Velikonoční recepty

Beránek
Věnec, hnětýnky a ptáčc
Mazanec
Jidáše
Velikonoční nepečený dort
Meruňkový dort s nugátovým piškotem
Malinový dort s tvarohovou nápln
Citrónový dort s čokoládovými kuličkami
Zajíčci z větrníků
Sluníčko
Jehněčí hřbet s citrónem a tymiánem
Velikonoční nádivka
Smažené kůzlečí
Pečené kůzlečí s nádivkou
Vejce v šunkové omáčce
Studená mísa
Jarní předkrm
Hnízdečka s rýží


Beránek

250 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 130 g tuku (máslo, Hera), 3 vejce, asi 1/8 litru mléka, citrónová kůra, vanilka, tuk na vymazání formy

Tuk dobře rozetřeme, postupně přidáváme cukr, pak žloutky a třeme do pěny. Střídavé po lžících přidáváme mléko a mouku. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh. Formu dobře vymažeme a vysypeme moukou, naplníme těstem a zvolna pečeme. Nahoru



Věnec, hnětýnky a ptáčci

500 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g tuku, 3-4 loutky, 30 g droždí, trochu soli, 1/4 litru mléka, 1 vejce na potření. Ozdoby z lineckého těsta: 100 g másla, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek

Těsto zpracujeme na vále, vyválíme plát a vykrajujeme zvířátka. Upečeme ve středně teplé troubě.Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce mléka uděláme kvásek a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vlažný tuk, žloutky, kvásek a mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.

Věnec: Těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné poloviny uděláme tři válečky a spleteme do copu, která dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 3 hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Po upečení a vychladnutí věnec ozdobíme zajíčky a kuřátky z lineckého těsta (pomocí párátka je napícháme do věnce). Do věnce zapíchneme 3 proutky, nahoře je svážeme mašlí a ozdobíme kraslicemi. Z druhé poloviny těsta upečeme ptáčky a hnětýnky.

Hnětýnky: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme delší válečky. Necháme otvor tak veliký, aby se nám po upečení vešlo do otvoru vařené obarvené vejce. Spodní část spleteme. Kvůli otvoru pro vajíčko si uděláme z alobalu kuličku o velikosti vajíčka. Potřeme ji ze všech stran tukem a před pečením vložíme do otvoru v těstě. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě chvíli kynout a dáme péci. Po upečení a vychladnutí vyndáme alobal a vložíme obarvené vajíčko.

Ptáčci: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme na delší válečky. Uprostřed svážeme do uzlíku (tělo), kratší konec prsty zmáčkneme tak, aby se vytvořil zobáček, na delším konci uzlíku uděláme vidličkou rýhy (ocásek). Necháme ještě chvíli kynout na vále, potom potřeme rozšlehaným vejce a v předehřáté troubě upečeme. Nahoru



Mazanec

500 g polohrubé mouky, 180 g cukru, 100g másla nebo tuku, 2 žloutky, 50g soli, citrónová kůra, 3/16 litru mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 30 g droždí, 50 g rozinek, 30 g mandlí, 1 vejce na potření

Droždí rozmícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme prosetou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přádáme kvásek a vlahým mlékem zaděláme těsto. Těsto důkladně zpracujeme vařečkou nebo hnětači. Potom přidáme rozinky a část spařených oloupaných a nakrájených mandlí. Dáme do tepla kynout. Po půlhodině znovu zpracujeme a postup opakujeme 3x. Po posledním vykynutí utvoříme bochánek a dáme jej na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě půl hodiny kynout, přitom mazanec několikrát potíráme rozšlehaným vejcem. Při posledním potírání jej nastřihneme uprostřed do kříže a posypeme zbytkem mandlí. Po deseti minutách vložíme mazanec do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Nahoru



Jidáše

500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1/4 litru mléka, 50 droždí, 0 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná kůra, trocha soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem. Nahoru



Velikonoční nepečený dort

200 g loupaných mandlí, 250 g změklého másla, 5 čerstvých žloutků, 200 g moučkového cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání, dřeň z 1 vanilkového prutu, nastrouhaná kůra z 1 citrónu, na špičku nože skořice. 300 g piškotů, asi 1 dl pomerančového likéru, 1 balíček ztužovače šlehačky, tenké proužky pomerančové kůry, několik trpasličích pomerančů, plátky loupaných mandlí

Žloutky, moučkový cukr a máslo smícháme v hladký krém a opatrně do něj zamícháme nastrouhané mandle. Krém ochutíme vanilkovou dření, citrónovou kůrou a skořicí. Dno dortové formy vyložíme průsvitnou fólií, hustě poklademe vrstvou piškotů, zakapeme likérem a potřeme krémem. Postup opakujeme do té doby, než spotřebujeme piškoty. Dort zakryjeme fólií, zatížíme hrncem a uložíme na noc do chladničky. Před podáváním odstraníme fólii, dort vyklopíme na mísu. Ze smetany a ztužovače ušleháme tuhou šlehačku, kterou dort potřeme ze všech stran. Povrch pokapeme alkoholem a pomocí zdobící trubičky pokryjeme povrch dortu šlehačkou. Ozdobíme pomerančovou kůrou, plátky trpasličích pomerančů i celými trpasličími pomeranči, které připomínají velikonoční vejce. Nahoru



Meruňkový dort s nugátovým piškotem (14 kousků)

5 vajec, špetku soli, 130 g cukru, 3 lžíce nugátového krému, 70 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, papír na pečení. Náplň: 1 sklenice (850 ml) meruněk, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 balíček bezbarvé dortové plevy, 500 ml smetany ke šlehání, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 ztužovače šlehačky, 20 g čokoládových hoblinek, 2 lžičky sekaných pistáciových oříšků, 14 velikonoční čokoládových vajíček, 1 malého marcipánového zajíčka

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, soli, cukru a jedné lžíce studené vody ušleháme tuhý sníh. Přidáme žloutky a nugátový krém. Přisypeme mouku se solamylem a promícháme. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175°C, plynová 2 stupeň) přibližně 25-35 minut. Korpus necháme vychladnout a pak jej dvakrát vodorovně rozřízneme. Meruňky necháme okapat, šťávu zachytíme a odměříme z ní 175 ml, Dvě půlky z meruněk nakrájíme na 14 plátků a další dvě na kostičky. Spodní díl dortu obložíme zbylými půlkami meruněk. Přivedeme k varu citrónovou šťávu spolu se šťávou z meruněk. Dortovou polevu smícháme se 4 lžícemi vody a přidáme do šťávy, znovu přivedeme k varu a přelijeme na ovoce. Necháme vychladnout. Po vychladnutí položíme na ovoce druhý díl dortu. Ušleháme smetanu, oba vanilkový cukry a ztužovače šlehačky.1/3 šlehačky smícháme s meruňkovými kostičkami a touto směsí potřeme druhý díl dortu. Přikryjeme třetím dílem. Celý dort kolem dokola i na povrchu potřeme šlehačkou. Zbylou šlehačku pak naplníme zdobící sáček a nastříkáme na dort kopečky. Okraj posypeme čokoládovými hoblinkami, navrch dáme plátky meruněk. Do středu dortu položíme do kruhu vajíčka a ozdobíme marcipánovým zajíčkem. Nakonec ještě hotový dort posypeme nastrouhanými pistáciemi Nahoru



Malinový dort s tvarohovou náplní (12 kousků)

3 vejce, 75 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, 1 lžičku prášku do pečiva, pečící papír. Náplň: 2 balení (po 300 g) mražených malin, 375 g netučného tvarohu, 250 mascarpone (příp. žervé), 75 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z 1 citrónu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a 2 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Postupně do něj přidáme cukr a vanilkový cukr. Potom přimícháme žloutky. Mouku, solamyl a prášek do pečiva smícháme, přesajeme a opatrně vmícháme do sněhu. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Pak vlijeme těsto a povrch uhladíme. V předehřáté troubě (elektrická - 175°C, plynová - stupeň 2) pečeme 25-30 minut. Po upečení necháme vychladnout. Maliny rozmrazíme nebo použijeme čerstvé. Smícháme tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Ušleháme smetanu s jedním ztužovačem a přimícháme do tvarohového krému. Dortový korpus vodorovně rozřízneme tak, aby vrchní díl byl o něco tenčí než spodní. Kolem spodního dílu připevníme okraj dortové formy. Polovinou zbylého ztužvače šlehačky posypeme spodní díl dorty. Pak jej poklademe polovinou malin, které posypeme druhou polovinou ztužovače. Potřeme krémem, až na 5-6 lžic, které odložíme na ozdobení a navrch dáme zbylé maliny. Necháme vychladit. Vrchní díl dortu rozdělíme na 12 kousků. Z lepenky vystřihneme tvar velikonoční vajíčka - šablonu pokládáme postupně na vrchní kousky dortu a cukrujeme. Dort vyjmeme z formy. Zbylým krémem vytvoříme na dortu 12 kopečků a na každý z nich položíme šikmo jeden vrchní díl dortu. Až do podávání necháme v chladu. Nahoru



Citrónový dort s čokoládovými kuličkami (12 kousků)

125 g másla nebo rostlinného tuku, 175 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mandlového likéru, 175 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 60 g obilných kuliček s čokoládou (křupek), tuk na vymazání formy, 6 lístku (9g) bílé želatiny, 2 citróny, 4 žloutky, 2 bílky, 250 ml smetany ke šlehání, 60 g sekaných pistációvých oříšků, plátky citrónu a meduňky na ozdobení

Tuk, 75 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru ušleháme metlou ručního šlehače do tuhé pěny. Postupně do ní vmícháme vejce a likér. Mouku rozmícháme s práškem do pečiva a opatrně přidáme do hmoty. Čokoládové křupy - až na několik kousků, které si odložíme na ozdobení - zapracujeme do těsta. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, těsto do ní vlijeme a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě (elektrická - 200°C, plynová - stupeň 3) asi 20 minut. Želatinu dáme změknout do studené vody. Jeden citrón omyjeme v teplé vodě a osušíme. Pak kůru jemně nastrouháme a oba citróny vymačkáme. Žloutky vymícháme se zbylým cukrem, přidáme 8-10 lžic citrónové šťávy a citr. kůru. Želatinu vymačkáme, rozpustíme při mírné teplotě a za stálého míchání přilijeme do žloutkového krému, který pak dáme vychladit. Z bílků a 200 ml smetany ušleháme tuhý sníh. Jakmile začne žloutkový krém tuhnout, přidáme sníh. Pak krém vlnkovitě potřeme povrch dortu. Okraj posypeme pistáciemi. Dort pak dáme cca na 3-4 hodiny do chladničky. Zbylou smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a naplníme ji sáček s houbičkou. Dort uprostřed obložíme plátky citrónu a navrch nastříkáme šlehačku. Nakonec ozdobíme zbylými čokoládovými křupkami a lístky meduňky. Nahoru



Zajíčci z větrníků

1/4 litru vody, 90 g másla, 140 g hrubé mouky, 4 vejce, trocha soli, 1 kelímek smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky, jádra lískových ořechů, několik kousků špaget a papír na ouška

Osolenou vodu přivedeme do varu, přidáme máslo a zmírníme plamen. Když voda opět začíná vřít, vmícháme mouku a zpracujeme těsto, které se nechytá dna hrnce. Těsto necháme chladnout a do vlažného vmícháme postupně vejce. Na tukem vymaštěném a moukou vysypaném plechu tvoříme lžičkou menší hromádky, lžičku přitom namáčíme ve vodě. Pečeme v hodně předehřáté troubě, kterou prvních 15 minut neotvíráme. Ještě teplé větrníky podélně rozkrájíme. Vychladlé větrníky naplníme ušlehanou šlehačkou, kterou zpevníme ztužovačem. Šlehačku nastříkáme na spodní část větrníků. Čumáček naznačíme lískovým oříškem, vousy uděláme z kousků špaget. Vystřihneme z papíru uši, které zapíchneme do větrníků, a takto ozdobené vrchní části položíme na šlehačku. Nahoru



Sluníčko

250 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, 3 lžíce bílého vína, vanilkový cukr, sůl, strouhaná kůra z 1 citrónu, tuk na smažení

V míse zpracujeme z přísad tuhé těsto, které dáme na vál posypaný moukou a rozválíme na 4 mm silnou placku. Vykrajujeme kolečka, na okrajích je po celém obvodu nařežeme jako sluneční paprsky. Smažíme na rozehřátém tuku a ještě horké pocukrujeme. Těmito smaženými sluníčky se slaví odedávna v některých zemí příchod jara. Nahoru



Jehněčí hřbet s citrónem a tymiánem

Jehněčí hřbet, 6 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 150 g másla, 500 g mrkve, 500 g cuket, muškátový oříšek, 5 lžic citrónového želé, 1/4 litru hovězího vývaru, 3 lžíce pojiva do omáček, 1 citrónu, sušená majoránka

Opláchneme tymián a polovinu ho nasekáme. Omyté a osušené maso potřeme solí, pepřem a nasekaným tymiánem a vložíme do vymazaného pekáče. Za stálého podlévání upečeme. Omyté cukety a mrkev nastrouháme na dlouhé nudličky a podusíme na zbylém másle. Okořeníme solí a muškátem. Trochu podlijeme vodou a dusíme asi 3 minuty. Pečeni potřeme polovinou citrónového želé a ještě 5 minut pečeme. Pak maso vyjmeme, do šťávy přidáme hovězí vývar a pojivo do omáček, chvilku povaříme a podle chuti dosolíme a opepříme. Polovinu citrónu vyškrabeme naplníme druhou polovinou připraveného želé a posypeme majoránkou. Maso upravíme na připravené podušené zelenině a ozdobíme tymiánem. Chutnou přílohou jsou nudle. Nahoru



Velikonoční nádivka

1 žeamlovka, 10 vajec, 200 g vařeného vepřového masa i s vývarem, 200 g uzeného masa, 200 g Hery, sůl, pepř, muškátový květ, nasekané mladé kopřivy - asi 2 hrsti (můžeme nahradit pažitkou nebo petrželkou)

Žemlovku nakrájíme na kostičky a dáme do hlubší mísy. Rozpustíme 100 g Hery, kterou polijeme kostičky veky v míse. Vepřové a uzené maso také nakrájíme na kostičky a spolu s bylinkami přidáme do mísy. Do malého množství vývaru vidličkou zašleháme žloutky, přidáme pepř, sůl a muškátový květ. Nalijeme do mísy k masu a žemlovce. Na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Vše dáme do tukem vymazaného pekáče a zvolna pečeme. Velikonoční nádivku podáváme teplou se zeleným salátem. Nahoru



Smažené kůzlečí

Zadní polovina kůzlete, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, tuk na smažení, koření gyros

Kůzle rozporcujeme na menší kousky, omyjeme, osušíme, osolíme a poprášíme gyrosem, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhané housce. Smažíme zvolna, aby se prosmažilo u kosti. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Nahoru



Pečené kůzlečí s nádivkou

Přední polovina kůzlete, 80 g másla, 50 g slaniny, sůl. Nádivka: 60 g másla, 3 vejce, 2 rohlíky, 1/8 litru mléka, asi 2 lžíce strouhanky, zelená petržel, na špičku nože mletého muškátového květu, sůl

Maso opereme, otřeme a osolíme. V hrudi uděláme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Kapsa nesmí být příliš plná, aby při pečení nepraskla. Ne pekáči rozpustíme máslo a slaninu a opečeme maso ze všech stran. Podléváme teplou vodou a pečeme doměkka. Podáváme se špenátem a houskovým knedlíkem. Nádivka: Máslo a žloutky utřeme se 2 lžícemi strouhanky, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky zvlhčené mlékem. Promícháme, osolíme, přidáme muškátový květ a petrželku. Nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh. Nahoru



Vejce v šunkové omáčce

6 vajec, 1 plechovka kukuřice, 200 g šunky, 1 svazek petrželky, 1 svazek kopru, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, 2 balíčky instantní světlé omáčky

Vejce uvaříme natvrdo. Podle návodu uvaříme omáčku. Přidáme kukuřici a šunku nakrájenou na proužky. Nasekáme bylinky, přidáme je do omáčky, osolíme a opepříme. Oloupaná vejce rozpůlíme. Upravíme na mísu, zalijeme omáčkou, posypeme strouhaným muškátovým oříškem a ozdobíme petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Nahoru



Studená mísa

6 vajec, 300 g vlašského salátu, 1 červená paprika, 1 pórek, pažitka, 1 malá okurka, 1 citrón, kapary, brokolice, hořčice, 100 g Hery

Vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Do středu mísy připravíme vlašský salát. Brokolici rozebereme na růžičky, spaříme v osolené vodě, necháme okapat a položíme na vlašský salát. Do věnečku, který jsme vytvořili na míse z brokolice, posadíme celé vejce. Na vejce párátkem připíchneme hlavičku kuřátka, vytvořenou ze žloutku natvrdo uvařeného vejce. Pepřem naznačíme oči, z papriky vykrájíme hřebínek. Ušleháme tuk s trochou hořčice. Pomocí této pomazánky přilepíme hřebínek a uděláme zdobícím pytlíkem, křidélka. Ostatní vajíčka rozpůlíme, potřeme pomazánkou a ozdobíme plátky vykrájenými z papriky a pórku tak,a by vajíčka vypadala jako kytičky. Dozdobíme pažitkou. Okraje mísy olemujeme okurkou a citrónem zdobeným kapary. Nahoru



Jarní předkrm

3 natvrdo uvařená vejce, 300 g vlašského salátu, 200 g mrkve, 200 pažitky, 1 citrón, hlávkový salát, 1 rajské jablíčko, 1 papriky na zdobení

Mrkev jemně nastrouháme a hned zakapeme šťávou z citrónu, aby zůstala pěkně oranžová. Pažitku nadrobno nakrájíme. Vejce obalíme v mrkvi a pažitce. Na mísu upravíme hlávkový a vlašský salát. Vejce, posadíme do salátu, ozdobíme rajským jablíčkem a paprikou. Podáváme s pečivem Nahoru



Hnízdečka s rýží

4 vepřové řízky, 4 plátky gothajského salámu, 4 vejce uvařené natvrdo, sůl, pepř, 100 g tuku, 50 g slaniny

Vepřové řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Každý řízek, na který jsme položili plátek salámu a vejce, zabalíme tak, jako balíme ptáčky. Rozpustíme tuk a slaninu. Maso opečeme a za mírného podlévání udusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží. Rýži dáme na mísu., maso rozpůlíme, vajíčky nahoru posadíme do růže a pokapeme vypečenou šťávou. Nahoru









Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 02.02.2004
© 2001-2004