Vánoční recepty
vykrajované cukroví
![]() |
linecké těsto | ![]() |
![]() |
Vanilkové cukroví | ![]() |
![]() |
Linecká kolečka | ![]() |
![]() |
Motýlci z lineckého těsta | ![]() |
![]() |
Linecké hvězdičky | ![]() |
![]() |
Vánoční hvězdičky | ![]() |
![]() |
křehké těsto | ![]() |
![]() |
Sušenky různých chutí | ![]() |
![]() |
Dvoubarevné keksy | ![]() |
![]() |
Sypané preclíčky | ![]() |
![]() |
mandlové těsto | ![]() |
![]() |
Rakouská mandlová kolečka | ![]() |
![]() |
Mandlové dortíčky | ![]() |
![]() |
kokosové těsto | ![]() |
![]() |
Zvonečky | ![]() |
![]() |
Stromečky | ![]() |
![]() |
Hříbečky | ![]() |
![]() |
Kokosová kolečka | ![]() |
![]() |
Dvoubarevné lekníny | ![]() |
![]() |
Kokosové laskonky | ![]() |
![]() |
Kokosky I. | ![]() |
![]() |
Kokosky II. | ![]() |
![]() |
Kokosové kuličky s mandlí | ![]() |
![]() |
Kokosové špičky | ![]() |
![]() |
čokoládové a kávové těsto | ![]() |
![]() |
Křapáče | ![]() |
![]() |
Čokoládové koláčky | ![]() |
![]() |
Mocca koláčky | ![]() |
![]() |
Kakaové bochánky | ![]() |
![]() |
Kakaové třené pečivo | ![]() |
![]() |
Čokoládové věnečky na stromeček | ![]() |
![]() |
Ćokoládové kuličky | ![]() |

Vanilkové cukroví
30 dkg polohrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 1 balíček vanilkového cukru
Vypracujeme těsto, necháme alespoň 2 hodiny v chladu odpočinout. Vyválíme plát, vykrajujeme formičkou různé tvary a na suchém plechu upečeme dorůžova.
Linecká kolečka
21 dkg hladké mouky, 11 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 1 žloutek, strouhaná citrónová kůra
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Upečené slepujeme, zdobíme čokoládou nebo jinými polevami, sypeme barevnými korálky, kokosem.
Motýlci z lineckého těsta
60 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 40 dkg tuku (másla, Hera apod.), 4 žloutky
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát, formičkou vykrajujeme motýlky a upečeme dorůžova na tukem vymazaném plechu. Upečené, vychladlé motýlky zdobíme. Tělíčko naznačíme čokoládovou polevou, paví očka potřeme žloutkovou a citrónovou polevou. Přibarvíme i potravinářským barvivem. Po zaschnutí polevy cukroví uložíme.
Linecké hvězdičky
15 dkg hladké mouky, 9 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 10 dkg Solamylu, 1 žloutek
Vpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. Vyválíme plát, formičkou vypichujeme hvězdičky a na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Upečené cukroví slepujeme marmeládou.
Vánoční hvězdičky
42 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 28 dkg tuku (máslo, Hera apod.), 2 celá vejce (nebo 4 žloutky)
Vypracujeme hladké těsto, necháme hodinu v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme formičkou hvězdičky. Do poloviny vykrajovaných hvězdiček kulatou formičkou vykrojíme kolečko. Cukroví upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé spojujeme rybízovou (malinovou, jahodovou, meruňkovou) zavařeninou a pocukrujeme.
Sušenky různých chutí
75 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 8 dkg tuku, 2 vejce, 1/8 litru studeného mléka, trocha kypřícího prášku
Vypracujeme těsto, rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu přidáme mleté ořechy, do druhého kakao, do třetího trochu mletého zázvoru a mletého hřebíčku. Každý díl zvlášť vyválíme, vykrajujeme růžné tvary a na vymazaném plechu upečeme. Můžeme spojovat krémy, zdobit polevami apod.
Dvoubarevné keksy
50 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr
Mouku prosijeme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, cukr, máslo a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 2 stejné díly, do jednoho zapracujeme kakao. Každé zvlášť rozválíme, bílé těsto potřeme bílkem, zakryjeme tmavým těstem a společně stočíme do rolády. Roládu nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 5 mm, klademe a vymazaný plech a upečeme. Studeném můžeme slepovat marmeládou.
Sypané preclíčky
10 dkg hladké mouky, 10 dkg Solamylu, 5 dkg rostlinného tuku, 150 ml zakysané smetany
Smícháme mouku a Solamyl, přidáme tuk a zakysanou smetanu a hnětačem vypracujeme těsto. Potom ho zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladnu. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na 3 mm silný plát. Kulatým tvořítkem (průměr 7 cm s otvorem uprostřed) vykrájíme preclíčky, dáme na plech pokrytý pečícím papírem. Preclíčky potřeme jedním žloutkem rozkvedlaným se 150 ml smetany a hustě posypeme krystalovým cukrem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 15-20 minut.
Čajové pečivo tvarované
12,5 dkg hladk0 mouky, 12,5 dkg pískového cukru, 12,5 dkg strouhaných oříšků, 1 lžíce oleje, 3 žloutky, strouhaná citrónová kůra
Mouku s cukrem dáme na vál, přidáme oříšky, olej, kůru, žloutky a zaděláme těsto. Vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary, potřeme bílkem a upečeme v předehřáté troubě.
Čajové cukroví různých chutí
14 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 14 dkg mletých ořechů nebo oloupaných mandlí, 1 vejce
Vypracujeme těsto a rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu zapracujeme jemně nastrouhanou citrónovou kůru, do druhého nastrouhanou čokoládu (tolik, aby těsto bylo pěkně obarvené), do třetího dílu zpracujeme trochu mleté skořice a tlučený hřebíček. Každé těsto vyválíme zvlášť a vykrajujeme různé tvaru. Pečeme na vymazaném plechu, vychladlé můžeme i nemusíme zdobit.
Chřupačky
10 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 2 žloutky, 2 bílky, 14 dkg nadrobno nasekaných oříšků
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme z bílků ušlehaný sníh, mouku a třeme ještě 10 minut. Nakonec přidáme oříšky. Rozetřeme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě horké krájíme na proužky.
Londýnské tyčinky
21 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 2 žloutky
Zpracované těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme na pásy asi 5 cm široké. Dáme je na plech rozpéct. Potom je potřeme tence marmeládou a natřeme oříškovou hmotou asi 5 mm vysoko a dopečeme. Sesuneme na vál a ještě teplé krájíme na tyčinky. Oříšková hmota: 21 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 14 dkg strouhaných ořechů, 3 bílky.
Rumová kolečka
21 dkg hladké mouky, 4 dkg moučkového cukru, 14 dkg tuku, 5 dkg mletých ořechů, 3 lžíce kakaa, 1 žloutek
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme stejná kolečka. Do poloviny koleček vypíchneme malou formičkou otvor. Klademe na vymazaný plech a zvolna upečeme. Upečená kolečka slepujeme zavařeninou, ponoříme do rumu a obalíme v krystalovém cukru.
Slovenské oříškové dortíčky
10 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla, 15 dkg jemně mletých oříšků
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrajujeme malá kolečka. Pečeme na povoskovaném papíře dorůžova. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou - troubě necháme změknout 3 tabulky čokolády na vaření, třeme s 20 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru a trochu teplé vody.
Ořechové čtverečky
16 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 16 dkg másla, 8 dkg strouhaných ořechů, 1-2 žloutky (podle potřeby)
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme čtverečky, obdélníčky, kosočtverečky. Upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Upečené cukroví potřeba rybízovou marmeládou a polijeme rumovou polevou.
Pečené ořechové hřebíčky
25 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 18 dkg másla (Hery), 10 dkg mletých ořechů, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát, vykrajujeme formičkou hříbečky a na vymazaném plechu upečeme. Upečené slepujeme marmeládou. Nožičky hřebíčku do poloviny potřeme rozšlehaným bílkem, omočíme v obarvené kokosové moučce na zeleno (tráva). Klobouček potřeme čokoládovou polevou.
Skládaná rozinková srdíčka
24 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 11 dkg másla, 2 žloutky, 6 dkg nasekaných rozinek, 2 dkg mletých ořechů.
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme na tloušťku 4 mm. Vykrajujeme formičkou srdíčka a na vymazaném plechu upečeme. Na upečená, vychladlá srdíčka přilepíme marmeládou nepečená, stejně velká srdíčka z ořechového těsta - utřeme 30 dkg moučkového cukru se 2 lžícemi másla, 1 bílkem, trochu rumu a 10 dkg mletých ořechů. Na pocukrovaném vále vyválíme z nepečeného těsta plát, vykrajujeme srdíčka, která potřeme čokoládovou polevou.
Rumové věnečky
17 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 15 dkg mletých neloupaných mandlí, 1 žloutek, 1 lžíce rumu, půl lžičky skořice a 3 tlučené hřebíčky
Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, žloutek, rum, skořici, hřebíček. Mleté mandle promícháme s moukou a po částek přidáváme k máslu. Zpracované těsto necháme 1 hodinu odpočinout, potom ho rozválíme, vykrajujeme věnečky a upečeme dorůžova. Ještě teplé potřeme rumem a obalujeme v krystalovém cukru.
Rakouská mandlová kolečka
15 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 21 dkg másla, 21 dkg nastrouhaných neloupaných mandlí, 2 žloutky, 2 tlučené hřebíčky, 1/2 lžičky mleté skořice
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Klademe na suchý plech, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sekanými mandlemi. Upečeme dorůžova. Nebo upečená kolečka slepujeme zavařeninou a polijeme citrónovou polevou.
Mandlové dortíčky
14 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 4 vejce, 5 dkg mandlí
Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutky a utřeme do pěny. Vmícháme nadrobno nasekané mandle a tuhý sníh z bílků. Těsto dáme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Z vychladlého vykrajujeme kolečka, potřeme máslovým krémem a zdobíme kouskem ovoce. Máslový krém - utřeme 10 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, citrónová šťáva.
Zvonečky
200 g hladké mouky, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 lžíce sody, 125 g tuku, 100 g moučkového cukru, 1-2 žloutky, 2-3 lžíce mléka nebo vody, 1 bílek, jemná kokosová moučka
Mouku s pudinkem a sodou prosejeme. Změklý tuk utřeme s prosetým cukrem, přidáme žloutek, přilijeme mléko nebo vodu a našleháme. Pak postupně přidáme část mouky. Zbylou mouku už jen vpracujeme na vále. Těsto necháme hodinu nebo do druhého dne odležet v chladu. Potom je rozválíme a vykrájíme z něj zvonečky. Zvonky přeneseme na plech, vložíme do trouby vyhřátí na 190°C a upečeme dobleda. Vychladlé pečivo potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kokosem a po zaschnutí je uložíme v chladu. Doba odležení je 3 týdny.
Stromečky
Ingerdience stejné jako u Zvonečků
Těsto jako na zvonečky, bílková poleva, pistácie, barevný máček
Odleželé těsto rozválíme, vykrájíme z něj stromečky a upečeme je dobleda. Po vychladnutí je potřeme polevou, posypeme rozsekanými pistáciemi a máčkem. Po zaschnutí uložíme v chladu.
Hříbečky
Těsto jako na zvonečky, daltle, oloupané mandle, čokoládovou poleva
Odleželé těsto rozválíme a nakrájíme na obdélníčky, které poklademe vypeckovanými a mandlemi naplněnými datlemi. Datle obalíme těstem, urovnáme na plech a v troubě vyhřáté na 200°C je upečeme dobleda. Po vychladnutí konce hříbečků namočíme do čokoládové polevy a necháme zaschnout.
Kokosová kolečka
35 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg sádla, 15 dkg kokosové moučky
Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak tence vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova, vychladlé slepujeme kakaovým krémem a pokapeme čokoládovou polevou.
Dvoubarevné lekníny
25 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 20 dkg tuku (Lukana, Hera apod.), 10 dkg kokosové moučky, 1 vanilkový cukr
Vypracujeme těsto, necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kytičky - lekníny a na plechu upečeme dozlatova. Vypracujeme nepečené těsto z 37 dkg moučkového cukru, 1 syrového žloutky, 1 lžíce másla, 7 dkg kokosové moučky, vanilkového cukru a lžičky rumu. Vyválíme na pocukrovaném prkénku plát a vykrajujeme stejně velké kytičky - lekníny. Troškou marmelády spojujeme s upečenými kytičkami. Ozdobíme čokoládovou polevou, plátky želé, marcipánem, ořechem.
Kokosové laskonky
25 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg nastrouhaného ztuženého tuku, 15 dkg mletého kokosu
Vypracujeme těsto a necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme a oválnou formičkou vykrajujeme oválky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě tak, aby zůstaly světlé. Vychladlé spojujeme ořechovým krémem - utřeme 25 dkg másla s 3 lžícemi moučkového cukru, 2 vanilkovými cukry, do utřené směsi přidáme 15 dkg mletých ořechů spařených 5 lžícemi horkého mléka. Laskonky stříkáme čokoládovou polevou.
Kokosky I.
20 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 25 dkg kokosové moučky, 1 vejce
Máslo utřeme s cukrem, a vejcem, vmícháme kokosovou moučku a mouku. Z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech a ve slabě vyhřáté troubě upečeme dorůžova
Kokosky II.
Sníh ze 4 bílků smícháme s 14 dkg moučkového cukru, 13 dkg kokosové moučky a 4 lžícemi strouhanky
Šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Na mírně vymazaný plech tvarujeme lžíci kokosky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Kokosové kuličky s mandlí
20 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 20 dkg mletého kokosu, 1 vejce, 3 lžíce rumu
Vypracujeme těsto, z kousků těsta tvarujeme kuličky, doprostřed zabalíme oloupanou mandli. Kladem na vymazaný plech potřeme ušlehaným vejcem. Upečeme dorůžova.
Kokosové špičky
30 dkg mletého kokosu, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla, 3 lžíce rumu
Vypracujeme těsto, z kousků těsta tvarujeme špičky. Linecká kolečka (kulaté piškoty) potřeme marmeládou a posadíme kokosovou špičku. Máčíme v čokoládové polevě.
Křapáče
40 dkg moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 2 bílky
Do ušlehaného tuhého sněhu z bílků vešleháme prosetý cukr s kakaem. Vyválíme na pocukrovaném vále nebo mikrotenu a vykrajujeme formičkou hvězdičky. Klademe na vymazaný plech, pečeme až druhý den.
Čokoládové koláčky
20 dkg hladké muky, 7 dkg moučkového cukru, vanilkový cukr, 14 dkg másla, 1 vejce, 10 dkg čokolády nebo 2 lžíce kakaa, džem, rum, cukr na obalování
Z mouky, tuku, cukru, vanilky a strouhané čokolády zaděláme vejcem těsto a necháme ho odležet. Potom rozválíme na plát 4 mm silný a vykrajujeme kolečka, která zvolna upečme. Slepujeme džemem, namáčíme do rumu trochu zředěného vodou a obalíme v cukru.
Mocca koláčky
50 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 32 dkg tuku, 10 dkg mleté kávy, 10 dkg mletých ořechů
Vypracujeme těsto, necháme chvíli odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a zvolna upečme na vymazaném plechu. Vychladlé spojujeme máslovým krémem a ochuceným silným kávovým odvarem.
Kakaové bochánky
17 dkg hladké mouky, 16 dkg moučkového cukru, 16 dkg másla, 6 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr
V míse utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme vanilkový cukr a mouku. Dobře propracujeme, necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Z kousků těsta tvarujeme malé kuličky. Do každé zapíchneme oloupanou mandlí. Upečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě.
Kakaové třené pečivo
30 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 28 dkg másla, 2 žloutky, 3 lžíce kakaa, trocha mleté skořice, tlučeného hřebíčku
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Vmícháme mouku prosetou s kakaem a prosetým kořením. Těsto dáme do sáčků a na suchý plech stříkáme různé tvary. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, vychladlé slepujeme rybízovou marmeládou. Zdobíme bílkovou polevou a nastrouhanou čokoládou.
Čokoládové věnečky na stromeček
20 dkg hrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 dkg čokolády, 3 bílky
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme prosetý cukr, vanilku, strouhanou čokoládu a mouku. Všechno promícháme vložíme do plátěného pytlíku a formujeme z něj věnečky nebo jiné tvary na pomaštěný plech. Pečeme pomalu v předehřáté troubě.
Čokoládové kuličky
7 dkg polohrubé mouky, 7 dkg moučkového cukru, 3 vejce. Kakaový krém: 8 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 8 dkg másla, a 1 žloutku, 8 dkg nasekaných oříšků nebo mandlí. Čokoládová poleva: 8 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce škrobové moučky, 8 dkg másla, 2 lžíce mléka.
Celá vejce ušleháme, přidáme cukr a mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Piškot potom rozkrájíme na velmi drobné kostičky a zamícháme do něho kakaový krém utřený z moučkového cukru, kakaa, másla, žloutku, přidáme nasekané oříšky. Vytvarujeme menší kuličky. Máčíme čokoládové polevě a obalujeme v mletých oříšcích nebo kokosové moučce. Když poleva ztuhne, vkládáme kuličky do papírových košíčků a uložíme v chladnu.
Žloutkové cukroví
50 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, 1/2 lžičky amonia (cukrážské droždí)
Třeme asi 20 minut do pěny polovinu cukru se žloutky a amoniem. Zapracujeme zbytek cukru a vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujeme formičkami drobné tvary a na vymazaném plechu v mírné troubě upečeme. Pokud vykrajujeme obdélníčky (2x8cm), zdobíme je po upečení šlehačkou jako rakvičky.
Šlehačkové cukroví
30 dkg hladké mouky, 25 dkg ztuženého cukru, 1/4 litru šlehačky
Do mísy dáme mouku, nastrouhaný ztužený tuk a přilijeme šlehačku. Vypracujeme těsto a vyválíme na placku 4 mm silnou. Rádýlkem nebo formičkami vykrajujeme různé tvary. Ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Vínové hvězdičky
30 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku (Hera, Lukana, máslo), 6 lžic bílého vína
Do mouky nasekáme tuk a zaděláme vínem. Vypracujeme těsto a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Vyválíme tenkou placku, vykrajujeme formičkou hvězdičky a na tukem vymazaném plechu upečeme. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Maminčina slepovaná kolečka
20 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru 12 dkg másla, 1 vejce, 5 dkg Solamylu, 2 lžíce bílého vína (nebo šťáva z 1/2 citrónu), 1 vanilkový cukr, 2 malé lžičky prášku do pečiva
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těžší hladké těsto. Necháme 2 hodiny v chladničce odpočinout. Rozválíme na plát a vykrajujeme kulatou formičkou (průměr 8 cm) kolečka. Do Poloviny koleček vykrájíme 3 malé otvory. Klademe na vymazaný plech a pečeme při střední teplotě 10-12 minut (180-200°C). Vychladlá upečená kolečka slepujeme marmeládou a pocukrujeme.
Sněhové sušenky
30 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 žloutky, 1 lžíce octa, 1 lžíce vlažné vody
Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Pak tence vyválíme a potřeme bílkovou polevou. Utřeme do hladké polevy 2 bílky s 25 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. Vyválené těsto potřeme polevou, vykrajujeme rádýlkem tyčky, kosočtverečky a klademe na vymazaný plech. V mírně vyhřáté troubě zvolna upečme. Poleva musí zůstat bílá.
Křehké pudinkové sušenky
50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg 100% ztuženého tuku, 12,5 dkg másla, 5 vanilkových pudinků, 3 vejce
Mouku prosijeme s pudinky a cukrem, přidáme celá vejce a nastrouhaný ztužený tuk a máslo.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Tence vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé slepujeme marmeládou.
Koláčky naší babičky
42 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 10 dkg sádla, 2 celá vejce, trocha prášku do pečiva, vanilka, citrónová kůra
Vypracujeme těsto, vykrajujeme různé tvary, upečené slepujeme rybízovou zavařeninou.
Cukroví z máslo-sádlového těsta
40 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 13 dkg másla, 13 dkg sádla, 2 žloutky, citrónová krůa, špetka soli
Z vypracovaného těsta vykrajujeme různé tvary.
Základní bílé tvarohové těsto
35 dkg hladké mouky (u vaničkového tvarohu přidáme) 15 dkg moučkového cukru (i krupicového), 50 dkg tvarohu, 1-2 vejce, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 lžic rozpuštěného másla nebo Hery
Do mísy prosijeme mouku s vanilkovým pudinkem, práškem do pečiva. Přidáme ostatní suroviny, promícháme. Těsto vyklopíme na vála a důkladně propracujeme v hladké tužší těsto. Necháme 30 minut v chladničce odpočinout, pak zapracujeme různé příchutě. Podle potřeby vyválíme, vykrajujeme formičkami apod.
Tvaroháčky
20 dkg hladké mouky, 25 dkg měkkého tvarohy, 125 dkg tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr
Tvaroh rozetřeme s tukem, přidáme žloutek a mouku. Vyválíme na plát tloušťky asi 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Před pečením potřeme rozšlehaným bílkem. Upečené cukroví obalujeme ve vanilkovém cukru nebo poléváme čokoládovou polevou.
Karotánky
20 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 25 dkg másla, 30 dkg karotky, 1 prášek do pečiva, špetka soli
Mouku prosijeme s práškem do pečiva a soli. Karotku nastrouháme na jemném struhadle a přidáme společně s tukem do mouky. Zpracujeme těsto, vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu, ještě horká obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí spojujeme zavařeninou.
Rozinková srdíčka
20 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 6 dkg pomletých rozinek, 1 vejce, 2 žloutky, 1 lžička prášku do pečiva, citrónová kůra
Mouku prosijeme do mísy s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vyválíme na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujeme formičkou srdíčka. Pečeme na vymazaném plechu. Upečená srdíčka slepujeme marmeládou a polijeme citrónovou polevou.
Sádláčky
16 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg sádla, 7 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr
Vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme v chladu odpočinout. Tvarujeme kuličky, do každé vtlačíme oříšek nebo mandli a upečeme v mírné troubě. Na plechu necháme vychladnout.
Sádlové bochánky tmavé
25 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg sádla, 3 dkg kakaa, 4 dkg mletých ořechů
Vypracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout. Tvarujeme malé kuličky, do středu vmáčkneme oloupaný oříšek (nebo kuličky světlého těsta) a v rozehřáté troubě upečeme.
Sádlové bochánky bílé
18 dkg mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg sádla, 4 dkg loupaných mletých mandlí, 1 lžičky vanilkového cukru
Vypracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout. Tvarujeme malé kuličky, do středu vmáčkneme oloupaný lískový oříšek (nebo kuličku z tmavého těsta) a v rozehřáté troubě upečeme.
Zázvorky I.
25 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžička mletého zázvoru, na špičku nože amonia (cukrářské droždí)
Vejce a žloutky třeme do pěny s cukrem, přidáme zázvor, amonium a mouku. Vypracujeme těsto, na pomoučněném vále lehce vyválíme a vypichujeme formičkou zázvorky. Klademe na tukem vymazaný plech a necháme nejméně 2 hodiny na plechu odpočinout (nejlépe přes noc). Pečeme zvolna. Hotové necháme alespoň týden odležet.
Zázvorky II.
200g polohrubé mouky, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, 150g práškového cukru, 1 vejce, 1-2 žloutky, 1 lžička zázvoru, 50g másla, tuk na vymazání plechu
Do proseté mouky přidáme prášek do pečiva. Dále přidáme cukr, vejce, žloutky, strouhaný zázvor a máslo. Vše důkladně zpracujeme v těsto a necháme odpočinout do druhého dne. Poté těsto vyválíme na plát vysoký asi 3-4 mm a vykrajujeme různé tvary. Dáme je na tukem vymazaný plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě. Zázvorky necháme několik dní uležet.
Zázvorové cukroví
125 g hladké mouky, 60 g Hery, 125 g umletých vloček, 90 g moučkového cukru, 1 rovná lžička sody, půl lžičky skořice, půl lžičky zázvoru, vanilkový cukr 3 lžíce sirupu, spařené mandle nebo ořechy na ozdobení
Smícháme všechny suroviny, sirupem zaděláme vláčné, polotuhé těsto, necháme odležet přes noc, rozválíme (asi 4 mm), vykrájíme kolečka, dáme na vymazaný plech dostatečně od sebe, ozdobíme půlkou mandle nebo ořechem, pečeme při 170 - 180 *C 10 - 15 minut
Skořicové věnečky
14 dkg hladké mouky, 7 dkg cukru, 7 dkg Hery, 1 žloutek, 7 dkg mletých ořechů, lžíce kakaa, špetka tlučeného hřebíčku, trocha skořice, citrónová kůra
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme věnečky. Před pečením je potřeme vodou s rumem a posypeme krystalovým cukrem.
Křehké skořicové sušenky
17 dkg hladké mouky, 13 dkg krystalového cukru, 12 dkg másla, 1 vejce, 1 rovná lžička mleté skořice, šťáva z 1 citrónu
Vypracujeme těsto, necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme formičkami různé tvary a na vymazaném plechu upečeme. Vychladlé spojujeme marmeládou a můžeme zdobit polevami - citrónovou, rumovou.




Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004