Vánoční recepty

cukroví pro diabetiky

Oříškové rohlíčky
Mandlové mušle
Rohlíčky s kokose
Ořechová srdíčka
Mandlová srdíčka s ořechovou náplní
Linecká očka
Kakaové řezy s ořechy


Oříškové rohlíčky

200 g hladké mouky, 125 g tuku, 50 g sorbitu, 1 vejce, 100 g nastrouhaných oříšků, 50 g sorbitu na posypání

Mouku prosejeme. Změklý tuk utřeme se sorbitem, přidáme vejce a našleháme. Promícháme s ořechy. Postupně přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu hodinu odležet. Pak je nakrájíme na 30 kousků, ze kterých vyválíme rohlíčky, přendáme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Ještě teplé rohlíčky posypeme přes cedníček sorbitem. Doba odležení je zhruba 14 dnů. (1 rohlíček: S=3, T=4) Nahoru



Mandlové mušle

200 g hladké mouky, na špičku kulatého nože sody, 125 g tuku, 50 g sorbitu, 1 vejce, 100 g nastrouhaných mandlí, 20 g sorbitu a 20 g kakaa na posypání, 25 formiček mušlí

Mouku se sodou prosejeme. Změklý tuk utřeme se sorbite a skořicí, přidáme vejce, našleháme a promícháme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Po odležení je rozdělíme na stejné kousky, které vtlačíme do formiček, urovnáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Ještě teplé pečivo vyklepneme z formiček a po vychladnutí je uložíme v chladu. Před podáváním je přes cedníček posypeme sorbitem s kakaem. Doba odležení je 2-3 týdny. (1 mušle: S=3, T=3,5) Nahoru



Rohlíčky s kokosem

150g hladké mouky, 75g másla, 75g strouhaného kokosu, umělé sladidlo podle chuti, 1 vejce, 1 žloutek, několik kapek vanilkové esence, hladká mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu

Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, kokos, ve vodě rozpuštěné umělé sladidlo,vejce, žloutek a vanilkovou esenci. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto, které necháme 3-4 hodiny odpočinout. Poté je vyválíme na silnější válec, ze kterého krájíme malé dílky a tvoříme rohlíčky. Rohlíčky dáváme na tukem vymazaný plech, vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dorůžova. Nahoru



Ořechová srdíčka

250g polohrubé mouky, půlka kypřícího prášku do pečiva, 150g ořechů, 80-100 g sorbitu, 50g másla, 2 vejce, 1-2 lžíce smetany, tuk na vymazání plechu, 1-2 žloutky a 1 lžíce mléka na potření těsta, drcené ořechy na ozdobu

Na vál dáme mouku, přidáme prášek do pečiva, strouhaná ořechová jádra, sorbit, změklé máslo, vejce a dle potřeby smetanu. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme asi 2 hodiny uležet. Poté těsto vyválíme na plát asi 2-3 mm silný a vykrajujeme z něj srdíčka, která klademe na lehce tukem vymazaný plech. Srdíčka zlehka potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem a posypeme drcenými ořechy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Nahoru



Mandlová srdíčka s ořechovou náplní

120g tuku, 50g sorbitu, 200g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, tuk na plech, dia marmeláda, vejce na potření, půlky spařených a oloupaných mandlí. Náplň: 100g strouhaných ořechů, asi 3 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka, 5 tabletek sladidla, 30g dia čokolády

Těsto rozválíme a vykrájíme z něj srdíčka, přendáme je na tukem vymazaný plech, polovinu srdíček potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stup. Upečeme, potom je spojujeme ořechovou náplní( nebo marmeládou). Pečivo necháme v chladu odležet. Náplň - Ořechy prohřejeme, přelijeme teplým mlékem, ve kterém jsme rozpustili sladidlo a promícháme se strouhanou čokoládou. Je-li třeba přidáme ještě trochu mléka. Nahoru



Linecká očka

450g polohrubé mouky, 150g másla, 2 vejce, 100g sorbitu, 3/4 kypřícího prášku do pečiva, 4-5 lžic mléka, hladká mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, dia marmeláda na promazání

Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sorbit a prášek do pečiva. Dle potřeby přidáme mléko a vše propracujeme ve středně husté těsto, které necháme několik hodin odpočinout. Poté těsto vyválíme na plát silný asi 2-3 mm a tvořítkem vykrajujeme středně velká kolečka. Do jedné poloviny koleček vykrojíme tvořítkem ještě malé kulaté středy (očka). Pečeme na tukem vymazaném plechu dozlatova. Vychladlá kolečka slepujeme dia marmeládou tak, že v horním dílku je vykrojené očko. Nahoru



Kakaové řezy s ořechy

400 g hladké mouky, 25 g tuku, 100 g sorbitu, 30 g kakaa, 2 vejce, dia marmeláda, 30 g rozsekaných ořechů

Mouku prosejeme. Změklý tuk utřeme se sorbitem prosetým s kakaem. Přidáme větší část rozšlehaného vejce a ořechy. Postupně přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Po odležení těsto rozdělíme na dva díly: jeden rozválíme na plát, kterým vyložíme malých plech. Těsto potřeme marmeládou a přikryjeme plátem z druhé části těsta. Pak plát potřeme zbylým vejcem a posypeme ořechy. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Ještě teplé pečivo nakrájíme na 48 kousků které po vychladnutí uložíme na chladné místo a necháme 2-3 odležet. (1 kousek: S=8, T=6) Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004