Vánoční recepty

cukroví do formiček

Oříškové pracinky
Mramorové pracky
Rychlé ořechové tlapky
Ořechové cukroví s Tatrankami
Kořeněné bombičky
Škvarkové pracny
Kaštánky
Rakvičky
Rakvičky se šlehačkou
Kokosové košíčky
Citrónové cukroví


Oříškové pracinky

25 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla, 25 dkg mletých oříšků

Ze všech surovin vypracujeme těsto a kousky vkládáme do firmiček a upečeme. Kdo má rád sladké, může po částečném vychladnutí obalit v moučkovém cukru s vanilkou. Nahoru



Mramorové pracky

40 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 30 dkg 100% ztuženého tuku, 10 dkg mletých ořechů, citrónová kůra, tlučený hřebíček, mletá skořice, kakao

Vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao (tolik, aby bylo tmavé). Do suchých formiček dáváme kousek tmavého a kousek světlého těsta. Upečené cukroví po povrchu pocukrujeme cukrem a vanilkou Nahoru



Rychlé ořechové tlapky

15 dkg hladké mouky, 9 dkg moučkového cukru, 12 dkg másla, 1 vejce, 9 dkg mletých ořechů, 5 dkg strouhané čokolády nebo kakaa, špetka mleté skořice a mletého hřebíčku

Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Kousky těsta vkládáme do suchý formiček, prstem zformujeme. Těsto musí být v nepříliš silné vrstvě, ale musí rovnoměrně formičky vyplňovat. Upečeme v rozpálené troubě, vyklopíme a pocukrujeme. Nahoru



Ořechové cukroví s Tatrankami

50 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 40 dkg tuku, 15 dkg mletých ořechů, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 Tatranky nebo Horalky

Mouku promícháme s cukrem, ořechy, přidáme tuk, vejce vanilkový cukr a nastrouhané nugátové nebo mandlové Tatranky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 30 minut odpočinout. Kousky těsta dáváme do suchých formiček (ořechy, tlapky, bábovičky, rohlíčky) a upečeme dorůžova. Vychladlé slepujeme máslovým krémem nebo jen zdobíme polevou. Nahoru



Kořeněné bombičky

200 g polohrubé mouky, 1 lžíce kypřícího prášku do perníku, 1 lžíce skořice, 1 lžička mletého kardamomu s hřebíčkem a zázvorem, 50 g pískového cukru, 20 g kakaa, 100 g tekutého medu, 60 g tuku, 2 lžíce citrónové šťávy, několik kapek citrónové příchuti, 50 g nahrubo nakrájených oříšků, 50 g nadrobno nakrájeného citronátu, alobal, tuk a polohrubá mouka. Náplň: asi 100 g citronátu, 50 g proslazeného zázvoru, 100 g mandlové hmoty (marcipánu), 2 lžíce meruňkové nebo pomerančové marmelády, 2-3 lžíce bandy nebo rumu. Poleva: asi 100 g meruňkové nebo pomerančové marmelády, 200 g čokoládové polevy, pistácie

Příprava náplně: Citronát a zázvor rozsekáme, promneme s mandlovou hmotou, promícháme s marmeládou a zvláčníme destilátem. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a kořením. Cukr s prosetým kakaem, medem, tukem, a vodou mícháme v horké lázni, až je hmota teplá. Po vychladnutí přidáme žloutky, ostatní přísady a mouku. Alobal nastříháme na stejné kousky a přes malou skleničku je vytvarujeme do mističek (nebo použijeme podobné formičky, vytřeme je tukem a vysypeme moukou.Do formiček klademe po lžičce těsta, po lžičce náplně a po lžičce těsta (jen do 2/3 formiček). Pak je přendáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme. Po vychladnutí korpusy vyjmeme a potřeme marmeládou, necháme zaschnout. Bombičky přelijeme polevou, po zaschnutí je přelijeme ještě jednou a posypeme rozsekanými pistáciemi. Doba odležení je asi 2-3 týdny. Nahoru



Škvarkové pracny

17 dkg polohrubé mouky, 12 dkg cukru, 12 dkg rozemletých škvarků, 12 dkg strouhaných oříšků, 1 vejce, citrónová kůra a šťáva z 1 citrónu

Do mouky dáme škvarky, cukr, ořechy, vejce. Vypracujeme těsto, malé kousky vtlačujeme do formiček. Po upečení horké obalujeme v cukru. Nahoru



Kaštánky

27 dkg hladké mouky, 16 dkg moučkového cukru, 21 dkg másla (Lukana, Hera), 10 dkg mletých ořechů, 2 žloutky, 3 dkg kakaa, citrónová kůra

Vypracujeme těsto, plníme do půlky ořechových formiček tak, aby po upečëní vznikl prostor na plnění. Upečené kaštany uvnitř natřeme krémem a vložíme bílou kuličku z marcipánového těsta - smícháme 15 dkg sušeného mléka s 20 dkg moučkového cukru, 4 dkg másla a 3 lžícemi vlažné vody. Bílý marcipán můžeme také obarvit potravinářským barvivem. Plněné kaštánky potřeme i po povrchu slabě krémem, obalíme v zeleně obarveném kokosu (nebo barevném drobení) a vložíme do papírových košíčků tak, aby byl kaštánky pootevřené a byla vidět bílá kulička. Nahoru



Rakvičky

35 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla, 10 dkg strouhaných mandlí nebo ořechů, 1 žloutek, trocha kakaa

Zpracujeme těsto, vtlačujeme ve slabé vrstvě do sádlem vymazaných formiček. Vyklápíme studené, jinak se drolí. Nahoru



Rakvičky se šlehačkou - 3 ks

1 žloutek, 3 dkg moučkového cukru

Utřeme žloutek s cukrem do lehké pěny (ručně třeme asi 30 minut). Formičky rakviček dobře vymažeme čerstvým máslem a plníme do poloviny žloutkovou směsí. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, zpočátku neotvíráme. Vychladlé cukroví opatrně vyklopíme a zdobíme nebo naplníme šlehačkou. Nahoru



Kokosové košíčky

15 dkg hladké mouky, 9 dkg moučkového cukru, 12 dkg tuku, 2 vejce, 6 dkg kokosové moučky, trochu mléka, 1/2 prášku do pečiva

Tuk vymícháme do pěny s cukrem, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva, vejce, kokos a trochu mléka. Těsto musí být řidší, vkládáme po lžících do plechových košíčků vymazaných tukem a vysypaných mouku do 3/4 objemu. Pečeme ve střední troubě asi 15 minut. Upečené pocukrujeme. Nahoru



Citrónové cukroví

20 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 12 dkg másla, šťáva z 1 citrónu

Máslo utřeme do pěny s cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme mouku a společně propracujeme. Kousky těsta plníme formičky a ve vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké vyklopíme, obalujeme ve vanilkovém cukru nebo vychladlé potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004