Sója

Sója na slanině
Sója s houbami a rýží
Sójové karbanátky
Dušené se sój. masem
Řízky tofu


Sója na slanině

250 g sóji, 100 g slaniny, 1 cibule, sůl, pepř, citr. šťáva

Sóju přebereme, propláchneme, namočíme a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme, dozlatova na ni osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou a scezenou sóju, osolíme, opepříme, nepatrně přikyselíme citrónovou šťávou a společně prohřejeme. Podáváme s chlebem a zeleninovým salátem. Nahoru



Sója s houbami a rýží

100 g sóji, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 100 g hub, lžíce másla, petrželová nať, sůl, lžíce oleje, 100 g rýže, sójová omáčka

Přebranou, propranou a namočenou sóju uvaříme s jednou cibulí, česnekem a bobkovým listem doměkka. Scedíme a přísady odstraníme. Mezitím na másle podusíme očištěné a na plátky pokrájené houby, přidáme sůl a jemně nasekanou petrželku. Zvlášť v kastrolku na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme přebranou a propláchnutou rýži a přelijeme ji dvojnásobným množstvím vody, do ní přidáme kávovou lžičku sójové omáčky. Lehce vmícháme uvařenou a scezenou sóju a podušené houby, osolíme a společně podusíme, dokud se všechna voda neodpaří. Podáváme se zeleninovým salátem. Nahoru



Sójové karbanátky

150 g sóji, 2 housky, hrnek mléka, 3 vejce, 30 g slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, tuk na smažení

Přebranou, propláchnutou a namočenou sóju, uvaříme doměkka a scedíme. Smícháme ji s vymačkanými, v mléce namočenými houskami a společně umeleme. Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a dozlatova na ní osmažíme jemně nasekanou cibuli a česnek. Spolu se dvěma rozmíchanými vejci je přidáme k rozemleté hmotě, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše dobře promícháme. Děláme malé karbanátky, které obalujeme v rozšlehaném vejci, potom ve strouhance a po obou stranách usmažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem. Nahoru



Dušené maso se sójovým masem

3 plátky vykostěných kotlet, olej, sůl, 1 velká cibule, 1 balíček sójových plátků, 1 masoxová kostka

Cibuli oloupeme, nasekáme a dáme osmažit do rozehřátého oleje ve velkém kastrolu. Maso omyjeme, nakrájíme na malé kousíčky, osolíme a vložíme na cibulku. Za stálého míchání opékáme asi 15 minut a potom podlijeme větším množstvím vody. Přidáme balíček sójového masa v plátcích, jednu kostku masového nebo zeleninového bujónu a dusíme nejméně jednu hodinu. Když se většina vody vyvaří a maso i sójové maso jsou měkké, podáváme s rýži a salátem. Nahoru



Řízky tofu

2 balíčky sójového sýra tofu, 150 g gothajského salámu, 3 stroužky česneku, 3 vejce, polohrubá mouk, strouhanka, sůl, olej na smažení

Sójový sýr tofu nakrájíme na plátky silné asi 7-8 mm. Potřeme je po obou stranách prolisovaným česnekem a každý dílek vložíme do tenkých plátků salámu. Obalíme v klasickém trojobalu. V rozpáleném oleji usmažíme dozlatova a podáváme s bramborovou kaší nebo s bramborovými hranolky a zeleninovým salátem. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004