Smažíme

Trhanec
Mrkvanečky
Lívance
Lívance s oves.vločkami
Lívance s masovou náplní
Dobré lívanečky
Lívanečky z jogurtu
Jablkové pohankové lívanečky
Jemné palačinky I.
Jemné palačinky II.
Palačinky s jablky
Mixované palačinky
Palačinky se zmrzlinou
Tvarohové pal. s čokol.
Palačinky s masovou náplní
Omeleta s ovocem
Omelety s hráškem a pažitkou
Omelety s květákovou náplní
Smažené pečivo
Rychlé pečivo


Trhanec

1/2 l mléka, 4 vejce, 200 g dětské krupice, 2 lžíce cukru, 50 g rozinek, 40 g másla, špetka soli a citrónové kůry, skořicový cukr

V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, žloutky a přidáme citrónovou kůru. Zvlášť vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta s vypranými rozinkami. Pečeme na pánvi s máslem a jedné straně, vidličkou roztrháme a dopečeme do křupava z druhé strany. Na talíři polijeme borůvkovým sirupem nebo likérem a posypeme skořicovým cukrem. Nahoru



Mrkvanečky

1 vejce, 100 ml mléka, hladká mouka, 1 lžička cukru (nemusí být), 1 jablko, 1 mrkev

Připravíme těstíčko jako na lívanečky (jen o trošku hustší) a přidáme nastrouhané jablko a mrkev. Pečeme malé lívance, obalujeme je v cukru se skořicí. Při podávání můžeme nastříknout šlehačku. Nahoru



Lívance

2 vejce, špetka soli, 30 g cukru moučka, 500 ml mléka, 15 g droždí, 300 g hladké mouky, 100 g másla

Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky, lžíci mléka a necháme kynout. Pak přidáme vejce, sůl, rozmícháme a přidáme střídavě mouku, mléko, aby se neutvořily žmolky. Těsto necháme vykynout, až nabude dvojnásobný objem. Důlky lívanečníku vždy promastíme a lijeme do nich naběračkou těsto. Opékáme po obou stranách dorůžova. Pečené mažeme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a kropíme smetanou. Mohou se také sypat skořicí smíchanou s cukrem. Nahoru



Lívance s ovesnými vločkami

350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli, 2 žloutky, asi 6 dl mléka, 50 g ovesných vloček, tuk

V míse rozetřeme droždí s cukrem, lžíci mouky a trochou vlažného mléka. Vločky zalijeme šálkem mléka. K vykynutému kvásku přidáme sůl, žloutky a střídavě s prosátou moukou a vlažným mlékem připravíme zahoustlé těsto. Po vykynutí do něj promícháme namočené vločky. Těsto lijeme na vymaštěný lívanečník a upečeme lívance. Potíráme je buď povidly a sypeme strouhaným tvarohem nebo jen sypeme skořicovým cukrem. Nahoru



Lívance s masovou náplní

1 litr mléka, 4 vejce, 40 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 400 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, česnek, smetana, 4 lžíce křenexu, olej na pečení a sůl

1 litr mléka, 4 vejce, 40 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 400 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, česnek, smetana, 4 lžíce křenexu, olej na pečení a sůl Ve vlažném mléce rozšleháme droždí, zasypeme moukou se solí a nakonec přidáme vejce. Necháme nakynout a v rozpáleném lívanečníku s olejem pečeme. Po otočení dopečeme lívaneček i z druhé strany. Doprostřed upravíme lžičkou náplně z mletého uzeného masa s cibulí a česnekem, ochutíme smetanou s křenexem. Podáváme s dušeným špenátem, ozdobíme plátky mladé cibulky. Porce pro 4 osoby. Nahoru



Dobré lívanečky

100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1/4 l mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli

Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogurtem. Nahoru



Lívanečky z jogurtu

400 g kelímek bílého jogurtu, 3/4 kelímku od jogurtu hrubé mouky, 2 menší vejce, trochu mléka,lžička prášku do pečiva,špetka soli, olej, džem, popř. šlehačka nebo strouhaný tvaroh

Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem a ozdobíme šlehačkou, příp. posypeme strouhaným tvarohem. (Příp. lze lívanečky jen obalit v cukru se skořicí). Nahoru



Jablkové pohankové lívanečky

500 g pohankové mouky (i grahamové), 3 dl sodové vody, 3 jablka, 3 vejce, olej na pečení, med, smetana ke šlehání

Z mouky, vody a vajec ušleháme těsto, doplníme hrubě strouhanými jablky a pečeme v lívanečníku nebo na pánvi jako omeletky. Teplé podáváme zdobené šlehačkou a medem. Porce pro 4 osoby. Nahoru



Jemné palačinky I.

2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, špetka soli, rostlinný olej na smažení

Do hrnku dáme prosátou mouku, osolíme a za stálého míchání přiléváme mléko s rozkvedlanými žloutky, až vznikne nepříliš husté jemné těsto. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Ohřátou omeletní pánev vymažeme olejem, těsto naléváme naběračkou po menších dávkách. Opečeme po obou stranách a podle chuti naplníme. Nahoru



Jemné palačinky II.

300 g polohrubé mouky, 60 ml mléka, špetka soli, 3 vejce, 70 g oleje nebo rostlinného tuku na pečení, 10 g vanilkového cukru, 50 g moučkového cukru, 70 ml ovocné šťávy, 300 g jablk, 300 g pomerančů, 200 g hrušek, 40 g čokolády na vaření, 150 ml smetany na šlehání, kandované ovoce na ozdobení

Vejce rozšleháme v mléce, přidáme špetku soli a vanilkový cukr a ze stálého míchání přisypeme prosetou mouku. Čtvrtinu hotového těstíčku nalijeme v tenké vrstvě na rozpálenou pánev s trochou tuku a upečeme po obou stranách dorůžova. Stejně upečeme i tři zbývající palačinky. Ty pak ještě horké rozpůlíme a přeložíme tak, aby tvořily trojúhelníky. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Z části pomeranče vymačkáme šťávu. Na náplň pak necháme v pánvi zkaramelizovat cukr, zakapeme jej šťávou z pomerančů a přidáme kousky nakrájeného ovoce. Vše společně prohřejeme. Palačinky naplníme, na talíři přelijeme ovocnou šťávou a rozehřátou čokoládou na vaření. Dozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem. Doba přípravy 40 minut, 4 porce Nahoru



Palačinky s jablky

1/2 l mléka, 280 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, cukr vanilka, skořice, citron, 500 g jablek, rostlinný olej na smažení

Umícháme hladké, trochu hustší těsto na palačinky. Vmícháme vanilkový cukr a na nudličky nastrouhaná, oloupaná jablka posypaná skořicí. Pečeme silnější palačinky a hotové pokapeme citrónovou šťávou. Nahoru



Mixované palačinky

3/4 l mléka, 150 g celozrnných ovesných vloček, 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce medu, 9 lžic hladké mouky, tuk na smažení

Ovesné vločky umixujeme s mlékem, přidáme ostatní přísady, opět promixujeme. Těsto necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi smažíme slabé palačinky, plníme zavařeninou a tvarohem nebo rozmačkaným oslazeným ovocem a poléváme jogurtem. Nahoru



Palačinky se zmrzlinou

2 palačinky, nutella, nahrubo posekané opražené lískové oříšky, 2 kopečky zmrzliny, šlehačka, čokoláda, plátky nektarinky, kandovaná třešeň a lístek máty na ozdobu

Hotové palačinky potřeme nutellou a posypeme lískovými jádry. Zabalené palačinky dáme na talířek, doplníme zmrzlinou, plátky nektarinky, šlehačkou a čokoládou, nakonec ozdobíme kandovanou třešní a mátou. Nahoru



Tvarohové palačinky s čokoládou

1 l mléka, 400 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, olej na pečení. Na náplň: 500 g netučného tvarohu, sáček vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mléka, lžička sušené citrónové kůry. Na ozdobení: 100 g čokolády na vaření, 2 mandarinky, lžíce strouhaného kokosu

Do mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, podle chuti přisladíme moučkovým cukrem (někdy bývá tvaroh kyselejší, a proto je třeba přidat více cukru), mléko, citrónovou kůru a utřeme vařečkou nebo našleháme elektrickými metlami dohladka. V hrnku rozkvedláme mléko, vejce, sůl a potom za stálého míchání přisypáváme mouku, až vznikne řídké těsto. Pánev zahřejeme, vymastíme a nalijeme na ni trochu těsta, palačinky mají být tenké jako papír. Pečeme po obou stranách dozlatova a hotové palačinky udržujeme teplé. Čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme do hrnku, přidáme lžíci vody a ve vodní lázni rozpustíme. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček s ustřihnutým růžkem. Na okraj každé palačinky nastříkáme trochu tvarohu, stočíme je, polijeme čokoládou, posypeme kokosem a ozdobíme mandarinkou. Nahoru



Palačinky s masovou náplní

220 g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 l mléka, sůl, olej. Náplň: 400-500 g drůbežího masa, 50 g anglické slaniny, 50-100 g sterilovaných žampionů, 50 g sekaných vlašských ořechů, 2 cibule, grilovací koření, kečup. Na ozdobu: 150 g strouhaného sýra, 8 kompotovaných hrušek, 8 lžic jeřabinového kompotu, petrželka

Z přísad na palačinky umícháme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout (můžeme také použít hotovou směs v prášku). Na větší pánvi upečeme na oleji 8 palačinek. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme drobné kostičky masa a zprudka restujeme doměkka. Přidáme jemně pokrájenou slaninu, plátky žampionů a ořechy. Okořeníme podle chuti a ještě chvíli restujeme. Palačinky naplníme směsí, stočíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme strouhaným sýrem a v rozehřáté troubě asi 10 minut zapékáme. Na talíři zdobíme hruškami, jeřabinkami, petrželkou a ozdobíme kečupem. Nahoru



Omeleta s ovocem

2 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce meruňkového džemu, meruňky, maliny, šlehačka, vaječný likér

Vyšleháme celá vejce s cukrem do hustě pěny, zasypeme moukou a pomocí stěrky dáme toto rychlé piškotové těsto na plech s pečícím papírem. Pečeme v horké troubě asi 8 minut do zlatova. Sloupneme papír, potřeme na polovině džemem a částí ovoce, opatrně přehneme, polijeme likérem, ozdobíme šlehačkou, ovocem a ihned podáváme. Porce pro 4 osoby. Nahoru



Omelety s hráškem a pažitkou

100 g rostlinného másla, 2 lžíce mladých kopřiv, 100 g mraženého zeleného hrášku, 1 lžíce pažitky, 12 vajec, sůl. Na ozdobu: cibulku s natí, řeřichu, hlávkových salát, ředkvičky

Na pánev dáme rozehřát 30 g másla a na něm restujeme mražený zelený hrášek - a to tak dlouho, dokud se nerozmrazí a voda nevypaří, tedy zhruba 2 minut. Mladé kopřivy opereme v teplé vodě a rozsekáme. Také pažitku omyjeme, necháme okapat a pokrájíme najemno. Vejce dobře rozšleháme se solí a pak do nich postupně vmícháme kopřivy s pažitkou. Na pánvi rozpálíme čtvrtinu ze zbylého másla, na něj vsypeme čtvrtinu orestovaného hrášku a zalijeme čtvrtinou vaječné směsi. Pokud máme druhou pánve, můžeme současně péci další omelety. Pečeme je zvolna, přibližně 3 minuty po jedné straně a 4 minuty po druhé straně. Řeřichu nasekáme, cibulku i s natí a ředkvičky omyjeme a nakrájíme na proužky. Salát opereme. Přidáme na talíř k horkým omeletám. Podáváme jako předkrm nebo rychlou jarní večeři se zeleninovým salátem. Omelety můžeme ještě na vrch posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Klasickou zálivku na zeleninový salát zpestříme prolisovaným českem a trochou hořčice. Nahoru



Omelety s květákovou náplní

8 vajec, 1/4 litru smetany, 50 g sýra Ementál, 1 menší květák, 1 cibule, 4 lžíce obilných klíčků, 6 lžic oleje, pepř, petrželová nať, sůl

Nejprve připravíme náplň - květák uvaříme do měkka ve slané vodě a posekáme na drobno. Osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme květák a ochutíme pepřem. V míse šleháme smetanu se žloutky, přisypeme klíčky se strouhaným sýrem a vmícháme pevný sníh z bílků. Připravené těstíčko lijeme na pánev s horkým tukem, částečně necháme na nepříliš rozehřátém ohni srazit, rozdělíme náplň, přehneme v polovině a dopečeme zvolna, nejlépe v troubě. Porce pro 4 osoby. Nahoru



Smažené pečivo

350 g polohrubé mouky, 80 g másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 dl bílého vína, 3 lžíce smetany, 1 lžíce cukru, špetka soli, 3 žloutky, olej na smažení, moučkový cukr na posypání, vanilkový cukr

Do prosáté mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme cukr, citróonovou šťávu, špetku soli a smetanu, podle potřeby zalijeme vínem a zaděláme tužší těsto. Necháme asi 2 hodiny rozležet. Poté těsto rozválíme na slabý plát (asi 2 mm), nakrájíme na obdélníky nebo kosočtverce a v rozehřátém oleji smažíme dorůžova. Pečivo sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. Nahoru



Rychlé smažené pečivo

250 g polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, 100 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, olej na smažení

Všechny přísady smícháme v misce. Lžící vykrajujeme větší noky a ihned dáváme do rozpáleného tuku smažit. Během smažení otáčíme. Hotové necháme na ubrousku okapat a sypeme cukrem. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004