Vánoční recepty

vánočky

Vánočka I.
Vánočka II.
Vánočka ze šlehačky
Šlehaná vánočka
Maďarská rumová vánočka
Mikulášská štola


Vánočka I.

0,5 litru mléka, kostka droždí, lžíce cukru, 0,5 kg hladké mouky, 0,5 dkg polohrubé mouky, 2 dl tuku (Sluna+olej), 1 kávová lžička soli, 4 polévkové lžíce cukru, 3 žloutky, 1 vejce, rozinky, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr

Nejprve si připravíme kvásek. Mouku nahřejme. Část mouky dáme na vál, vlijeme vlahý tuk a teprve potom těsto mokou dohustíme. Z tohoto množství se vytvoří 3 vánočky. Recept lze použít i na pečení mazanců. Jde o lehčí vánočku, která není tolik sladká. Nahoru



Vánočka II.

1 kg hrubé mouky, 250 g tuku na pečení (s máslem je lepší), 200 g cukru, 100 g droždí, 250 g vařených jemně strouhaných brambor, 5 žloutků, 1/16 litru mléka, sůl, vanilkový cukr, citrónová kůra i šťáva, 150-200 g rozinek, kandované ovoce, mandle

Nejprve si připravíme třený základ ze žloutků, tuku a cukru. Pak přidáme kvásek, dále mouku, brambory, citrón, sůl a vypracujeme kynuté těsto. Zapracujeme do něj rozinky, kandované ovoce a mandle. Těsto je hodně těžké a tuhé. Doporučuje se vypracovat na vále. Necháme přes noc kynout. Ráno upleteme 3 vánočky, dáme je na plech a necháme ještě kynout. Teprve po poledni pečeme. Nejprve je rychle zapečeme v horké troubě, asi po 15 minutách ztlumíme a dopékáme ještě asi 45 minut. Po dopečení potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Po vychladnutí ukládáme do mikrotenového sáčků. Vánočka zůstane dlouho vláčná a nevysychá. Nahoru



Vánočka ze šlehačky

1 kg polohrubé mouky, asi 5 dkg droždí (1 a 1/4 kostky), 10 dkg tuku Hera, 1/2 litru šlehačky, 20 dkg moučkového cukru, 3 vejce, 2-3 kávové lžičky soli, 1/4 litru vlažného mléka, 2 lžíce rumu

Z trochy vlažného mléka, cukru, vody a droždí zaděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, osolíme a uděláme důlek. Vyklepneme vejce, přidáme vlažný tuk, cukr, rum. Zaděláme kváskem a zbylým mlékem. Dobře propracované těsto necháme v teple přikrytém utěrkou asi hodinu kynout. Těsto rozdělíme na dvě stejné části a z každé klasickým způsobem upleteme vánočku. Na vymazaném plechu necháme vánočky ještě chvíli kynout, pak potřeme rozpuštěným máslem a upečeme. Nahoru



Šlehaná vánočka

1 kg polohrubé mouky, 25 dkg másla, 4 dkg droždí, 4 žloutky, citrónová kůra, sůl, 25 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, mandle, rozinky předem namočené v rumu, necelý 0,5 litru mléka

Z kvásku vypracujeme kynuté těsto, přimícháme žloutky vyšlehané s cukrem. Necháme vykynout. Před pečením vánočku pomažeme rozšlehaným vejcem. Nahoru



Maďarská rumová vánočka

20 dkg polohrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15dkg tuku (máslo apod.), 4 vejce, špetka soli, zázvoru a mleté skořice, 2 lžíce mléka, 10 dkg rozinek, 5 dkg kandovaného nebo sušeného ovoce, 4-6 lžic rumu, 1 lžíce prášku do pečiva

Máslo utřeme s cukrem, solí a kořením do pěny. Přidáme jeden po druhém žloutky, posekané rozinky a ovoce, mléko, mouku. Vmícháme ušlehaný sníh z bílků a lehce promícháme. Těsto nalijeme do vánočkové (ryby nebo jiná podlouhlá forma) formy vyložené pečicím papírem potřeným silně tukem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečenou vánočku i s papírem vyklopíme na vál a sundáme papír. Do formy nalijeme rum, vrátíme upečenou vánočku a necháme uležet ve formě do druhého dne. Nahoru



Mikulášská štola

50 dkg polohrubé mouky, 8 dkg moučkového cukru, 1/2 másla (12,5 dkg), 1 vejce, 1 žloutek, 2,5 dkg droždí, 2 dl mléka, sůl

Kváskem (trochu mléka a mouky, droždí, cukr) zaděláme těsto a necháme vykynout. Prohněteme a vyválíme obdélník (35x25 cm). V podélném směru do středu rozetřeme vedle sebe dvě ¨náplně. Ovocnou - nasekané sušené meruňky promíchané s rozinkami a ořechovou - nasekané ořechy a nasekané oloupané mandle. Těsto v podélném směru přehrneme po obou stranách přes náplň do středu (náplně zakryjeme). Těsto lehce přitiskneme a položíme na vymazaný plech. Necháme 30 minut na plechu kynout. Potřeme máslem a pečeme krátce při 200°C, zmírníme teplotu a dopékáme mírněji. Horkou upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004