Vánoční recepty

nepečené cukroví

Nugátoví ježci
Kokosoví tučňáci
Silvestrovské bílé myšky
Burisonové košíčky
Mandlové pralinky
Piškotové pralinky s mandlemi
Barevné bonbony
Višně v čokoládě
Sušené švestky v čokoládě
Ořechové tyčinky
Nepečená ořechová srdíčka
Arašídové trubičky
Ořechové hříbky
Piškotové klobouky
Španělská kolečka
Kávové ořechy
Fíková kolečka
Oplatkové fíkové řezy
Piškotová nepečená roláda
Kokosová roláda
Maminčina čokoláda
Studentská pečeť
Tatranková čokoláda do formiček
Turecký med
Ořechovo-vločkové hvězdičky
Ořechový zákusek na oplatce
Mandlové brambůrky
Ořechové brambůrky
Vločkové brambůrky
Čajové kuličky
Kávové kuličky
Rozinkové kuličky
Jablečné kuličky
Kokosové kuličky
Čokoládové mandlové kuličky
Švestkové kouličky
Placičky s povidlovou kuličkou
Fíkové placičky
Plněné ořechové kuličky
Super koule
Koule


Nugátoví ježci

7 dkg strouhaných piškotů, 5 dkg moučkového cukru, 5 dkg strouhaných ořechů, 5 dkg rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, trochu citrónové kůry a mleté skořice

Cukr prosijeme s kakaem, přidáme piškoty, ořechy, máslo, vejce rozšlehané v rumu. Ochutíme citrónovou kůrou a skořicí. Lžící klademe hromádky těsta na prkýnko, upravíme do tvaru ježečka, bodlinky napícháme z nudliček oloupaných mandlí, očička uděláme z rozinek, necháme v chladu tuhnout. Nahoru



Kokosoví tučňáci

15 dkg jemné kokosové moučky, 8 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 15 dkg mletých dětských piškotů, 10 dkg másla, 1-2 lžíce rumu nebo mléka

Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček "úlků". Vařečkou v úlcích vytlačíme otvor, naplníme krémem čokoládovým, máslovým nebo citrónovým a přilepíme na piškot nebo upečené linecké kolečko. Ve vodní lázni rozpustíme 10 dkg tmavé čokoládové polevy a polovinu tělíčka potřeme. Oči uděláme z kousků bílého marcipánu, zobáček ze žlutého marcipánu, křidélka z rozpůlených oloupaných mandlí. Nahoru



Silvestrovské bílé myšky

V poměru 1:1 spojíme moučkový cukr, mletý kokos a jeden bílek tak, aby vznikla hustá hmota. Modelujeme myšky. Ouška tvoříme půlky mandlí, očka zavařenina, ocásek opačně zapíchnuté párátko. Sušíme. Nahoru



Burisonové košíčky

7 dkg barevných burisonů, 1/2 másla, 4 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, 1 dl sladké smetany, 1 balíček lískových oříšků, sáček barevných kuliček na zdobení

Burisony zalijeme smetanou. Máslo našleháme s kakaem a vanilkovými cukry. V mícháme polovinu nastrouhaných oříšků, burisony, promícháme. Kousky směsi dáváme do papírových košíčků, posypeme barevnými kuličkami, doprostřed dosadíme celý lískový oříšek. Nahoru



Mandlové pralinky

20 dkg mléčné nebo hořké čokolády, 20 dkg nasekaných oloupaných mandlí, 4-6 lžic sladkého likéru Baileys (nebo podobný sladký hustý likér)

Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nasekané mandle a likér. Hmotu necháme vychladnout, když už neteče, lžičkou klademe na máslem vymazaný pergamenový papír kopečky a necháme v chladničce ztuhnout. Opatrně sejmeme z papíru (pozor, jsou velmi křehké) a vkládáme do papírových košíčků. Skladujeme v chladu. Nahoru



Piškotové pralinky s mandlemi (40 ks)

15 dkg drcených piškotů, 10 dkg bílé čokolády, 5 dkg moučkového cukru, 7,5 dkg másla, 5 dkg sekaných mandlí, 1-2 lžíce rumu

Utřeme máslo s cukrem a opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Do krému přimícháme piškoty, mandle a rum. Vypracujeme těsto a necháme vychladit. Z těsta vyválíme plát asi 1,5 cm silný a nakrájíme na kvádříky. Dáme je asi na 2 hodiny do chladničky. Mezitím si připravíme 15 dkg mléčné čokoládové polevy a kvádříky v ní namáčíme. Ještě vlhké zdobíme kandovaným ovocem a necháme oschnout. Nahoru



Barevné bonbony

10 dkg moučkového cukru, 10 dkg ztuženého 100% tuku, 2 lžíce sušeného mléka

Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, sušené mléko a 10 minut mícháme. Do vytvarovaných výlisků pro bonbony (z čokoládových bonboniér) dáme na dno Lentilku, strouhanou čokoládu, barevné sypání (podle fantazie) a zalijeme vlažnou bílou čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout a vyklopíme a dáme do papírových košíčků. Nahoru



Višně v čokoládě

2 dkg 100% tuku, 12 dkg moučkového cukru, 6 kakaových pudingů, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce kakaa, 1 dl mléka, 1 dl rumu

Vše vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí. Sáčkem na zdobení plníme do papírových košíčků hmotu, višni, hmotu. Zdobíme oříškem. Nahoru



Sušené švestky v čokoládě

Odpeckované sušené švestky umyjeme a namočíme přes noc do rumu. Druhý den do každé švestky vložíme oloupanou mandli. Každou švestku zvlášť napíchneme na jedlici a namočíme v rozpuštěné čokoládově polevě - nad párou rozehřejeme 12 dkg čokolády na vaření a 6 dkg ztuženého tuku. Na pergamentovém papíře necháme v lednici ztuhnout. Ozdobíme "pocákáním" světlou čokoládou. Nahoru



Ořechové tyčinky

15 dkg moučkového cukru, 15 dkg strouhaných ořechů, 5 dkg mletých piškotů, 1 bílek, 1Q lžíce rumu

Všechny suroviny smícháme. Mezi dva igelity rozválíme placku asi 1/2 cm vysokou. Rádýlkem nakrájíme tyčinky, potřeme růžovou bílkovou polevou a ještě počárkujeme čokoládovou polevou. Nahoru



Nepečená ořechová srdíčka

14 dkg moučkového cukru, 14 dkg jemně pomletých ořechů, 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu

Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem a dáme na pocukrované prkénko. Vyválíme tenkou placku, formičkou vykrajujeme srdíčka. Polijeme citrónovou nebo rumovou polevou - do zbělení třeme 2 lžíce citrónové šťávy (rumu, 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce vody Nahoru



Arašídové trubičky

2 balíčky arašídových bonbonů, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg pomletých piškotů, 2 vejce, trochu rumu

Bonbony pomeleme na mlýnky nebo rozdrtíme v mixéru na strouhanku. Smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto. Vyválíme na placku a nakrájíme obdélníčky, které natočíme na kovové trubičky. Necháme usušit, sejmeme z trubiček a plníme krémem nebo pařížskou šlehačkou, postříkáme rozpuštěnou čokoládou. Nahoru



Ořechové hříbky

10 dkg mletých ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 1 bílek

Bílek ušleháme a polovinu bílkového sněhu smícháme s mletými ořechy a cukrem. Vypracujeme vláčné těsto. Z kousků těsta vyvalujeme válečky (nožky hříbků) a tvarujeme kuličky, ve kterých prstem vytlačíme důlek. Na cukrem posypaném prkýnku je necháme proschnout. Zbylým bílkem slepujeme nožičku a klobouček k sobě. Hlavičky hříbků namáčíme v čokoládové polevě. Nahoru



Piškotové klobouky

Polovinu kulatých dětských piškotů potřeme čokoládovým krémem (např. kousek másla utřeme s Nugetou apod.). Přiklopíme piškoty namočenými krátce ve studené silné černé kávě s rumem. Necháme v lednici ztuhnout, pak potřeme čokoládovou polevou. Znovu necháme v chladu ztuhnout. Nahoru



Španělská kolečka

25 dkg moučkového cukru, 20 dkg jemně pomleté kokosové moučky, 2 bílky, trochu rumu

Vypracujeme těsto na pocukrovaném prkýnku, vyválíme a vykrajujeme oválky. Připravíme druhé nepečené těsto. Smícháme 20 dkg mletých piškotů s 15 dkg mletých ořechů, 5 dkg másla, 2 žloutky, 10 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. Vyválíme na stejnou tloušťku jako první těsto, vykrajujeme stejně velké oválky. Oválky dvou barev spojujeme marmeládou a necháme do druhé dne zaschnout. Druhý den ozdobíme čokoládovou polevou. Nahoru



Kávové ořechy

25 dkg mletých ořechů, 15 dkg moučkového cukru, 1 lžíce zavařeniny (meruňková apod.), 1 lžíce studené černé kávy

Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Do kousků těsta vložíme vždy půlku vlašského ořechu, vytvarujeme jako kávová zrna a necháme na vále hodinu proschnout. Polijeme hustou kávovou polevou - utřeme 20 dkg moučkového prosetého cukru s potřebným množstvím horké silné černá kávy. Nahoru



Fíková kolečka

12 dkg fíků, 12 dkg mletých ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 4 dkg pomletých perníčků, 1 lžíce mleté skořice, 3-4 lžíce rumu, citrónová kůra 1/2 citrónu

Fíky pomeleme na strojku a smícháme s ostatními surovinami. Vál posypeme cukrem, těsto na něm vyválíme na placku. Vykrajujeme malá kolečka a necháme je do druhého dne zaschnout. Dobře zaschlá kolečka polijeme čokoládovou polevou. Nahoru



Oplatkové fíkové řezy

12 dkg fíků, 12 dkg mletých oloupaných mandlí, 12 dkg moučkového cukru, 2 bílky, 3 dortové opatky

Ušleháme z bílků tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme drobně nakrájené fíky a mleté mandle. Směsí potřeme oplatky, skládáme na sebe, zabalíme do alobalu a zatížíme. Necháme do druhé dne v chladničce rozležet, pak krájíme na řezy. Nahoru



Piškotová nepečená roláda

20 dkg mletých piškotů, 10 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 1 vejce, 2 lžíce rumu

Ze surovin propracujeme těsto, které vyválíme na pocukrovaném pergamentovém papíru na placku 5 mm silnou. Potřeme kakaovým krémem - utřeme 10 dkg másla s 10 dkg moučkového cukru, 3 lžičkami kakaa a 1 nastrouhaným žloutkem. Potřený plát svineme, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Nahoru



Kokosová roláda

10 dkg strouhaného kokosu, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 2 lžíce kandovaného ovoce, citrónová šťáva

Máslo utřeme s cukrem, přidáme kokosovou moučku a citrónovou šťávu. Na fólii nebo alobal vyválíme obdélník (7x25 cm), střed posypeme kandovaným ovocem. Svineme a upravíme do úhledné rolády. Necháme v chladničce ztuhnout. Polijeme čokoládovou polevou. Nahoru



Maminčina čokoláda

25 dkg 100% tuku, 25 dkg moučkového cukru, 7 dkg kakaa, 2 lžičky Solamylu

Do rozpuštěného tuku vmícháme prosetý cukr, kakao a Solamyl. Promícháme lijeme do suchých formiček. Nahoru



Studentská pečeť

20 dkg moučkového cukru, 25 dkg rostlinného tuku, 3 lžičky kakaa, 2 vejce

Vše rozpustíme ve vodní lázni a vymícháme dohladka. Přidáme rozinky, želé bonbony (nakrájené na kostičky), nasekané oříšky, pomerančovou kůru namočenou v rumu, 2 rozlámané opatky. Směs nalijeme do formy srnčího hřbetu vyloženou alobalem a necháme ztuhnout - nejlépe v mrazáku. Ztuhlé krájíme na tenké plátky. Nahoru



Tatranková čokoláda do formiček

25 dkg 10% tuku, 20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 Tatranky

Tuk rozmísíme nad párou, vmícháme cukr a kakao. Odstavíme a přidáme nastrouhané Tatranky. Hmotu promícháme a plníme do formiček vypláchnutých studenou vodou. Necháme v chladu ztuhnout, vyklopíme a můžeme ukládat do papírových košíčků. Nahoru



Turecký med

18 dkg moučkového cukru, 10 dkg medu, 12 dkg sekaných oříšků, 3 bílky

Med necháme rozehřát (nesmí vařit). Bílky s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí a za stálého míchání přiléváme med. Vmícháme nasekané oříšky a necháme hmotu vychladnout. Medovou hmotu natíráme na bílé oplatky asi 1 cm vysoko. Přikryjeme oplatky a lehce zatížíme prkýnkem. Nechám do druhého dne uležet, pak krájíme a úzké proužky a rožky můžeme máčet v čokoládě. Nahoru



Ořechovo-vločkové hvězdičky

200 g nastrouhaných ořechů, půlky ořechů na ozdobu, 100 g rozdrcených ovesných vloček, 1-2 bílky, 100-150 g moučkového cukru, 50 dl brandy a nebo rumu, moučkový a vanilkový cukr na vyválení, kousek bílku

Nastrouhané ořechy i ořechy na ozdobení prohřejeme v teplé troubě. Vločky opražíme na pánvi, necháme vychladnout a k prochladlým přidáme nastrouhané ořechy, vidličkou rozšlehané bílky, cukr a destilát a vše promícháme na vláčnou hmotu, kterou rozválíme na cukru a vykrájíme z ní hvězdy. Tvary přendáme na plech nebo podnos, potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme půlkami ořechů. Necháme v teplé místnosti 2-3 dny sušit. Potom je uložíme v chladu. Doba odležení je 1-2 týdny. Nahoru



Ořechový zákusek na oplatce

25 dkg mletých ořechů, 25 dkg moučkového cukru, 5 vajec

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme ořechy a ušlehaný sníh z bílků. Na pečící plech položíme dortové obdélníkové oplatky, nalijeme připravené těsto. Sušíme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý zákusem potřeme kakaovým krémem a posypeme mletými ořechy. Krém: utřeme 25 dkg másla s 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutkem a 1 lžíci silně černé uvařené kávy. Nahoru



Mandlové brambůrky

30 Dkg moučkového cukru, 20 dkg mandlí, 2 bílky, citrónová šťáva nebo rum, kakao nebo čokoláda na obaleni

Oloupané mandle nastrouháme a trochu utlučeme, smícháme s cukrem, zvlhčíme citrónovou šťávou nebo rumem, spojíme bílky a z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kakau. Nahoru



Ořechové brambůrky

6 dkg másla, 2 uvařené žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu

Z másla, žloutků, cukru a rumu vytvarujeme malé kuličky a necháme ztuhnout. V kastrolku necháme prohřát 10 dkg strouhaných ořechů, přidáme 10 dkg strouhané čokolády, 10 dkg moučkového cukru, 1 bílek a trošku rumu. Tvoříme malé placičky. Do placiček zabalíme ztuhlé kuličky, obalíme v kakau a uchováme v chladu. Nahoru



Vločkové brambůrky

15 dkg ovesných vloček, 14 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 5 dkg mletých ořechů 1/2 balíčků vanilkového cukru, 3 lžíce rumu

Vločky opražíme na lžíci másla a vychladlé jemně umeleme. Zbytek másla utřeme s cukrem, přimícháme vločky, ořechy, vanilkový cukr a rum. Vypracujeme jemnou hmotu, je-li příliš měkká zabalíme do celofánu a necháme chvíli v chladničce ztuhnout. Z hmoty nakrájíme stejně velké kousky, vyválíme do kuličky a obalujeme v kakau smíchaném s moučkových cukrem. Nahoru



Čajové kuličky

25 dkg nastrouhaných ořechů, 5 lžic medu, 3 lžíce silného odvaru tmavého čaje, 1 lžíce rumu, šťáva z 1 pomeranče, 1 vanilkový cukr

Suroviny smícháme a ve vodní lázni "vyvařžíme". Necháme vychladnout, z kousků v dlani tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhané čokoládě na vaření. Nahoru



Kávové kuličky

2 bílky, 22 dkg moučkového cukru,12 dkg mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 kapky kávové tresti

Ušleháme sníh z bílků. Vmícháme cukr, ořechy, ochutíme kávovou trestí a třeme asi 158minut. Do příliš řídké hmoty přidáme ořechy a cukr. Tvarujeme kuličky, necháme zaschnout a potřeme kávovou polevu. Zalijeme 2 lžícemi horkého mléka 25 dkg moučkového cukru a třeme. Přidáme 1-2 lžíce silné vařené instantní kávy a dohladka utřeme. Nahoru



Rozinkové kuličky

10 dkg rozinek naložených v rumu a rozsekaných nadrobno, 125 dkg mletých ořechů, 5 dkg strouhané čokolády, mleté piškoty a máslo na spojení

Tvarujeme kuličky, obalujeme v oříšcích nebo mletém kokosu. Nahoru



Jablečné kuličky

14 dkg nastrouhaných jablk, 14 dkg moučkového cukru, 7 dkg mletých mandlí, 5 dkg nastrouhané pomerančové kůru, kůrů a šťávu z 1/2 citrónu

Cukr svaříme s trošičkou vody "na nit" a vmícháme ostatní suroviny. Uvaříme za stálého míchání dohusta. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme podle chuti v hrubém krystalovém cukru, kokosové moučce, mletých ořeších, nastrouhané čokoládě a necháme zaschnout. Nahoru



Kokosové kuličky

15 dkg dětské krupičky, 10 dkg mletého kokosu, 20 dkg moučkového cukru, 12 dkg másla, 3 lžíce rumu

Na slabém ohni rozpustíme máslo a lehce opražíme krupičku. Zpracujeme ostatní suroviny a z hmoty tvarujeme kuličky. Namáčíme v čokoládové polevě. Nahoru



Čokoládové mandlové kuličky

100 g nastrouhané čokolády na vaření, 50-100 g moučkového cukru, 100 g oloupaných v teplé troubě prohřátých nastrouhaných mandlí, 1-2 bílky, brandy nebo rum, moučkový cukr na vyválení, nastrouhaná čokoláda na obalení. Náplň: 1 uvařený žloutek, 60 g másla nebo tuku, moučkový cukr, brandy nebo rum

Příprava náplně: Žloutek nastrouháme nebo rozmačkáme a pokropíme destilátem. Změklé máslo nebo tuk utřeme s prosetým cukrem, promícháme se žloutkem, nejlépe protlačeným přes cedníček, a rozšleháme. Nastrouhanou čokoládu, prosetý cukr a mandle promícháme, přidáme vidličkou rozšlehané bílky a povlažíme destilátem. Z kousků čokoládové hmoty vytvoříme placičky, poklademe je kousky náplně a uděláme z nich kuličky, které obalíme v čokoládě. Cukroví necháme do druhého dne oschnout, potom je uložíme v chladu. Doba odležení 1-2 týdny. Nahoru



Švestkové kouličky

10 velkých suchý švestek, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce šťávy a špetka strouhané kůry, 2 dl moučkového cukru, 2 dl strouhaného kokosu

Švestky omyjeme, krátce povaříme v troše vody a vypeckujeme. Jemně usekáme a spojíme s ostatními surovinami, dobře promícháme, Z husté hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kokosové moučce. Nahoru



Placičky s povidlovou kuličkou

2 balíčky piškotů, 25 dkg moučkového cukru, 2 lžíce povidel, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 balíček kandovaného ovoce, mleté ořechy, vanilkový cukr, rum

Piškoty a kandované ovoce pomeleme. Smícháme s povidly, marmeládou, cukrem, rumem a podle potřeby zahustíme mletými ořechy. Z hmoty vytvarujeme kuličky, potřeme čokoládovou polevou a přilepíme na upečené linecké kolečko. Zdobíme ořechem nebo mandlí. Nahoru



Fíkové placičky

200 g fíků, 150 g nastrouhaných ořechů, asi 50 g nastrouhaného perníku, 1 lžička skořice, půl lžičky zázvoru, citrónová šťáva, rum, moučkový cukr

Fíky umeleme, přidáme ořechy, perník, koření a citrónovou šťávu, povlažíme rumem a promícháme na hustou hmotu. Hmotu vyválíme na prosetém cukru, vykrájíme z ní malá kolečka, přendáme je na podnos a necháme do druhého dne oschnout. Potom je uložíme v chladu. Do placiček můžeme jemně vmáčknout kousky ořechů, proslazeného ovoce nebo spařenou mandlí. Doba odležení je 1-2 týdny. Nahoru



Plněné ořechové kuličky

15 dkg mletých ořechů, 12 dkg moučkového cukru, 1 bílek

Z surovin vypracujeme těsto, z kousků těsta uděláme placičky, do kterých zabalíme čokoládovou kuličku - Utřeme 7 dkg másla s trochou cukru a kakaa a necháme v chladničce ztuhnout. Pak vytvarujeme kuličky, položíme na ořechovou placičku a vytvarujeme do kuličky. Znovu necháme ztuhnout a poléváme čokoládovou polevou. Nahoru



Super koule

25 dkg másla, 25 dkg moučkového cukru, 10 Dkg mletých oříšků, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 6 rozdrcených oplatků Horalka

Utřeme máslo s cukrem, přidáme ořechy, kakao, rum a oplatky. Vytvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhaných oříšcích. Nahoru



Koule

12 dkg moučkového cukru, 3 dkg kakaa, 5 dkg mletého kokosu, 4 dkg másla, 1 bílek, rum

Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme větší nebo menší koule, které obalujeme v mletém kokosu. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004