Vánoční recepty

chlebíčky

Ovocný chlebíček v čokoládě
Ovocný chlebíček
Biskupský tvarohový chlebíček
Čokoládový srnčí hřbet


Ovocný chlebíček v čokoládě

35 dkg hladké mouky, 36 dkg moučkového cukru, 35 dkg rozpuštěného tuku, 6 vajec, 12 lžic teplé vody, 45 dkg náplně (kandované ovoce, vlašské ořechy v kouskách, rozinky), 2 prášky do pečiva, citrónová kůra

Šleháme celá vejce s cukrem, vodou a citrónovou kůrou. Vmícháme prášky do pečiva, rozpuštěný tuk, ořechy, kandované ovoce, rozinky. Promícháme a přisypáváme prosetou moukou. Dobře promíchané těsto plníme do větší vymazané a moukou vysypané hranaté chlebíčkové formy nebo do 2 forem biskupských chlebíčků. Pečeme velmi pomalu ve středně vyhřáté troubě. Upečený necháme ve formě vychladnout, pak opatrně vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Nahoru



Ovocný chlebíček

12 dkg polohrubé mouky, 12 dkg krupicového cukru, 4 bílky, 2 lžíce studené vody, 6 dkg másla, 10 dkg kandovaného ovoce

Z bílků a vody ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr, mouku, nadrobno posekané kandované ovoce a prochladlé rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna upečeme. Zdobíme čokoládovou polevou Nahoru



Biskupský tvarohový chlebíček

25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 4 vejce, 15 dkg tvarohu, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce rozinek, 4 lžíce čokoládové drtě (i Granka), 4 lžíce sekaných nebo mletých oříšků, 4 lžíce kandovaného ovoce

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, mouku prosetou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků, ořechy, kandované ovoce, rozinky, čokoládovou drť. Těsto dáme do dobře vymazané a moukou vysypané formy, povrch uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30-45 minut, necháme ve formě vychladnout. Vyklopíme, můžeme polít polevou nebo jen pocukrujeme. Nahoru



Čokoládový srnčí hřbet

7 dkg jemně proseté strouhanky, 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 10 dkg strouhané čokolády na vaření, 6 vajec, 14 dkg strouhaných ořechů (mandlí), na špetku nože mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, 2 lžíce rumu

Máslo, žloutky, cukr, utřeme do pěny, přidáme strouhanou čokoládu, koření, citrónovou kůru. Strouhanku navlhčíme rumem a vmícháme do směsi. Lehce zapracujeme ušlehaný sníh z bílků. Těsto dáme do silně vymazané a moukou vysypané formy srnčího hřbetu a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý srnčí hřbet vyklopíme, žlábek vyplníme rybízovou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004