané tyčky. Můžeme převázat stonkem pažitky a naskládat do vysoké slenice. Je to rychlé a efektnivní pohoštění. Nahoru



Slané tyčky

30 dkg mouky, 12 dkg másla, 2 dkg droždí, 8 lžic mléka

Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme změklé máslo a mlékem zaděláme těsto. Ihned vyválíme na placku o tloušťce asi 4 mm, pomažeme bílkem. Posypeme solí a kmínem, rádýlkem nakrájíme na tyčky a na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Nahoru



Slané žervé kuličky v kokosu

Kokosovou moučku opražíme na teflonové pánvi dozlatova. Utřeme 2 balíčky sýra žervé se špetkou kari koření a trochou soli. Tvarujeme kuličky a obalujeme v opražené kokosové moučce (nebo drcených kukuřičných lupíncích). Ozdobným napichovátkem spojíme sýrovou kuličky, kousek ananasu, kousek šunky, bobulku hroznového vína. Nahoru



Slané tvarohové ruličky

50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tvarohu, 2 sýrové trojúhelníčky, 25 dkg tuku (Hera, máslo), 1 vejce, špetka soli, 1 prášek do pečiva

Ze všech surovin vypracujeme těsto a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý pruh a nakrájíme z něj 16 obdélníčků. Tyto stočíme do ruličky, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a na vymazném plechu upečeme dorůžova. Nahoru



Slané čajové pečivo

30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dl kysané krémové smetany, trochu soli

Ze surovin zpracujeme těsto, necháme 1 hodinu odpočinout. Potom ho rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Polovinu potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme strouhaným sýrem nebo kmínem a solí. Upečeme ve středně teplé troubě. Vychladlé slepujeme třenou Nivou nebo pikantní tvarohovou pomazánkou. Nahoru



Muchomůrky

12 natvrdo uvařených vajec, měkký sýr, jemně nastrouhaný křen nebo prolisovaný česnek, cibule, hořčice, sůl, mletý pepř, jogurt nebo majolka

Oloupaným vajíčkům opatrně seřízneme vršek a vydlabeme žloutky. Ty nastrouháme nebo pečlivě rozmačkáme a smícháme se sýrem a trochou majolky, podle chuti přidáme křen nebo česnek. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Hmotu dáme zpět do vydlabaných vajíček a posadíme hlavičku z půlky vydlabaného rajčete. Tečky uděláme s majolky nebo jogurtu, muchomůrky narovnáme na talíř a ozdobíme zelenou petrželkou. Na silvestrovském stole se hezky vyjímají. Nahoru



Slané roládky

1 balíček listového těsta, 20 dkg pikantního salámu (např. Vysočina)

Těsto vyválíme na tlouštku 5 mm a poklademe tenkými kolečky salámu. Svineme do rolády. Ostrým nožem roládu nakrájíme na kolečka o tloušťce 5 mm a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova, před pečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Nahoru



Uherská roláda

Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, másla (Rama)

Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Spojujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky. Nahoru



Ostrá sýrová roláda

Silnější plátek eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní), feferonka, kapie

Sýr nahřejeme na párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme plát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nastříkanými máslovými růžičkami apod. Nahoru



Ševcovský knajp

30 dkg měkkého salámu, 1 větší cibule, 3 okurky, 3 posekané vejce, 3 lžíce majonézy. Nálev: svaříme lžíci octa, kečupu, sójové omáčky.

Salám nakrájíme na nudličky, cibuli a okurku nadrobno, zalijeme vychladlým nálevem a v lednici necháme 2 hodiny uležet. Potom přidáme vejce a majonézu. Nahoru



Rychlé silvestrovské pohoštění

točený salám, cibule, kari koření

Na tuku zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme kari a na kostičky nakrájený salám, opepříme a podáváme jako teplé zobání. Je to levné a pikantní. Chutná k vínu i pivu, Nahoru



Pomazánka na jednohubky

1 sklenička Moravanky, 10 dkg měkkého salámu, 1 malá majonéza

Zeleninu necháme opakat a společně se salámeme pomeleme. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme podle chuti. Nahoru



Pikantní chuťovky

20 dkg tvrdého sýra (Eidam, Primátor), 10 dkg nastrouhané Nivy, 7 dkg strouhaných ořechů, 2 jablka

Nastrouhanou Nivu spojíme s oříšky a vytvarujeme kuličky. Tvrdý sýr rozkrájíme na kostičky, na kažou upravíme kousek jablka a sýrovou kuličku. Spojíme párátkem. Můžeme přizdobit kouskem petrželky nebo kapie. Nahoru



Chlebíčky s cikánskou pochoutkou

40 dkg čerstvých hub nebo žapiónů, 20 dkg paprikových lusků, 2 feferonky, 15 dkg cibule, 15 dkg rajčat, 1 palice česneku, 1 kostka Masoxu, mletý pepř, sůl

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriku a Masox. Podusíme pod pokličkou asi 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme 2 lžícemi hořčice, kečupu a sójové omáčky, osolíme a opepříme. Krajíce chleba osmažíme na oleji, potřeme česnekem a hořčicí. Poklademe plátky šunky (šunkový i jiný měkký salám) a navršíme teplou cikánskou směs. Nahoru



Rokfórová pomazánka

10 dkg Rokfóru, 10 dkg másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy

Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, másla a utřeme. Přidáme mleté ořechy. Mažeme na chlebíčky nebo jednohubky, zdobíme jádrem vlašského ořechu. Nahoru



Pomazánka z Hermelínu

Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku, 1 lžičku hořčice, malou majolku, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet. Potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína. Nahoru



Tvarohová pomazánka s česnekem

25 dkg tvarohu, 10 dkg másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl

Másla utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný česnek a osolíme. Nahoru



Pomazánka z Nivy

10 dkg Nivy, 10 dkg pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majolky

Máslo našleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat. Nahoru



Sardelová pomazánka

25 dkg másla, 1 malá majonéza, sardelová pasta, trochu hořčice

Máslo utřeme s majonézou, ochutíme sardelovou pastou a hořčicí. Podle chuti osolíme. Nahoru



Sýrový salát se žampióny

25 dkg sýra Eidam, 10 dkg šunkového salámu, 30 dkg sterilovaných žampiónů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř

Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampióny (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou. Nahoru



Ovocný salát se sýrem

Ananas (může být i kompotovaný), jablko, pomeranč, kiwi, 5 dkg lískových oříšků, 20 dkg sýra Eidam, 1 bílý jogurt

Ananas nakrájíme na kostky i oloupaný pomeranč, jablko, kiwi. Promícháme s kostičkami nakrájeného sýra a drcenými jádry. Zalijeme rozšlehaným bílým jogurtem a necháme vychladit. Nahoru



Ovocný salát s Nivou

15 dkg sýra Niva, 10 dkg sýra Hermelín, 15 dkg šunky, 1 velký pomeranč, 1 banán, 4-5 rajčat, vinné hrozny, citrónová šťáva, šlehačka

Sýr, šunku, ovoce nakrájíme na drobné kostky, rajčata na dílky, hrozny rozpůlíme. Vše dáme do větší skleněné mísy, zakapeme citrónovou šťávou. Lehce promícháme s ušlehanou neslazenou šlehačkou. Podáváme s rohlíkem, banketkou. Nahoru



Káva po indicku

2 lžíce strouhané čokolády rozpustíme v 1/8 litru smetany, přidáme cukr a trošku vanilky. Nevaříme, pouze zahřejeme. Vše dolijeme uvařenou černou kávou a horké podáváme. Nahoru



Káva žlutá s bílou

Silnější překapávanou kávu nalijeme do pohárů, na povrch střikneme šlehanou šlehačkou do věnečku a doprostřed opatrně vlijeme jednu vrchovatou lžíci vaječného koňaku. Nahoru



Káva karamelová

4 lžíce krystalového cukru podlijeme vodou a svaříme velmi opatrně na světlý karamel. Pak zalijeme vodou a rozpustíme. K tomu přidáme silnou černou kávu a šálek smetany, necháme vychladit. Nahoru



Káva mražená

Uvaříme silnou černou kávu, a když vychladne, umixujeme ji se dvěma kopečky smetanové zmrzlin, dosladíme a podáváme. Nahoru



Vaječný rumový likér

3 litry mléka, 8 vanilkových cukrů, 6 lžic moučkového cukru, 5 žloutků, 1 ½ dl rumu

Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Osladíme cukrem, vlijeme rum a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahví, necháme vychladit. Nahoru



Vaječný koňak z „Ledovek“

3 sáčky bonbonů „Ledovky“, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti

V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit. Nahoru



Silvestrovký kávový punč

¼ litru silné černé kávy, 2 lžičky cukru, hvězdička badyánu, kousek celé skořice, pomerančová kůra, 1 dl brandy

Do uvařené kávy dáme cukr, koření a pomerančovou kůru. Zahřejeme k bodu varu a krátce povaříme. Vyjmeme koření, dolijeme alkoholem a rozdělíme do sklenic. Nahoru



Ananas v ginu

15 dkg čersvého ananasu, 20 dkg pískového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, ½ litru ginu nebo borovičky

Na kostičky nakrájený ananas zasypeme cukrem a zalijeme 3 dl vody. Povaříme 10 minut, prochladlé promícháme s citrónovou šťávou a alkoholem. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a uložíme v chladu a temnu. Ananas je výborny na použití do vánoční nebo silvestrovské bowle. Nahoru



Vánoční punč z bílého vína

1 litr bílého vína, 25 dkg cukru, šťáva z 1 citrónu, kousek celé skořice, 3-4 hřebíčky, 1 dl šumivého vína

Do vína přidáme cukr a necháme svařit. Když se začne tvořit pěna, přidáme kousky umyté citrónové kůry, skořici, hřebíčky a necháem vřít. Přecedíme, přilijeme šumivé víno. Podáváme s plátky citrónu. Nahoru



Citrusové překvapení

1 ¾ litru bílého vína, 2 dl vodky, 75 dkg krystalového cukru, 2 pomeranče, 2 citróny

Do vína nasypeme cukr, na kolečka nakrájené dobře omyté citróny a pomeranče a necháme 4 dny vylouhovat. Pak přecedíme přes plátýnko, dolijeme vodkou a necháme vychladit.

Nahoru






[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace
© 2001-2006