Vánoční recepty

perníčky

Perníky ze Slovenska
Maletínské perníčky
Perník na figurky
Mandlové perníčky
Perník do formiček
Výborné měkké medovníčky
Ořechové medovníčky
Vánoční medovníčky
Vánoční perníčky - křehké


Perníky ze Slovenska

50 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg Hery 12,5 dkg medu, 23 celá vejce, 1 vrchovatá lžička skořice, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 rovná lžička jedlé sody

Na vál do mouky přidáme rozpuštěnou Heru s rozpuštěným medem a vše ostatní. Těsto necháme 1 hodinu uležet v chladničce. Rozválíme na 1/2 cm plát, vykrajujeme tvary a upečeme ne moc pomalu. Upečené, ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem. Malujeme polevou z 1 bílku, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosátého. Nahoru



Maletínské perníčky

60 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 8 dkg tuku (např. Hera), 4 lžíce medu, 4 vejce, 1 kávová lžička¨jedlé sody, 1 lžička skořice, 6 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 lžička anýzu, 1 hvězdička badyánu

Mouku prosijeme se sodou, cukrem, vmícháme vejce, změklý tuk, med a prosáté pomleté koření. Vypracujeme těsto, necháme v chladu do druhého dne odpočinout. Vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku a vykrajujeme růžné tvary. Klademe na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme zdobit vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Perníčky bez ořechů zdobíme bílkem ušlehaným s cukrem a citrónovou šťávou. Nahoru



Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 5 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 1 hvězdička badyánu, mletá skořice, trochu perníkového koření

Koření utlučeme, mouku prosijeme do mísy s jedlou sodou. Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme růžné tvary. Potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka. Pečeme na vymazaném plechu ve středně teplé troubě. Upečeme figurky zdobíme bílkovou polevou. Utřeme 1 bílek s 6 dkg moučkového cukru (2x prosátého) a 2 kapkami jedlého oleje. Nahoru



Mandlové perníčky

25 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 7 dkg másla, 12,5 dkg medu, 10 dkg neloupaných strouhaným mandlí, 1 vejce, 1 lžíce rumu, 1/5 prášku do perníku, nastrouhaná kůra z 1 citrónu

Ve vodní lázni rozpustíme med, máslo a zamícháme citrónovou kůru. Promícháme mouku s cukrem, práškem do perníku, mandlemi. Smícháme s medem a máslem, vejcem, rumem a dobře propracujeme. Necháme 30 minut odpočinout. Vyválíme těsto a vykrajujeme různé tvary. Na tukem vymazaném plechu upečeme. Vychladlé polijeme polevou a zdobíme. Nahoru



Perník do formiček

50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžičku perníkového koření, strouhaná citrónová kůre, 1/2 lžičky jedlé sody

Mouku prosijeme se sodou, smícháme s cukrem, vejci, medem a rumem. Přidáme koření a zaděláme těsto. Necháme v chladnu do druhého dne odpočinout. Pak plním do máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, teplé vyklopíme na vál a necháme vychladnout. Zdobíme bílou polevou nebo jen pocukrujeme. Nahoru



Výborné měkké medovníčky

1000 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 středně velké vejce, 2 lžičky sody, 3 lžíce perníkového koření

Mouku smícháme s cukrem, sodu a koření a vše prosejeme. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med a rozšlehané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do skleněné nádoby a necháme 2 dny v ledničce. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na potřebnou výšku: na menší tvary stačí 2-3 mm, na větší 3-4 mm. Medovníčky pokládáme na plech potřený tukem a pečeme asi 10 minut při teplotě cca 200°C. Nahoru



Ořechové medovníčky

350 g hladké mouky, 200 g práškového cukru, 2 vejce, 40 g pomletých ořechů, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžíce mleté skořice

Z přísad vypracujeme těsto a necháme odpočinout do druhé dne. Těsto rozválíme na 5 mm a vykrajujeme. Potřeme šlehaným vejcem a upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě. Nahoru



Vánoční medovníčky

60 g másla nebo rostlinného tuku, 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 1 lžičky prášku do pečiva, 2 1 lžíce vlažného medu, 140 g moučkového cukru, na špičku nože mletého hřebíčku, 1 lžička mletého anýzu

Vypracovat těsto, do druhého dne odležet, vyválet, pokládat na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejce, pečeme dozlatova. Nahoru



Vánoční perníčky - křehké

65-70 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 12 dkg medu, 5 dkg másla, 4 vejce, 2 lžičky sody, 2 lžičky mletého koření

Mouku a cukr prosejeme na vál a smícháme s kořením a jednou sodou. V mouce uděláme důlek, přidáme vejce, med a změklé máslo. Propracujeme, eventuelně přidáme mouku, pokud se těsto lepí. Vyválíme plát asi 3 mm silný (při vyvalování těsto neobracíme, aby na vrchu navrchu nebylo moučné) a vykrajujeme. Potřeme rozšlehaným vejce, pečeme ve vyhřáté troubě namírno na plechu vymazaném ztuženým tukem (papírem od másla nebo Hery - víc mastné). Při pečení neotvírat troubu asi 3 minuty !!! Ještě horké sundáme z plechu a necháme rozložené vychladnout. Po vychladnutí zdobíme polevou. Nahoru




[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 17.11.2003
© 2001-2004