Slepičí maso

Slepice na smetaně
Slepice s petrželovou omáčkou
Zadělávaná slepice


Slepice na smetaně

4 porce slepice, 20 g slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 200 g rajčat, 200 g paprik, lžička sladké papriky, 2 dl smetany, vývar z drůbků, sůl, cibule

Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme mletou papriku, vložíme zpět porce slepice, podlijeme trochou vývaru a dusíme téměř doměkka. Přidáme na dílky nakrájená rajčata a na proužky nakrájené papriky a dodusíme. Nakonec zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou, omáčku osolíme a dobře povaříme. Podáváme s těstovinami. Nahoru



Slepice s petrželovou omáčkou

1 slepice (asi 1 kg), 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100 g másla, 80 g hladké mouky, 3 zrnka pepře, nového koření a badyánu, sůl, čerstvá petrželka
Knedlíčky: 100 g strouhanky, 1,5 dl slepičího vývaru, hrubá mouka, 1 vejce, 1 lžička másla, muškátový oříšek, sůl

Očištěnou slepici dáme vařit s kořením, kořenovou zeleninou, cibulí a solí doměkka. Zvlášť připravíme omáčku z máslové jíšky, kterou zalijeme částí vývaru, ochutíme, prošleháme a vsypeme do ní nakrájenou petrželku. Strouhanku namočíme do vývaru, ochutíme solí, muškátovým květem a spojíme vejcem. Dle potřeby dohustíme hrubou moukou, tvoříme knedlíčky velikosti většího ořechu. Vaříme 5-7 minut ve větším množství vody. Uvařené knedlíčky zvlášť a porcovanou slepici vložíme do hotové omáčky. Nahoru



Zadělávaná slepice

slepice, sůl, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, 1 malý květák, 1 cibule, muškátový květ, petrželka

Očištěnou slepici rozdělíme na porce, osolíme, podlijeme vřelou vodou a dusíme. Přidáme celou cibuli a koření. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem ze slepice, dobře povaříme, zalijeme smetanou, okořeníme, vložíme slepici a necháme přejít varem. Omáčku můžeme zjemnit kouskem másla. Květák rozebraný na růžičky uvaříme ve slané vodě a okapaný vložíme do hotového pokrmu. Podáváme s houskovým knedlíkem, noky nebo rýží. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na maso



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004