Záviny

Závin
Levný jablečný
Pivní závin
Ořechový se švestkami
Ořechový/makový závin
Práškový závin I.
Práškový závin II.
Práškový jablečný
Maminčin štrúdl


Závin

50 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku,2 žloutky, 1 l vody, sůl

Těsto musí do druhého dne odpočívat. Nahoru



Levný jablečný závin

300 g polohrubé mouky, 1 bílý jogurt, 250 g Hery (nebo jiného tuku), špetka soli, 500 g jablek, skořicový cukr, olej na potření, cukr na posypání

Z mouky, jogurtu a tuku vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Rozdělíme ho na dva stejné díly, které vyválíme na tenkou placku, poklademe nastrouhanými jablky, zasypeme skořicovým cukrem, zabalíme, potřeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Po upečení bohatě pocukrujeme. Nahoru



Pivní závin

300 g hladké mouky, 15 lžic piva, 250 g ztuženého tuku Omega. Náplň: jablka, cukr, skořice, ořechy, strouhanka, máslo

Tuk nastrouháme spojíme s ostatními přísadami v těsto. Vyválíme, pokapeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí a podle chuti sekanými ořechy. Stočíme do závinu, povrch potřeme rozehřátým máslem a upečeme. Před pečením můžeme posypat krystalovým cukrem. Pečeme v hodně horké troubě. Z uvedené dávky jsou 2 menší záviny. Nahoru



Ořechový závin se švestkami

500 g listového těsta, 200 g lískových oříšků, 200 g ovesných vloček, 2 dl mléka nebo vody, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření, 1 švestkový kompot, mletá skořice, muškátový oříšek, citrónová kůra

Plát těsta vyválíme na velikost plechu a podél rozkrojíme na poloviny. Náplň uvaříme z mléka, vloček a strouhaných ořechů, ochutíme skořicí, cukrem, citrónovou kůrou a vlažné potřeme středem na těsto. Posypeme vypeckovanými švestkami a okraje těsta přeložíme přes náplň. Potřeme vejcem a přehneme druhou třetinu těsta, opět potřeme vejcem a v předem vyhřáté troubě zprudka pečeme asi 15 minut. Nahoru



Ořechový (makový) závin

Ořechová náplň: 4 dkg ořechů, 3 lžíe strouhanky, 30 dkg cukru, citrónová kůra, 10 dkg rozinek, šálek vody (rum)

Svaříme vodu s cukrem, přidáme ostatní. Podle potřeby přidáme vodu nebo rum tak aby se směs dala rozetřít na těsto

Maková nádivka: 30 dkg máku, mléko, 2 dkg cukru, 2 lžíce medu, citrónová kůra, 2 dkg rozinek

Pomletý mák povaříme v mléce na mírném ohni a. přidáme ostatní.

Těsto: 50 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 lžíce cukru, 2 vejce, 2 dkg droždí, 2 dl mléka

Vykynuté droždí v mléce přidáme k ostatnímu a tvoříme těsto. Dvě nohavice. Nahoru



Práškový závin I

50 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 15 dkg tuku, 1/8 l mléka, 15 dkg cukru, špetka soli

Zpracujeme. Vyválíme 3 placky, každou zvlášť naplníme. Pečeme. Vršek můžeme potřít vajíčkem. Náplň: Marmeláda, povidlí, mák nebo jablka + strouhanka. Nebo smažená strouhanka + rebarbora. Nahoru



Práškový závin II.

20 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 žloutek, 1 prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru

Zpracujeme, potřeme tvarohem utřeným s cukrem, žloutkem a vanilkou. Nahoru



Práškový jablečný závin

20-25 dkg tuku smetol, 30-35 hladké mouky, 1 vejce, 6 lžic vody, 1 prášku do pečiva

Zpracujeme těsto, rozdělíme na 3-4 kousky, které rozválíme, posypeme smaženou strouhankou, cukrem, jablkem, vanilkou. Zatočit, potřít vejcem a péct. Nahoru



Maminčin štrúdl

420 g hladké mouky, 1 hera, 2 žloutky, 8 lžic studené vody, 2 lžíce octa, trocha soli, 1 kg jablek, 5 lžic rozinek, 1 lžička skořice, vanilkový cukr,oříšky nebo mandle, 1 vejce na potření

Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme (máme-li kyselejší jablka můžeme přidat najemno rozdrcené dětské piškoty), přidáme rozinky, skořici, vanilkový cukr, nasekané oříšky nebo mandle. Těsto vyválíme na placky (jedna dávka postačí na tři), naplníme touto směsí a dobře zavineme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a případně ještě posypeme oříšky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova. Nahoru





[ Brambory ]  [ Luštěniny : Čočka - Fazole - Hrách - Sója ]  [ Rýže ]  [ Těstoviny ]  [ Knedlíky ]  [ Maso : Rybí - Králíčí - Kuřecí - Slepičí - Kachní a Husí - Krůtí - Vepřové - Hovězí - Telecí - Jehněčí - Játra ]  [ Polévky ]  [ Zelenina : Květák - Kapusta ]  [ Tvaroh ]  [ Pečeme : Cukroví - Koláče - Buchty - Záviny - Táče - Bábovky - Řezy - Dorty ]  [ Smažíme ]





Moje e-mailová adresa Zpět na úvodní stránku Zpět na recepty



Autor stránky: Bohumila Šťavová
Připomínky a dotazy: milast@seznam.cz
Aktualizace: 26.11.2003
© 2001-2004