Tvaroh

Knedlíčky a knedlíky
Halušky se sýrem a tvarohem
Zapékané palačinky s bramborami
Strapačky s tvarohem
Slovenské "vareníky" s tvarohem
Bramborové opečenky s tvarohem
Korutanské plněné tvarohové knedlíky
Nudlový nákyp s tvarohem
Smažená vejce - italská specialita
Šunkové taštičky
Staročeská bramborová pochoutka
Tvarohový nákyp
Tvarohové knedlíky s jablky


Tvarohové knedlíčky a knedlíky

250 g měkkého tvarohu, 1 celé vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce krupice

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a formujeme knedlíčky velké asi jako vlašský ořech, vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme asi 3-4 minuty, než knedlíčky vyplavou na povrch. Z těsta můžeme utvořit také placičku, na niž položíme jakékoliv ovoce, třeba půlené meruňky nebo borůvky. Plněné tvarohové knedlíky se vaří o něco déle než prázdné. Ať už prázdné tvorové knedlíčky nebo knedlíky s ovocem, obojí posypeme cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme je posypat také nastrouhanou čokoládou, opraženou strouhankou, kakaem, mletým mákem, perníkem, mletými ořechy nebo tvarohem na strouhání Je to jídlo sice poněkud kaloričtější, ale rychlé, zdravé a biologicky hodnotné. Nahoru



Halušky se sýrem a tvarohem

1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnku vody, 2 celá vejce, sůl, 100 g tvrdého sýra, 200 g tvarohu, 100 g anglické slaniny, 1 malá cibule

Z mouky, vody a vajec zaděláme těstíčko. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu a přes síto na halušky těsto protlačíme do vroucí vody. Krátce povaříme, scedíme a halušky propláchneme vřelou vodou. Mezitím rozškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujeme jemně nakrájenou cibulku. Horské halušky posypeme nastrouhaným sýrem, rozdrobeným tvarohem a polijeme rozškvařenou slaninou s cibulkou. Nahoru



Zapékané palačinky s bramborami a tvarohem

500 ml mléka, sůl, 2 vejce, 220 g hladké mouky, tuk na pečení, 50 g másla na polití, 100 ml mléka

Z mléka, soli, vajec a mouky připravíme palačinkové těsto, které necháme chvíli odpočinou. Pánev rozehřejeme, nalijeme slabou vrstvu oleje, rozetřeme na ni část těsta a upečeme z obou stran. Ve slupce uvařené a oloupané brambory pokrájíme na malé kostky a opražíme na másle. Tvaroh prolisujeme a rozmícháme se solí a vejcem. Zapékací misku vymastíme a vysypeme strouhankou a střídavě do ní vložíme palačinku, brambory, tvaroh a trochu polijeme máslem a postup opakujeme. Nahoru dáme palačinku, nožem propícháme až na dno mísy, pokropíme zbytkem másla a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Vložíme do dobře vyhřáté trouby a pomalu upečeme. Podáváme horské s ovocným kompotem. Nahoru



Strapačky s tvarohem

1 kg očištěných brambor, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 300 g prolisovaného tvarohu, 1 cibule, 250 g anglické slaniny

Očištěné syrové brambory najemno nastrouháme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme těsto. Do velkého hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Z těsta odkrajujeme nožem nebo lžičkou malé halušky a házíme je do vařící vody. Když vyplavou na povrch, hned je vybereme dírkovanou lžící a polijeme částí rozškvařené slaniny a osmaženou cibulkou. Urovnáme na talíře, posypeme rozdrobeným tvarohem a na povrchu znovu polijeme osmaženou cibulkou a na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou Nahoru



Slovenské "vareníky" s tvarohem

250 g hrubé mouky, 50 ml mléka, 200 ml smetany, 2 vejce, sůl, 10 g cukru Nádivka: 600 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 vejce, 20 g másla, sůl

Z mouky, mléka, smetany, vajec, soli a cukru připravíme nudlové těsto, které necháme asi 30 minut odležet. K rozmačkanému tvarohu přidáme cukr, celé vejce, máslo trochu soli a všechno důkladně promícháme. Odležené nudlové těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka, na které klademe kopečky tvarohové nádivky. Okraje pevně stiskneme a vaříme asi 8 minut pomalým varem v mírně osolené vodě. Hotové "vareník" vyndáváme děrovanou naběračkou, necháme dobře odkapat, vložíme do nádoby s rozpuštěným máslem a velice lehce promícháme. Podáváme horské s kopečkem husté kyselé smetany, kterou máme zvlášť v omáčníku. Nahoru



Bramborové opečenky s tvarohem

5 větších vařených brambor, 150 g tvarohu, 150 g hrubé mouky, 150 g krupičky, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, tuk

Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme a na válu vypracujeme s přidáním tvarohu, mouku, krupičky, vejce žloutku a špetky soli těsto Uděláme váleček, z něj nakrájíme placičky, které usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem. Nahoru



Korutanské plněné tvarohové knedlíky

400 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl., Náplň: 500g tvarohu, 100 ml smetany, 2 vejce, špetka soli, petrželka nebo pažitka

Z mouky, soli vejce a 8 lžic vody zpracujeme těsto. Těsto dobře rozválíme, rozkrájíme rádýlkem a na každý dílek dáme kopeček tvarohové náplně. Knedlíčky uzavřeme, ve vroucí osolené vodě je uvaříme, necháme okapat a na talířích omastíme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou. Příprava náplně: Tvaroh, smetanu, vejce, koření a sůl dobře promícháme. Nahoru



Nudlový nákyp s tvarohem

40 g másla, 1 vejce, 100 ml mléka, 400 g měkkého tvarohu, 250 g těstovin, 100 g pískového cukru, sůl, nastrouhaná citr. kůra

Široké nudle nebo jiné vhodné těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, propláchneme, necháme okapat a promastíme čtvrtinou dávky másla. Do rozmačkaného tvarohu vmísíme vejce, cukr, citr. kůru, mléko a vše dobře promícháme. Do vymaštěného pekáčku dáme polovinu nudlí, stejnoměrně je urovnáme, přes ně rozetřeme vrstvu tvarohu, přikryjeme druhou polovinou nudlí , na povrchu ještě poklademe vločkami másla a zapečeme v mírně vyhřáté troubě. Nahoru



Smažená vejce s tvarohem - italská specialita

4 vejce, 200 g tvrdého tvarohu, 40 g másla, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, rajče, zelená petrželka, olej na smažení, vegetka

Tvaroh rozkrojíme a utvoříme 4 dostatečně velké plátky, na které později položíme vejce. Plátky tvarohu opečeme po obou stranách na másle a dáme na teplou mísu. Usmažíme volská oka, osolíme, poprášíme vegetou, posypeme nastrouhaným parmazánem a položíme na připravené tvarohové plátky, které ozdobíme rajčetem, snítkou petrželové natě nebolistem hlávkového salátu. Nahoru



Šunkové taštičky

150 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 150 g tvarohu, sůl, mouka na vál, 1 vejce Náplň: 100 g tvrdého sýra, 100 g šunky nebo šunkového salámu

Na vál nasypeme mouku, rozsekáme tuk, přidáme tvaroh a na špičku nože soli. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme z něho plát, který jako u listového těsta třikrát přeložíme. Pak těsto znovu rozválíme na 3-4mm tloušťku a vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček naplníme nastrouhaným sýrem a nadrobno nakrájenou šunkou nebo salámem. Prázdná kolečka pak přiložíme, okraje pevně stiskneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme a podáváme pokud možno teplé. Nahoru



Staročeská bramborová pochoutka

750 g brambor, 100 g tvarohu, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, 100 g sádla, 2 cibule

Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme tvaroh, vejce a sůl, těsto dobře promícháme a zahustíme moukou. Z těsta udělané knedlíčky vhazujeme do vařící vody a vařečkou promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 10 minut. Uvařené knedlíčky polijeme sádlem a posypeme na sádle osmaženou nasekanou cibulkou. Chutnou přílohou je dušený špenát, případně zadělávaný hrášek nebo vazolky. Nahoru



Tvarohový nákyp

1 veka, 500 g tvarohu, 50 g másla, 100 g cukru, citrónová kůra, 1/5 balíčku rozinek, 500 ml mléka, 3 vejce

Tvaroh utřeme s cukrem, máslem a se žloutky, ochutíme citrónovou kůrou a přidáme rozinky. Plátky veky vkládáme do vymazaného pekáče, na ně rozetřeme vrstvu tvarohu s rozinkami a opět poklademe plátky veky. Nakonec zalijeme mlékem, do kterého jsme rozšlehali bílky. Až se mléko vsákne, zapečeme v troubě. Podáváme s kompotem nebo se salátem z čerstvého ovoce. Nahoru



Tvarohové knedlíky s jablky

500 g tvarohu, 2 vejce, 70 g krupice, 2 jablka, sůl, cukr, 70 g hrubé mouky

Tvaroh utřeme s vejci a se solí, vmícháme mouku, krupici a oloupaná n a hrubé nudličky nastrouhaná jablka. Tvoříme malé kulaté knedlíčky, které vkládáme do vřící vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme polité rozpuštěným máslem a pocukrované, nebo sypeme mákem. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004