Vepřové maso


1 ouško, 2 rypáček, 3 hlava a mozek, 4 krkovice, 5 plecko, 6 kolínko,
7 kotleta, 8 bůček - žebro, 9 panenská svíčková, 10 kýta - šunka, 11 nožičky

Vepřové na houbách
Vepřové s hráškem
S cuketou a rajčaty
Dušené v kapustě
Čínské kostky
Kotlety na medu
Kotlety v šunkové omáčce
Kotlety 'Rošťáci'
Kotlety plněné zelím
Ledvinky po Maďarsku
Panenky se šunkou
Roláda
Řízky s mozzarellou
Řízky v těstíčku zapečené sýrem
Špízy se zeleninou
Medailónky s čínským zelím
Závitky na smetaně
Bavorské závitky
Vepřové topinky
Chatařské žebírko
Krkovice na čínský způsob


Vepřové na houbách

1 kg vepřové krkovice, sladká paprika, sůl ,pepř, tuk na vymaštění pekáče, 400 g hlívy ústřičné, 1 svazek naťových cibulek, 2 červené papriky, 125 ml suchého bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, po snítce libečku a tymiánu na ozdobení

Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C/plyn stupeň 2) přibližně 2 hodiny. Mezitím si opatrně očistíme houby a přepůlíme je. Naťové cibulky a paprikové lusky omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přibližně 45 minut před dopečením podlijeme pečeni bílým vínem a zeleninovou polévkou. zhruba 30 minut před dopečením přidáme do pekáče hlívu ústričnou, cibuli a papriku a všechno s masem podusíme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. libeček i tymián opereme, osušíme a nahrubo posekáme. Na míse potom upravíme vepřovou pečeni s houbami a se zeleninou a ozdobíme zelenými bylinkami. Nahoru



Vepřové s hráškem

500 g vepřového masa z kýty, 200 g hrášku, 12 g hladké mouky, 20 g oleje, 200 g rajčatové šťávy, citóonová šťáva, worchestrová omáčka, sůl, pepř

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme moukou a nepatrně opepříme. Pak maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Opečené maso přelijeme vlažnou rajčatovou šťávou, zakapeme citronem a dusíme asi 8 minut. Pak přidáme sterilovaný hrášek a několik kapek worchestrové omáčky a ještě krátce podusíme. Nahoru



Vepřové s cuketou a rajčaty

450 g vepřové kýty, 1 cibule, 1 lžíce kari koření, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 700 g cuket, 2 lžíce hladké mouky, 120 ml smetany nebo bílého jogurtu, olej, sůl

V pánvičce rozpálíme olej a maso nakrájené na nudličky na něm opečeme. Přidáme jemně nasekanou cibuli, kari a rozetřené stroužky česneku. Za občasného míchání opékáme 5 minut. Do směsi přidáme na kostky nakrájenou cuketu a rajčata a dusíme do poloměkka. V misce smícháme smetanu s moukou. Směs z pánvičky přendáme do zapékací misky a smícháme s připravenou smetanou. V troubě upečeme doměkka. Podáváme s dušenou rýží. Nahoru



Vepřové dušené v kapustě

600 g vepřového plecka, 1 cibule, 50 g oleje, 2 stroužky česneku, hladká mouka, pepř, sůl, 500 g kapusty

Maso vykostíme, opereme a nakrájíme na větší kousky. Nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova na oleji, přidáme nakrájené maso, osolíme, opepříme a osmahneme na cibulce. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vodou. Kapustu očistíme, vykrojíme košťál, nakrájíme na větší kousky, spaříme ve vroucí vodě a přidáme k masu společně s česnekem utřeným se solí. Za občasného míchání dusíme doměkka. Podáváme s brambory. Nahoru



Vepřové čínské kostky

600 g vepřové kýty, 300 g brokolice, 300 g mrkve, 200 g čínského zelí, 150 g cibule, malá lžička cukru, 1 lžíce solamylu, 1 lžička soli, olej 2 lžíce sójového oleje, 2 lžíce sójové omáčky

Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostky, čínské zelí nařežeme. Odleželé maso orestujeme na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme připravenou zeleninu a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Podáváme horké. Nahoru



Kotlety na medu

4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka, olej na smažení, solamyl na zahuštění

Kotlety naklepeme, potřeme česnekem se solí (soli trochu) a naložíme do směsi připravené ze dvou dílů medu a jednoho dílu sójové omáčky. Je-li směs řídká, přidáme ještě med, aby se omáčka lehce táhla. Pak se již jen 24 hodin těšíme, až okapané kotlety na oleji doměkka opečeme. Olej slijeme a omáčku necháme prohřát, až začne karamelizovat (můžeme ji zahustit ve vodě namočeným solamylem) a kotlety přelijeme. Nahoru



Kotlety v šunkové omáčce

6 vepřových kotlet, sůl, hladká mouka, 30 g másla, 2 dl bílého vína, vývar z masoxu, 2 dl šlehačky, 100 g šunky, citrónová šťáva

Vepřové kotlety zbavíme páteřních kostí, nařízneme po obvodu a u kosti. Jemně naklepeme, osolíme a obalíme po obou stranách v mouce. V pekáčku rozehřejeme máslo. Kotlety vložíme do rozehřátého másla a dusíme v troubě. Po chvilce je obrátíme, podlijeme trochou vína a vývaru a přikryté dusíme doměkka. Měkké kotlety podlijeme smetanou a vínem, doplníme šunkou pokrájenou na nudličky a dobře prohřejeme. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou a podáváme s dušenou rýží. Nahoru



Kotlety "Rošťáci"

4 větší kotlety,sůl, pepř, olej. Marináda: 2 vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce kremžské a plnotučné hořčice, 2 lžíce Solamylu

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a namočíme do marinády alespoň do druhého dne. Marinádu připravíme smícháním všech přísad. Pak je marinádou obalené, vložíme do rozpáleného oleje a po obou stranách usmažíme dozlatova. Nakonec maso zbylou marinádou podlijeme, zředíme trochou vody a uvaříme tak výbornou omáčku. Podáváme s rýží nebo brambory. Nahoru



Kotlety plněné zelím

4 vepřové kotlety, 500 g kysaného zelí, 4 velké stroužky česneku, 1 cibule, sůl

V kotletě nařízneme ostrým nožem kapsu, naklepeme, naplníme a sešijeme. Náplň: zelí scedíme, přisolíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a drcený česnek. Po naplnění touto směsí kapsu zašijeme, maso osolíme a opepříme a zprudka na rozpáleném oleji orestujeme. Přidáme 2 dl vody a necháme asi 20 minut dusit. Maso na talířích poléváme šťávou, která při dušení vznikla a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. Nahoru



Ledvinky po Maďarsku

500 g vepřových ledvinek, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1 lžíce sladké papriky, vývar z kostky, 200 ml kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl

Očištěné ledvinky rozpůlíme, odstraníme z nich močové kanálky a v několika vodách dobře vymneme. Poté je důkladně osušíme a nakrájíme příčně na plátky. Rozkrájené ledvinky vložíme na oleji osmaženou cibulku, opečeme je, okořeníme a dusíme doměkka. Zahustíme je smetanou rozmíchanou s moukou. Omáčku provaříme a osolíme. Podáváme s rýží. Nahoru



Panenky se šunkou

600 g vepřové panenky, sůl, pepř, 1/2 lžičky sladké papriky, 160 g plátků šunky, 1 1/2 lžíce olivového oleje, 60 ml sherry, 160 ml masového vývaru z kostky

Panenky omyjeme a osušíme, do masa vetřeme sůl, pepř a papriku. Polovinu plátků šunky rozložíme vedle sebe, poklademe masem, zakryjeme zbylou šunkou a vše převážeme nití. Maso opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a dozlatova osmahneme. Zalijeme sherry a vývarem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 60 minut, přitom maso potíráme vypečenou šťávou. Maso a cibuli vyjmeme z omáčky a udržujeme teplé. Výpek převaříme, přisolíme a opepříme. Maso nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře s cibulí. Omáčku podáváme zvlášť. Nahoru



Roláda

600 g vepřové kýty, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, 1 párek, 2 vejce, špetka pepře, špetka soli, 2 lžičky plnotučné hořčice, 100 g rostlinného oleje

Maso ostrým nožem rozřízneme na 1-2 cm silný plát. Plát masa rozložíme na prkénko a navlhčenou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Do středu položíme nahrubo pokrájenou cibuli, na čtvrtky nakrájenou okurku, párek a na oleji usmažená míchaná vejce. Plát masa jednou stranou přehrneme přes náplň a srolujeme tak, aby náplň byla všude uzavřena. Osolenou roládu důkladně povážeme pevnou nití. Konce rolády uzavřeme jehlami na závitky, vložíme do pekáčku a opečeme na oleji. Potom ji podlijeme a za stálého polévání šťávou a případného podlévání upečeme doměkka a dozlatova. Po dopečení ji rozkrájíme na plátky. Plátky rozdělíme na talíře a poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s brambory a se zeleninovým salátem. Nahoru



Řízky s mozzarellou

4 vepřové řízky, 2 lžíce pokrmového tuku, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 150 g sýra mozzarella, petrželka, sůl, pepř

Řízky opláchneme, osušíme a lehce naklepeme. Na rozehřátém tuku se lžící oleje řízky po každé straně osmažíme. Osolíme, opepříme a narovnáme do zapékací misky. Řízky potřeme rozdrcenými stroužky česneku, posypeme nasekanou petrželkou. Na každý řízek položíme dva plátky mozzarelly, dochutíme solí, pepřem a zakapeme zbylým olejem. Takto připravené řízky vložíme do předehřáté trouby a 5-8 minut zapékáme při 250 °C, až se sýr roztaví. Řízky výborně chutnají s bagetou, salátem z čekanky, rajčat a pomeranče. Nahoru



Řízky v těstíčku zapečené sýrem

4-8 plátků z kýty, hladká mouka, vejce, mléko, sůl na těstíčko, 1 šlehačka, 300 g tvrdého sýra, kousek másla, olej na smažení

Plátky masa naklepeme, osolíme, omočíme v těstíčku (mouku rozšleháme s vejcem, mlékem a solí) a osmažíme na rozehřátém oleji. Na dno pekáče potřené máslem naskládáme osmažené plátky masa, zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Podáváme s brambory nebo hranolky a zeleninovým salátem nebo oblohou. Nahoru



Špízy se zeleninou

500 g vepřové kýty, 1 kedlubna, 250 g mrkve, 1 svazek naťových cibulek, 2 lžíce oleje, sůl, 200 ml smetany ke šlehání, hrubě mletý černý pepř, 1-2 lžíce solamylu, 1 svazek petrželky

Oloupanou kedlubnu a mrkve nakrájíme na kousky a dusíme ve 1/4 litru vroucí vody asi 10 minut. Zeleninu necháme okapat a vývar si zachytíme. Na grilovací jehly střídavě napichujeme kousky kedlubny a mrkve, dále na kousky nakrájené naťové cibulky a na kostičky nakrájené maso. Na horkém oleji špízy 15-20 minut opékáme ze všech stran. Poté je okořeníme solí a pepřem. Špízy vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Do výpeku přilijeme zeleninový vývar a smetanu a směs krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a omáčku jím zahustíme. Podáváme s bramborovou kaší. Nakonec vše upravíme na talíř a posypeme jemně nasekanou petrželkou. Nahoru



Medailónky s čínským zelím

500 g čínského zelí, 1 cibule, 4 řízky z vepřové kýty (po 150 g), sůl, pepř 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 svazku petrželky, sáček rajské omáčky (instantní)

Očištěné a omyté zelí nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso omyjeme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme tuk a maso na něm po obou stranách opečeme. Řízky vyjmeme z pánve a odložíme stranou do tepla. Do vypečeného tuku nasypeme cibulku a osmahneme ji. Potom přidáme pokrájené zelí a krátce podusíme. Na zeleninu opět položíme maso, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka asi 8 minut. Opereme petrželku, otrháme lístky a velmi jemně je nasekáme. Podle návodu na sáčku připravíme rajskou omáčku. Na talíře rozdělíme vydušené zelí, maso a přelijeme je omáčkou. Pokrm posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory. Nahoru



Závitky na smetaně

1/2 kostky masoxu, 600 g vepřové kýty, sůl, pepř, 3 červené cibule, 1 větší pórek, 2 papriky (červená a žlutá), 100 g másla, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžíce strouhaného eidamu, 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky

Masox rozpustíme v 200 ml vody a necháme přejít varem. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme z ní plátky, které osolíme a opepříme. Cibule oloupeme, překrájíme na poloviny a nakrájíme na slabší plátky. Pórek očistíme, zbavíme zavadlých listů, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na kolečka, zelenou část na proužky. Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm 2 minuty opékáme nakrájenou zeleninu. Trochu osolíme, přidáme tymián a strouhaný eidam. Směs promícháme, necháme vychladnout a potom ji rozdělíme na masové plátky. Ty stočíme a ovážeme nití nebo spíchneme párátkem. Pekáček vymažeme zbytkem másla, narovnáme do něj závitky, podlijeme 100 ml vývaru a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/ plyn stupeň 3) pečeme asi 25 minut. Občas podlijeme vývarem a přelijeme výpekem. Mezitím zašleháme do smetany mouku a papriku a směsí závitky přelijeme. Přiklopíme a dusíme při snížené teplotě ještě asi 20 minut. Chutnají s dušenou rýží. Nahoru



Bavorské závitky

4 řízky z vepřového masa, 2 lžíce pikantní hořčice, 100 g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce kmínu, 500 g kysaného zelí, 1 sklenice vývaru, 3 lžíce oleje, 1 kyselé jablko, špetka tymiánu, sůl, pepř

Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme dozlatova. Přidáme kmín, polovinu zelí a 5 minut podusíme. Směsí naplníme vepřové řízky, svineme je a převážeme nití. Na rozpáleném oleji závitky osmahneme, podlijeme vývarem a zhruba hodinu dusíme. Hotové závitky vyjmeme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostky a přidáme do omáčky. Vše 10 minut dusíme. Pak přidáme zbytek zelí a dusíme ještě 5 minut. Hotové závitky narovnáme na servírovací mísu a polijeme omáčkou. K závitkům chutnají bramborové noky a sklenice vychlazeného piva. Nahoru



Vepřové topinky

4 topinky,4 silnější řízky z kýty, 1 lžíce hladké mouky, 40 g oleje, sůl, hrubě mletý pepř, 150 g žampionů, 40 g másla, 1 sklenice červeného vína

Řízky odblaníme, naklepeme, mírně pomoučíme a na oleji prudce opečeme po obou stranách. Osolíme a opepříme. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Z řízků slijeme přebytečný olej, přidáme žampiony, vlijeme víno a vydusíme. Řízky klademe na předem připravené topinky a doplníme je žampiony se šťávou. Nahoru



Chatařské vepřové žebírko

4 kotlety, sůl, pepř, 200 g kečupu, 4 vejce, 100 g oleje

Kotlety naklepeme, osolíme, okořeníme a opečeme na tuku. Potom je vyjmeme, do vypečené šťávy přidáme kečup a povaříme. Opečené žebírko dáme na talíř, přelijeme kečupovou omáčkou a navrch přidáme drobně nasekané vařené vejce. Zdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory. Nahoru



Vepřová krkovice na čínský způsob

500 g vepřové krkovice, červená, želená a žlutá paprika, 200g čínských hub (žampiónů), 150 ml oleje, 1 pórek, 1 cibule, sůl, pepř, mletý zázvor, solamyl, 1 bílek, 2 lžíce sójové omáčky

Maso nakrájíme na kostky, smícháme s bílkem a solamylem. Prudce osmahneme na větším množství tuku, který po opečení částečně slijeme. Přidáme na kostky nakrájené papriky, cibuli a houby. Osolíme, přidáme pepř, zázvor, sójovou omáčku a na závěr pórek. Promícháme a servírujeme s dušenou rýží. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004