Vánoční recepty

koláče

Koláčky
Minikoláčky bez kynutí
Linecký falešný koláč
Sváteční třená buchta


Koláčky

25 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 25 dkg tuku Hera, 1 tavený sýr

Zaděláme těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout v ledničce. Potom vyválíme placku a vykrajujeme koláčky. Použijete-li skleničku od hořčice, bude z dávky 36 koláčků. Náplň záleží na vaší fantazii, např. rybízem, plody bezinek, borůvky atp. Na povrchu hustě sypeme drobenkou. Nahoru



Minikoláčky bez kynutí

50 dkg hladké mouky, 6 lžiček moučkového cukru, 25 dkg tuku, 1 žloutek, 1/4 litru mléka, 7,5 dkg droždí, špetka soli

Mouku smícháme s cukrem, změklým tukem mlékem s rozšlehaným žloutkem a rozmíchaným droždím, trochu soli. Vypracujeme hladké těsto, a nenecháme kynout. Ihned do kousků těsta balíme náplň (tvarohovou, makovou, marmeládu, povidla), postupujeme tak, jak se dělají malé plněné buchty. Klademe na vymazaný plech, vytvarujeme do malého koláčku a uděláme uprostřed důlek. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem, do důlku dáme znovu náplň a posypeme drobenkou z másla a cukru. Pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut. Nahoru



Linecký falešný koláč

50 dkg polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 25 dkg másla, 1 vejce, 1 žloutek, 1 dl mléka, 3,5 dkg droždí, citrónová kůra, špetka soli

Všechny suroviny rychle zpracujeme, těsto se nesmí lepit ani jej nenecháme kynout. Rozdělíme na 2 díly, mezi dva vyválené díly dáme tvarohovou nádivku. Můžeme také z těsta udělat mřížkový koláč. Jeden vyválený plát potřeme marmeládou a ze zbylého těsta vyválíme válečky, které klademe křížem přes sebe. Koláč před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Nahoru



Sváteční třená buchta

30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 4 vejce, 4-5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva

Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vlahé mléko a posupně přisypáváme mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec lehce zamícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků. Na vymazaný a moukou vysypaný plech rozetřeme část těsta, posypeme ovocem. Ovoce zakryjeme další vrstvou těsta, posypeme strouhanou čokoládou a zatřeme zbytkem těsta. Upečeme dorůžova, hotový moučník pocukrujeme. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004