Vánoční recepty

vykrajované cukroví

linecké těsto
Vanilkové cukroví
Linecká kolečka
Motýlci z lineckého těsta
Linecké hvězdičky
Vánoční hvězdičky

křehké těsto
Sušenky různých chutí
Dvoubarevné keksy
Sypané preclíčky

ořechové těsto
Čajové pečivo tvarované
Čajové cukroví různých chutí
Chřupačky
Londýnské tyčinky
Rumová kolečka
Slovenské oříškové dortíčky
Ořechové čtverečky
Pečené ořechové hřebíčky
Skládaná rozinková srdíčka
Rumové věnečky

mandlové těsto
Rakouská mandlová kolečka
Mandlové dortíčky

kokosové těsto
Zvonečky
Stromečky
Hříbečky
Kokosová kolečka
Dvoubarevné lekníny
Kokosové laskonky
Kokosky I.
Kokosky II.
Kokosové kuličky s mandlí
Kokosové špičky

čokoládové a kávové těsto
Křapáče
Čokoládové koláčky
Mocca koláčky
Kakaové bochánky
Kakaové třené pečivo
Čokoládové věnečky na stromeček
Ćokoládové kuličky

ostatní těsta
Žloutkové cukroví
Šlehačkové cukroví
Vínové hvězdičky
Maminčina slepovaná kolečka
Sněhové sušenky
Křehké pudinkové sušenky
Koláčky naší babičky
Cukroví z máslo-sádlového těsta
Základní bílé tvarohové těsto
Tvaroháčky
Karotánky
Rozinková srdíčka
Sádláčky
Sádlové bochánky tmavé
Sádlové bochánky bílé
Zázvorky I.
Zázvorky II.
Zázvorové cukroví
Skořicové věnečky
Křehké skořicové sušenky


Vanilkové cukroví

30 dkg polohrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 1 balíček vanilkového cukru

Vypracujeme těsto, necháme alespoň 2 hodiny v chladu odpočinout. Vyválíme plát, vykrajujeme formičkou různé tvary a na suchém plechu upečeme dorůžova. Nahoru



Linecká kolečka

21 dkg hladké mouky, 11 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 1 žloutek, strouhaná citrónová kůra

Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Upečené slepujeme, zdobíme čokoládou nebo jinými polevami, sypeme barevnými korálky, kokosem. Nahoru



Motýlci z lineckého těsta

60 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 40 dkg tuku (másla, Hera apod.), 4 žloutky

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát, formičkou vykrajujeme motýlky a upečeme dorůžova na tukem vymazaném plechu. Upečené, vychladlé motýlky zdobíme. Tělíčko naznačíme čokoládovou polevou, paví očka potřeme žloutkovou a citrónovou polevou. Přibarvíme i potravinářským barvivem. Po zaschnutí polevy cukroví uložíme. Nahoru



Linecké hvězdičky

15 dkg hladké mouky, 9 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 10 dkg Solamylu, 1 žloutek

Vpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. Vyválíme plát, formičkou vypichujeme hvězdičky a na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Upečené cukroví slepujeme marmeládou. Nahoru



Vánoční hvězdičky

42 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 28 dkg tuku (máslo, Hera apod.), 2 celá vejce (nebo 4 žloutky)

Vypracujeme hladké těsto, necháme hodinu v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme formičkou hvězdičky. Do poloviny vykrajovaných hvězdiček kulatou formičkou vykrojíme kolečko. Cukroví upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé spojujeme rybízovou (malinovou, jahodovou, meruňkovou) zavařeninou a pocukrujeme. Nahoru



Sušenky různých chutí

75 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 8 dkg tuku, 2 vejce, 1/8 litru studeného mléka, trocha kypřícího prášku

Vypracujeme těsto, rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu přidáme mleté ořechy, do druhého kakao, do třetího trochu mletého zázvoru a mletého hřebíčku. Každý díl zvlášť vyválíme, vykrajujeme růžné tvary a na vymazaném plechu upečeme. Můžeme spojovat krémy, zdobit polevami apod. Nahoru



Dvoubarevné keksy

50 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr

Mouku prosijeme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, cukr, máslo a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 2 stejné díly, do jednoho zapracujeme kakao. Každé zvlášť rozválíme, bílé těsto potřeme bílkem, zakryjeme tmavým těstem a společně stočíme do rolády. Roládu nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 5 mm, klademe a vymazaný plech a upečeme. Studeném můžeme slepovat marmeládou. Nahoru



Sypané preclíčky

10 dkg hladké mouky, 10 dkg Solamylu, 5 dkg rostlinného tuku, 150 ml zakysané smetany

Smícháme mouku a Solamyl, přidáme tuk a zakysanou smetanu a hnětačem vypracujeme těsto. Potom ho zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladnu. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na 3 mm silný plát. Kulatým tvořítkem (průměr 7 cm s otvorem uprostřed) vykrájíme preclíčky, dáme na plech pokrytý pečícím papírem. Preclíčky potřeme jedním žloutkem rozkvedlaným se 150 ml smetany a hustě posypeme krystalovým cukrem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 15-20 minut. Nahoru



Čajové pečivo tvarované

12,5 dkg hladk0 mouky, 12,5 dkg pískového cukru, 12,5 dkg strouhaných oříšků, 1 lžíce oleje, 3 žloutky, strouhaná citrónová kůra

Mouku s cukrem dáme na vál, přidáme oříšky, olej, kůru, žloutky a zaděláme těsto. Vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary, potřeme bílkem a upečeme v předehřáté troubě. Nahoru



Čajové cukroví různých chutí

14 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 14 dkg mletých ořechů nebo oloupaných mandlí, 1 vejce

Vypracujeme těsto a rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu zapracujeme jemně nastrouhanou citrónovou kůru, do druhého nastrouhanou čokoládu (tolik, aby těsto bylo pěkně obarvené), do třetího dílu zpracujeme trochu mleté skořice a tlučený hřebíček. Každé těsto vyválíme zvlášť a vykrajujeme různé tvaru. Pečeme na vymazaném plechu, vychladlé můžeme i nemusíme zdobit. Nahoru



Chřupačky

10 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 2 žloutky, 2 bílky, 14 dkg nadrobno nasekaných oříšků

Utřeme žloutky s cukrem, přidáme z bílků ušlehaný sníh, mouku a třeme ještě 10 minut. Nakonec přidáme oříšky. Rozetřeme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě horké krájíme na proužky. Nahoru



Londýnské tyčinky

21 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 2 žloutky

Zpracované těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme na pásy asi 5 cm široké. Dáme je na plech rozpéct. Potom je potřeme tence marmeládou a natřeme oříškovou hmotou asi 5 mm vysoko a dopečeme. Sesuneme na vál a ještě teplé krájíme na tyčinky. Oříšková hmota: 21 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 14 dkg strouhaných ořechů, 3 bílky. Nahoru



Rumová kolečka

21 dkg hladké mouky, 4 dkg moučkového cukru, 14 dkg tuku, 5 dkg mletých ořechů, 3 lžíce kakaa, 1 žloutek

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme stejná kolečka. Do poloviny koleček vypíchneme malou formičkou otvor. Klademe na vymazaný plech a zvolna upečeme. Upečená kolečka slepujeme zavařeninou, ponoříme do rumu a obalíme v krystalovém cukru. Nahoru



Slovenské oříškové dortíčky

10 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla, 15 dkg jemně mletých oříšků

Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrajujeme malá kolečka. Pečeme na povoskovaném papíře dorůžova. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou - troubě necháme změknout 3 tabulky čokolády na vaření, třeme s 20 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru a trochu teplé vody. Nahoru



Ořechové čtverečky

16 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 16 dkg másla, 8 dkg strouhaných ořechů, 1-2 žloutky (podle potřeby)

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme čtverečky, obdélníčky, kosočtverečky. Upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Upečené cukroví potřeba rybízovou marmeládou a polijeme rumovou polevou. Nahoru



Pečené ořechové hřebíčky

25 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 18 dkg másla (Hery), 10 dkg mletých ořechů, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát, vykrajujeme formičkou hříbečky a na vymazaném plechu upečeme. Upečené slepujeme marmeládou. Nožičky hřebíčku do poloviny potřeme rozšlehaným bílkem, omočíme v obarvené kokosové moučce na zeleno (tráva). Klobouček potřeme čokoládovou polevou. Nahoru



Skládaná rozinková srdíčka

24 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 11 dkg másla, 2 žloutky, 6 dkg nasekaných rozinek, 2 dkg mletých ořechů.

Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme na tloušťku 4 mm. Vykrajujeme formičkou srdíčka a na vymazaném plechu upečeme. Na upečená, vychladlá srdíčka přilepíme marmeládou nepečená, stejně velká srdíčka z ořechového těsta - utřeme 30 dkg moučkového cukru se 2 lžícemi másla, 1 bílkem, trochu rumu a 10 dkg mletých ořechů. Na pocukrovaném vále vyválíme z nepečeného těsta plát, vykrajujeme srdíčka, která potřeme čokoládovou polevou. Nahoru



Rumové věnečky

17 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 15 dkg mletých neloupaných mandlí, 1 žloutek, 1 lžíce rumu, půl lžičky skořice a 3 tlučené hřebíčky

Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, žloutek, rum, skořici, hřebíček. Mleté mandle promícháme s moukou a po částek přidáváme k máslu. Zpracované těsto necháme 1 hodinu odpočinout, potom ho rozválíme, vykrajujeme věnečky a upečeme dorůžova. Ještě teplé potřeme rumem a obalujeme v krystalovém cukru. Nahoru



Rakouská mandlová kolečka

15 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 21 dkg másla, 21 dkg nastrouhaných neloupaných mandlí, 2 žloutky, 2 tlučené hřebíčky, 1/2 lžičky mleté skořice

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Klademe na suchý plech, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sekanými mandlemi. Upečeme dorůžova. Nebo upečená kolečka slepujeme zavařeninou a polijeme citrónovou polevou. Nahoru



Mandlové dortíčky

14 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 4 vejce, 5 dkg mandlí

Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutky a utřeme do pěny. Vmícháme nadrobno nasekané mandle a tuhý sníh z bílků. Těsto dáme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Z vychladlého vykrajujeme kolečka, potřeme máslovým krémem a zdobíme kouskem ovoce. Máslový krém - utřeme 10 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, citrónová šťáva. Nahoru



Zvonečky

200 g hladké mouky, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 lžíce sody, 125 g tuku, 100 g moučkového cukru, 1-2 žloutky, 2-3 lžíce mléka nebo vody, 1 bílek, jemná kokosová moučka

Mouku s pudinkem a sodou prosejeme. Změklý tuk utřeme s prosetým cukrem, přidáme žloutek, přilijeme mléko nebo vodu a našleháme. Pak postupně přidáme část mouky. Zbylou mouku už jen vpracujeme na vále. Těsto necháme hodinu nebo do druhého dne odležet v chladu. Potom je rozválíme a vykrájíme z něj zvonečky. Zvonky přeneseme na plech, vložíme do trouby vyhřátí na 190°C a upečeme dobleda. Vychladlé pečivo potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kokosem a po zaschnutí je uložíme v chladu. Doba odležení je 3 týdny. Nahoru



Stromečky

Ingerdience stejné jako u Zvonečků

Těsto jako na zvonečky, bílková poleva, pistácie, barevný máček Odleželé těsto rozválíme, vykrájíme z něj stromečky a upečeme je dobleda. Po vychladnutí je potřeme polevou, posypeme rozsekanými pistáciemi a máčkem. Po zaschnutí uložíme v chladu. Nahoru



Hříbečky

Těsto jako na zvonečky, daltle, oloupané mandle, čokoládovou poleva Odleželé těsto rozválíme a nakrájíme na obdélníčky, které poklademe vypeckovanými a mandlemi naplněnými datlemi. Datle obalíme těstem, urovnáme na plech a v troubě vyhřáté na 200°C je upečeme dobleda. Po vychladnutí konce hříbečků namočíme do čokoládové polevy a necháme zaschnout. Nahoru



Kokosová kolečka

35 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg sádla, 15 dkg kokosové moučky

Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak tence vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova, vychladlé slepujeme kakaovým krémem a pokapeme čokoládovou polevou. Nahoru



Dvoubarevné lekníny

25 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 20 dkg tuku (Lukana, Hera apod.), 10 dkg kokosové moučky, 1 vanilkový cukr

Vypracujeme těsto, necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kytičky - lekníny a na plechu upečeme dozlatova. Vypracujeme nepečené těsto z 37 dkg moučkového cukru, 1 syrového žloutky, 1 lžíce másla, 7 dkg kokosové moučky, vanilkového cukru a lžičky rumu. Vyválíme na pocukrovaném prkénku plát a vykrajujeme stejně velké kytičky - lekníny. Troškou marmelády spojujeme s upečenými kytičkami. Ozdobíme čokoládovou polevou, plátky želé, marcipánem, ořechem. Nahoru



Kokosové laskonky

25 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg nastrouhaného ztuženého tuku, 15 dkg mletého kokosu

Vypracujeme těsto a necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme a oválnou formičkou vykrajujeme oválky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě tak, aby zůstaly světlé. Vychladlé spojujeme ořechovým krémem - utřeme 25 dkg másla s 3 lžícemi moučkového cukru, 2 vanilkovými cukry, do utřené směsi přidáme 15 dkg mletých ořechů spařených 5 lžícemi horkého mléka. Laskonky stříkáme čokoládovou polevou. Nahoru



Kokosky I.

20 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 25 dkg kokosové moučky, 1 vejce

Máslo utřeme s cukrem, a vejcem, vmícháme kokosovou moučku a mouku. Z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech a ve slabě vyhřáté troubě upečeme dorůžova Nahoru



Kokosky II.

Sníh ze 4 bílků smícháme s 14 dkg moučkového cukru, 13 dkg kokosové moučky a 4 lžícemi strouhanky

Šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Na mírně vymazaný plech tvarujeme lžíci kokosky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Nahoru



Kokosové kuličky s mandlí

20 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 20 dkg mletého kokosu, 1 vejce, 3 lžíce rumu

Vypracujeme těsto, z kousků těsta tvarujeme kuličky, doprostřed zabalíme oloupanou mandli. Kladem na vymazaný plech potřeme ušlehaným vejcem. Upečeme dorůžova. Nahoru



Kokosové špičky

30 dkg mletého kokosu, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla, 3 lžíce rumu

Vypracujeme těsto, z kousků těsta tvarujeme špičky. Linecká kolečka (kulaté piškoty) potřeme marmeládou a posadíme kokosovou špičku. Máčíme v čokoládové polevě. Nahoru



Křapáče

40 dkg moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 2 bílky

Do ušlehaného tuhého sněhu z bílků vešleháme prosetý cukr s kakaem. Vyválíme na pocukrovaném vále nebo mikrotenu a vykrajujeme formičkou hvězdičky. Klademe na vymazaný plech, pečeme až druhý den. Nahoru



Čokoládové koláčky

20 dkg hladké muky, 7 dkg moučkového cukru, vanilkový cukr, 14 dkg másla, 1 vejce, 10 dkg čokolády nebo 2 lžíce kakaa, džem, rum, cukr na obalování

Z mouky, tuku, cukru, vanilky a strouhané čokolády zaděláme vejcem těsto a necháme ho odležet. Potom rozválíme na plát 4 mm silný a vykrajujeme kolečka, která zvolna upečme. Slepujeme džemem, namáčíme do rumu trochu zředěného vodou a obalíme v cukru. Nahoru



Mocca koláčky

50 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 32 dkg tuku, 10 dkg mleté kávy, 10 dkg mletých ořechů

Vypracujeme těsto, necháme chvíli odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a zvolna upečme na vymazaném plechu. Vychladlé spojujeme máslovým krémem a ochuceným silným kávovým odvarem. Nahoru



Kakaové bochánky

17 dkg hladké mouky, 16 dkg moučkového cukru, 16 dkg másla, 6 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr

V míse utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme vanilkový cukr a mouku. Dobře propracujeme, necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Z kousků těsta tvarujeme malé kuličky. Do každé zapíchneme oloupanou mandlí. Upečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě. Nahoru



Kakaové třené pečivo

30 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 28 dkg másla, 2 žloutky, 3 lžíce kakaa, trocha mleté skořice, tlučeného hřebíčku

Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Vmícháme mouku prosetou s kakaem a prosetým kořením. Těsto dáme do sáčků a na suchý plech stříkáme různé tvary. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, vychladlé slepujeme rybízovou marmeládou. Zdobíme bílkovou polevou a nastrouhanou čokoládou. Nahoru



Čokoládové věnečky na stromeček

20 dkg hrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 dkg čokolády, 3 bílky

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme prosetý cukr, vanilku, strouhanou čokoládu a mouku. Všechno promícháme vložíme do plátěného pytlíku a formujeme z něj věnečky nebo jiné tvary na pomaštěný plech. Pečeme pomalu v předehřáté troubě. Nahoru



Čokoládové kuličky

7 dkg polohrubé mouky, 7 dkg moučkového cukru, 3 vejce. Kakaový krém: 8 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 8 dkg másla, a 1 žloutku, 8 dkg nasekaných oříšků nebo mandlí. Čokoládová poleva: 8 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce škrobové moučky, 8 dkg másla, 2 lžíce mléka.

Celá vejce ušleháme, přidáme cukr a mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Piškot potom rozkrájíme na velmi drobné kostičky a zamícháme do něho kakaový krém utřený z moučkového cukru, kakaa, másla, žloutku, přidáme nasekané oříšky. Vytvarujeme menší kuličky. Máčíme čokoládové polevě a obalujeme v mletých oříšcích nebo kokosové moučce. Když poleva ztuhne, vkládáme kuličky do papírových košíčků a uložíme v chladnu. Nahoru



Žloutkové cukroví

50 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, 1/2 lžičky amonia (cukrážské droždí)

Třeme asi 20 minut do pěny polovinu cukru se žloutky a amoniem. Zapracujeme zbytek cukru a vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujeme formičkami drobné tvary a na vymazaném plechu v mírné troubě upečeme. Pokud vykrajujeme obdélníčky (2x8cm), zdobíme je po upečení šlehačkou jako rakvičky. Nahoru



Šlehačkové cukroví

30 dkg hladké mouky, 25 dkg ztuženého cukru, 1/4 litru šlehačky

Do mísy dáme mouku, nastrouhaný ztužený tuk a přilijeme šlehačku. Vypracujeme těsto a vyválíme na placku 4 mm silnou. Rádýlkem nebo formičkami vykrajujeme různé tvary. Ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Nahoru



Vínové hvězdičky

30 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku (Hera, Lukana, máslo), 6 lžic bílého vína

Do mouky nasekáme tuk a zaděláme vínem. Vypracujeme těsto a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Vyválíme tenkou placku, vykrajujeme formičkou hvězdičky a na tukem vymazaném plechu upečeme. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Nahoru



Maminčina slepovaná kolečka

20 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru 12 dkg másla, 1 vejce, 5 dkg Solamylu, 2 lžíce bílého vína (nebo šťáva z 1/2 citrónu), 1 vanilkový cukr, 2 malé lžičky prášku do pečiva

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těžší hladké těsto. Necháme 2 hodiny v chladničce odpočinout. Rozválíme na plát a vykrajujeme kulatou formičkou (průměr 8 cm) kolečka. Do Poloviny koleček vykrájíme 3 malé otvory. Klademe na vymazaný plech a pečeme při střední teplotě 10-12 minut (180-200°C). Vychladlá upečená kolečka slepujeme marmeládou a pocukrujeme. Nahoru



Sněhové sušenky

30 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 žloutky, 1 lžíce octa, 1 lžíce vlažné vody

Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Pak tence vyválíme a potřeme bílkovou polevou. Utřeme do hladké polevy 2 bílky s 25 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. Vyválené těsto potřeme polevou, vykrajujeme rádýlkem tyčky, kosočtverečky a klademe na vymazaný plech. V mírně vyhřáté troubě zvolna upečme. Poleva musí zůstat bílá. Nahoru



Křehké pudinkové sušenky

50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg 100% ztuženého tuku, 12,5 dkg másla, 5 vanilkových pudinků, 3 vejce

Mouku prosijeme s pudinky a cukrem, přidáme celá vejce a nastrouhaný ztužený tuk a máslo. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Tence vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé slepujeme marmeládou. Nahoru



Koláčky naší babičky

42 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 10 dkg sádla, 2 celá vejce, trocha prášku do pečiva, vanilka, citrónová kůra

Vypracujeme těsto, vykrajujeme různé tvary, upečené slepujeme rybízovou zavařeninou. Nahoru



Cukroví z máslo-sádlového těsta

40 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 13 dkg másla, 13 dkg sádla, 2 žloutky, citrónová krůa, špetka soli

Z vypracovaného těsta vykrajujeme různé tvary. Nahoru



Základní bílé tvarohové těsto

35 dkg hladké mouky (u vaničkového tvarohu přidáme) 15 dkg moučkového cukru (i krupicového), 50 dkg tvarohu, 1-2 vejce, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 lžic rozpuštěného másla nebo Hery

Do mísy prosijeme mouku s vanilkovým pudinkem, práškem do pečiva. Přidáme ostatní suroviny, promícháme. Těsto vyklopíme na vála a důkladně propracujeme v hladké tužší těsto. Necháme 30 minut v chladničce odpočinout, pak zapracujeme různé příchutě. Podle potřeby vyválíme, vykrajujeme formičkami apod. Nahoru



Tvaroháčky

20 dkg hladké mouky, 25 dkg měkkého tvarohy, 125 dkg tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr

Tvaroh rozetřeme s tukem, přidáme žloutek a mouku. Vyválíme na plát tloušťky asi 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Před pečením potřeme rozšlehaným bílkem. Upečené cukroví obalujeme ve vanilkovém cukru nebo poléváme čokoládovou polevou. Nahoru



Karotánky

20 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 25 dkg másla, 30 dkg karotky, 1 prášek do pečiva, špetka soli

Mouku prosijeme s práškem do pečiva a soli. Karotku nastrouháme na jemném struhadle a přidáme společně s tukem do mouky. Zpracujeme těsto, vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu, ještě horká obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí spojujeme zavařeninou. Nahoru



Rozinková srdíčka

20 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 6 dkg pomletých rozinek, 1 vejce, 2 žloutky, 1 lžička prášku do pečiva, citrónová kůra

Mouku prosijeme do mísy s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vyválíme na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujeme formičkou srdíčka. Pečeme na vymazaném plechu. Upečená srdíčka slepujeme marmeládou a polijeme citrónovou polevou. Nahoru



Sádláčky

16 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg sádla, 7 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr

Vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme v chladu odpočinout. Tvarujeme kuličky, do každé vtlačíme oříšek nebo mandli a upečeme v mírné troubě. Na plechu necháme vychladnout. Nahoru



Sádlové bochánky tmavé

25 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg sádla, 3 dkg kakaa, 4 dkg mletých ořechů

Vypracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout. Tvarujeme malé kuličky, do středu vmáčkneme oloupaný oříšek (nebo kuličky světlého těsta) a v rozehřáté troubě upečeme. Nahoru



Sádlové bochánky bílé

18 dkg mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg sádla, 4 dkg loupaných mletých mandlí, 1 lžičky vanilkového cukru

Vypracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout. Tvarujeme malé kuličky, do středu vmáčkneme oloupaný lískový oříšek (nebo kuličku z tmavého těsta) a v rozehřáté troubě upečeme. Nahoru



Zázvorky I.

25 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžička mletého zázvoru, na špičku nože amonia (cukrářské droždí)

Vejce a žloutky třeme do pěny s cukrem, přidáme zázvor, amonium a mouku. Vypracujeme těsto, na pomoučněném vále lehce vyválíme a vypichujeme formičkou zázvorky. Klademe na tukem vymazaný plech a necháme nejméně 2 hodiny na plechu odpočinout (nejlépe přes noc). Pečeme zvolna. Hotové necháme alespoň týden odležet. Nahoru



Zázvorky II.

200g polohrubé mouky, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, 150g práškového cukru, 1 vejce, 1-2 žloutky, 1 lžička zázvoru, 50g másla, tuk na vymazání plechu

Do proseté mouky přidáme prášek do pečiva. Dále přidáme cukr, vejce, žloutky, strouhaný zázvor a máslo. Vše důkladně zpracujeme v těsto a necháme odpočinout do druhého dne. Poté těsto vyválíme na plát vysoký asi 3-4 mm a vykrajujeme různé tvary. Dáme je na tukem vymazaný plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě. Zázvorky necháme několik dní uležet. Nahoru



Zázvorové cukroví

125 g hladké mouky, 60 g Hery, 125 g umletých vloček, 90 g moučkového cukru, 1 rovná lžička sody, půl lžičky skořice, půl lžičky zázvoru, vanilkový cukr 3 lžíce sirupu, spařené mandle nebo ořechy na ozdobení

Smícháme všechny suroviny, sirupem zaděláme vláčné, polotuhé těsto, necháme odležet přes noc, rozválíme (asi 4 mm), vykrájíme kolečka, dáme na vymazaný plech dostatečně od sebe, ozdobíme půlkou mandle nebo ořechem, pečeme při 170 - 180 *C 10 - 15 minut Nahoru



Skořicové věnečky

14 dkg hladké mouky, 7 dkg cukru, 7 dkg Hery, 1 žloutek, 7 dkg mletých ořechů, lžíce kakaa, špetka tlučeného hřebíčku, trocha skořice, citrónová kůra

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme věnečky. Před pečením je potřeme vodou s rumem a posypeme krystalovým cukrem. Nahoru



Křehké skořicové sušenky

17 dkg hladké mouky, 13 dkg krystalového cukru, 12 dkg másla, 1 vejce, 1 rovná lžička mleté skořice, šťáva z 1 citrónu

Vypracujeme těsto, necháme v chladu 30 minut odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme formičkami různé tvary a na vymazaném plechu upečeme. Vychladlé spojujeme marmeládou a můžeme zdobit polevami - citrónovou, rumovou. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na vánoční recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004